21.05.20

Satiksmes iela šoferīšiem, bet ne gājējiem

Satiksmes iela šoferīšiem, bet ne gājējiem

Plats četru joslu iela Jelgavā
Satiksmes iela 2020. gada pavasarī

Par lielu laimi Satiksmes ielu izmantojošiem šoferīšiem Jelgavas dome uzsākusi ilgi gaidīto asfalta seguma maiņu, bet gājējus un velobraucējus atstājusi bez lielas ievērības.


Ilgus gadus Satiksmes ielas rajona autovadītāji lūguši deputātiem un pašvaldībai salabot bedraino ielu. Bija plānots, ka tas notiks jau pagājušā gadā, bet tad iepirkums negaidīti tika pārtraukts. Šogad beidzot tika izraudzīts būvnieks, darbi jau ir sākušies un beigsies līdz 30. septembrim.

PSRS laikos būvētā iela ir četru braukšanas joslu plata. Acīmredzot padomju plānotāji domājuši, ka satiksme šajā rajonā kādreiz sasniegs lielāku intensitāti, nekā Ļeņina iela pilsētas centrā, bet pēc pusgadsimta var secināt, ka viņi kļūdījās.
Plata četru joslu ielā lietainā laikā Jelgavā
Satiksmes iela 2019. gada pavasarī
Par nelaimi, Jelgavas pašvaldība šoreiz neplāno labot padomju plānotāju kļūdu un saglabās četru joslu ielu, bez būtiskiem uzlabojumiem gājējiem un velobraucējiem. Autovadītāji, kuri sastāda 1/3 daļu no pilsētas iedzīvotājiem, šeit varēs baudīt savu transportlīdzekļu motoru spējas sasniegt maksimālo ātrumu. Taisnie, labi pārredzami, teicami asfaltēti ceļi autovadītājiem visā pasaulē neapzināti liek palielināt ātrumu, nevis to samazināt un tāpēc modernā Eiropas pilsētplānošanā tādus risinājumus dzīvojamiem rajoniem neizmanto. Bet Satiksmes ielā modernā Eiropa neienāks vēl vismaz pusgadsimtu.
Plats gājēju celiņš ar gājējiem
Gājēju ceļš Satiksmes ielā netiks atjaunots
Pašvaldība atteicās no idejas vienu joslu katrā virzienā pārveidot par stāvvietu kabatām, atteicās no velojoslas veidošanas, kā arī atteicās no jaunu stādījumu un zaļo zonu veidošanas. Gājējiem vien būs nobruģētas celiņš no Meiju ceļa līdz Satiksmes ielas pasta autobusa pieturai, ka arī nobruģētas pieturas Vasaras ielas pieturā. Pārējās gājēju ielas saglabās iepriekšējo segumu.
Pašvaldība atsakās no koku un krūmu stādīšanas
Pašvaldība atsakās no veloceliņa veidošanas
Pašvaldība atsakās no braucamās daļas sašaurināšanu un stāvvietu kabatām

Tiks uzbūvētas divas gājēju pārējas. Viena pie pasta nodaļas, bet otra pie “Rimi” veikala.
Rasējums Satiksmes iela Jelgavā
Gājēju pārēji pretī "Rimi" veikalam
Gājēju pārējas rasējums
Gājēju pārēja pie pasta nodaļas Satiksmes ielas
Dīvaini, ka pilsētas Satiksmes drošības komiteja neuzskatīja par vajadzīgu uzstāt par gājēju pārējas izbūvi pie Vasaras ielas autobusa pieturas, kur arī turpmāk gājējiem būs jāskrien pāri četru joslu braucamai daļai.
Autobusa pietura bez cilvēkiem
Autobusa pietura Vasaras iela | Google Maps
Autobusa pietura ar cilvēkiem
Autobusa pietura Vasaras iela | Google Maps
Twitter lietotājs @Norru26 bija uzzīmējis savu iespējamo variantu, kā varētu izbūvēt stāvvietu kabatas un veloceliņu. Dīvainā kārta pasūtītājs “Pilsētsaimniecība” apsolīja viņam izvērtēt šo piedāvājumu, kaut jau iepirkuma dokumentos tos noraidīja. Tas izskatās vienkārši pēc atrakstīšanās, lai atstātu labu iespaidu, nevis par kaut kāda risinājuma meklējumiem, kad iepirkums jau bija noslēgts.
Divu rasēju salīdzinājums
Twitter lietotāja piedāvātājs variants apakša. Augša - "Pilsētsaimniecība" atbalstītājs.
"Pilsētsaimniecība" atbilde uz piedāvāto risinājumu un komentārs uz to
Dīvaini ir tas, ka Loka maģistrālē tiek būvēts atsevišķs veloceliņš, kuru plānots turpināt arī pāri nākotnē plānotam Ziemeļu tiltam, kurš varētu savienoties ar veloceliņu Satiksmes ielā. Nav skaidrs kāpēc pašvaldība vienā krastā attīsta velo infrastruktūru, bet otrā nē. Tas vien liek domāt, ka nekādas galīgas koncepcijas par velosatiksmi joprojām nav, kas arī tiek atzīmēts pašas Domes plānošanas dokumentos.

Par satiksmes drošības jautājumiem šajā projektā atbild Jelgavas Satiksmes drošības komiteja, kura iekļauj Domes, policijas, CSDD un citas atbildīgas personas. Tajā ir jābūt arī sabiedrības pārstāvjiem, bet to uzvārdi nekur netiek publiski atklāti. Laikam tāpēc, lai viņiem nevarētu uzdot jautājumus un iesniegt ierosinājumus.

Par projektu pasūtījumu atbild “Pilsētsaimniecība”. Projektu realizēs “Igate”, kura pārspēja četrus pārējos konkurentus ar zemāko cenu piedāvājumu. Konkursā vēl piedalījās “A.C.B.”, “Ceļu pārvalde”, “KULK” un “Ostas celtnieks”. Pagājušā gadā bija plānots, ka konkursā uzvarēs “KULK”.
Iepirkuma konkursa dalībnieku piedāvājumi
Iepirkuma konkursa dalībnieki un viņu piedāvājumi.

P.S.: sliktākais visā šajā projektā ir tas, ka tas palika bez plašas diskusijas, kurā visas puses kopīgi varētu meklēt risinājumus no kuriem būs atkarīga iedzīvotāju dzīve tuvāko 50 gadu laikā. Nevajag jau domāt, ka cilvēki nesaprot, ka pašvaldībai ir savi ierobežojumi un ar kaut ko nākas upurēt. Bet tizli ir pieņemt lēmumu bez sabiedrības līdzdalības, jo tad sanāk tā, kā ar Kultūras nama skvēru.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search