16.06.20

Kalnciema ceļā būvēs gājēju ietvi

Kalnciema ceļā būvēs gājēju ietvi


2020. gada 18. jūnijā Jelgavas domes sēdē plānots lemt jautājumu par kredīta ņemšanu gājēju ietves izbūvei Kalnciema ceļā no Rīgas ielai līdz krustojumam ar atjaunoto Loka maģistrāli.


Kalnciema ceļš ir viens no gājējiem nedraudzīgākiem posmiem Jelgavas pilsētā. Cilvēki šeit iet gar ceļa malu un nereti iziet uz braucamo daļu, lai lietainajās dienās apietu dubļus un peļķes. Nav nekādu šaubu, ka šis posms ir jāsaved kārtībā.

Gājēju ietves kopējais garums sastādīs 1,473km un tas tiks izgaismots. Kopējās projekta izmaksas sastāda 724 857,89 EUR un tiek plānots aizņemties uz 20 gadiem 538 198,00 EUR no valdības piešķirtiem līdzekļiem Covid-19 pandēmijas ekonomiskās krīzes mazināšanai.

No domes sagatavotā lēmuma nav skaidrs, kāds izskatīsies gājēju celiņš. Nav zināms, kurā ielas pusē tas būs, ka arī nav zināms vai tam būs velo josla. Nav arī zināms vai tam prioritāte būs dota automašīnām vai mazāk aizsargātiem satiksmes dalībniekiem. Plānots, ka tā būvniecība uzsāksies 20. jūlijā un tas tiks pabeigts līdz gada beigām.

Ozolnieku novadā Ānē ir pirmā apdzīvotā vieta tuvākā apkārtnē, kur izbūvēta gājēju ietve ar prioritāti gājējiem. Tas nozīmē, ka celiņa klājums visā garumā cilvēkiem ir vienā līmenī, bet autovadītājiem tas ir paaugstināts, tā kā tāds guļošais policists. Šādas ietves būvē modernā Eiropā, bet Jelgavā joprojām būvē ietves ar prioritāti autovadītājiem, tas nozīmē, ka cilvēkiem ir jāpārvietojas, kā pa Amerikāņu kalniņiem tajās vietās, kur nav intensīvas auto kustības (parasti iebrauktuves privātmājās).

Vēl var atzīmēt, ka pēc 20 gadu pārtraukuma, pašvaldība pievērsusi uzmanību gājējiem, kas ir ļoti apsveicami un cerams, ka tas nav vienkārši dažu projektu līmenī. Piemēram, gājēju ietvi plānots uzbūvēt arī Traktoristu ielā, kur cilvēkiem pārvietoties nepavisam nav droši.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search