03.06.20

Siltinās namu Mātera ielā 22?

Siltinās namu Mātera ielā 22?

Celtniecību sastatņu uzstādīšanas darbi

Kopš 2. jūnija, piestāvu dzīvojamo namu Jelgavā Mātera ielā 22 ieskauj metāla žogs un vīriņi dzeltenās vestēs uzstāda sastatnes. Vai tas nozīmē, ka šiem iedzīvotājiem palaimējās piedalīties mājas siltināšanas (energoefektivitātes paaugstināšanas) programmā?


Pašvaldības un tās iestādes mājas lapās precīza informācija nav atrodama, bet ja balstās uz šo ierakstu un vienkāršo pieņēmumu, tad Mātera ielas 22 iedzīvotājiem ir paveicies iekļūt 24 māju sarakstā, kuras līdz 2023. gadam tiks nosiltinātas un līdz ar to pieaugs to nekustamā īpašuma vērtība.
Ķieģeļu piecstāvu dzīvojamā māja ar reklāmas izkārtnēm uz tās fasādes Jelgavā
Kopš 2016. gada ar “Altum” palīdzību Jelgavā nosiltinātas piecas mājas (apmēram 1.2 mājas gadā), bet kopumā līdz šim pilsētā renovētas 23 mājas vai 4.5% no visām daudzstāvu dzīvojamām mājām. Pieskaitot jaunos projektus var secināt, ka līdz 2023. gada pilsētā tiks uzlaboti dzīves apstākļi 47 mājām vai 9.2% no visām daudzdzīvokļu ēkām.

Priekš Jelgavas, tas ir ļoti zems atjaunošanās temps. Kopš 2009. gada līdz 2023. gadam renovētas tiks tikai 10% no visām mājām, kuras jau tā ir nokalpojušas vairāk nekā piecdesmit gadus. Ar tādu ātrumu dzīvojamais fonds atjaunosies 140 gadu laikā. Šajā laikā posmā daudzas mājas vienkārši pārvārtīsies par graustiem. Jau tagad daudzstāvu dzīvojamās mājas veido geto rajonus un situācija tikai turpinās pasliktināties.
Celtniecības žogs pie dzīvojamās mājās
Pašvaldība varētu būt uzstājīgi šajā jautājumā ar valdību, jo tā ir parādījusi, ka spēj organizēt protesta akcijas ne īpaši būtiskos iedzīvotājiem jautājumos. Eiropas Savienības līdzekļi, kuri piešķirti ekonomikas atplaukšanai pēc Covid-19 pandēmijas varētu būt lielisks avots māju renovācijai un tas būtu “jābīda” pēc iespējas aktīvāk. Mēs, kā pilsētas iedzīvotāji, būtu gatavi atbalstīt tādu pašvaldības iniciatīvu.

Bet tikmēr “neveiksmīgo” māju iedzīvotāji lasa savās kāpņutelpās nožēlas pilnus paziņojumus.
Sludinājums uz sludinājuma dēļa Jelgavā

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search