28.05.20

Nojauks koka māju Zirgu ielā

Nojauks koka māju Zirgu ielā

Divstāvu koka māja, kura cietusi ugunsgrēkā
Ēkā no pagalma puses var brīvi iekļūt graustā

Jelgavas dome 28. maijā pieņēma lēmumu, ka Zirgu ielas 11 koka mājas īpašniekiem ir jānojauc vairākos ugunsgrēkos nopostīto ēku līdz šī gada 31. jūlijam. Trešdaļa dzīvokļu pieder pašvaldībai, vēl viena trešdaļa atdāvinās savus īpašumus pilsētai, bet atlikušajiem dzīvokļu īpašniekiem nāksies dzēst nojaukšanas procesu.


Koka māja Zirgu ielā 11 ir degusi vairākkārt. Lielākais no tiem notika 2018. gada 28. janvārī, kad naktī aizdegās ēkas jumts, mansards un trešais stāvs 200 m2 platībā. Glābējiem tajā ziemas naktī nācās glābt vienu cilvēku un evakuēt vēl 25.

Toreiz Būvvalde konstatēja, ka māja ir sliktā tehniskā stāvoklī un ir nepieciešams veikt padziļināto izpēti, lai saprastu, kas ir nepieciešams ēkas atjaunošanai. Toreiz pirmā stāva logus aizdarīja ar plāksnēm, bet durvis aizskrūvēja ar skrūvēm.
Koka ēka ar ugunsgrēkā nopostītu jumtu un aizsistiem logiem
Ugunsgrēkā nopostītas ēkas jumts un aizsistie logi
Dzīvokļu īpašnieku kopums šo izpēti neveica, tad 2019. gada maijā to izdarīja pašvaldība. Pārbaudē konstatēja, ka ēka ir neapmierinošā stāvoklī un daļa tās konstrukciju ir avārijas stāvoklī. Tās ekspluatāciju apturēja. 2019. gada oktobrī JNĪP nosūtīja īpašniekiem informāciju par ēkas nojaukšanas izmaksām.

2020. gada aprīlī Būvvalde vēlreiz veca koka ēkas izpēti, lai konstatētu, ka tā atrodas sliktā stāvoklī, aizliedza tās ekspluatāciju un brīdināja, ka Jelgavas dome skatīs jautājumu par ēkas nojaukšanu. Šodien deputāti pieņēma lēmumu, ka īpašniekiem ēka ir jānojauc līdz 2020. gada 31. jūlijam un tas netiks izdarīts, tad ēku nojauks pašvaldība un izdevumi būs jāsedz dzīvokļu īpašniekiem.
Atkritumi ugunsgrēka nopostītā ēkā
Koka mājā Zirgu ielā 11 bija 18 dzīvokļi, no kuriem 6 piederēja pašvaldībai. Citi 6 īpašnieki izteikuši vēlmi bez atlīdzības uzdāvināt pilsētai. Atlikušajiem sešiem vai nu jānojauc ēka pašiem (kas noteikti nenotiks), vai nu būs jāatmaksā izdevumus pilsētai. Lielākoties īpašnieki dzīvo Jelgavā. Divi Ozolnieku novadā, viens Inčukalna pagastā un vēl viens Londonā.

Ugunsgrēki šajā un blakus esošajā mājā Zirgu ielā 11, ka arī pagalmā notika vairākkārt. Vietējie iedzīvotāji stāstīja, ka tur dzīvo vīrietis, kurš apzināti dedzinājis ēkas un šķūņus pagalmā. Par iemeslu tika saukti viņā garīgā veselība, strīds ar kaimiņiem vai vēl sazvērnieciska, ka kādam interesē zeme šajā vietā. Jebkurā gadījumā šī būve šeit atradīsies vēl vismaz divus mēnešus pirms viņu piemeklēs Zirgu ielas 36 nama liktenis, kura tika nojaukta šomēnes.
Šķūnis pēc ugunsgrēka
Iekšpagalmā nodedzinātais šķūnis

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search