22.07.19

Langervaldes neizmantotais potenciāls

Langervaldes neizmantotais potenciāls

Langervaldes mežs
Langervaldes mežs
Autors: Kārlis Ozoliņš

Pēdējos gadus desmit pilsēta attīstās – ir daudz kas izdarīts, tostarp atjaunotas vairākas ielas –, tomēr kaut kā nepamet sajūta, ka ir nedaudz piemirsts par jauniešiem: kur iet un ko darīt viņiem? Jā, ir mums daži āra trenažieru laukumi, bet jāatzīst, ka tie ir diezgan knapi. Vislabākais laukums ir Pasta salā, bet, tā kā sala ir kļuvusi par populāru pasākumu norises vietu un to laikā piekļuve salai mēdz būt liegta, arī laukums nav pieejams, īpaši bieži tas notiek vasarā un brīvdienās. Un kas tad vēl atliek?


Langervaldes mežs
Langervaldes mežs
Bet mums ir Langervaldes mežs, kas pats par sevi neatdzīvosies, un tie daži soliņi, tiltiņi un koka/metāla aļņi arī nepalīdzēs. Varbūt mēs varētu mazliet pašpikot, piemēram, no Jūrmalas Dzintaru mežaparka un daļā meža izveidot brīvā laika pavadīšanas parku? Protams, mums nevajag uzreiz apdzīvot visus 50,3 hektārus Langervaldes meža – piemēram, Jūrmalā parks aizņem 13 hektārus. Tur ir skrituļslidošanas trase, trīs strītbola laukumi, daži kāpšanas elementi, virvju trase un skatu tornis. Skatu tornis mums jau ir Pils salā, to mežā nevajag. Bet, teiksim, varētu izveidot šķēršļu joslu, šūpoles, kāpšanas elementus, atraktīvas spēles brīvā dabā, paplašināt celiņu tīklu, varbūt vēl kaut ko – vienkārši vajag ar kaut ko sākt, un tad jau tālāk redzēs.
Langervaldes mežs
Langervaldes mežs
Jūrmalā parks tika atklāts 2008. gadā un izmaksāja toreiz 3 miljonus latu (ap 4,3 miljoniem eiro), bet to var darīt pakāpeniski, palēnām. Piemēram, piesaistot LLU ainavu arhitektus un tehnikuma topošos galdniekus, palēnām mežu no viena gala sākt labiekārtot.
Langervaldes mežs
Langervaldes mežs
Jo vairāk tur būs ko darīt, izņemot iet vai skriet, vai rāpot pa šķeldas klātajām taciņām, jo vairāk cilvēku tur uzturēsies – tā varētu kļūt par vietu, kur pavadīt laiku ģimenēm, jauniešiem, arī tūristiem. Un, ņemot vērā, cik lielu teritoriju mežs aizņem, pietiks vietas arī tiem, kas priekšroku dod nesteidzīgām pastaigām. Tāpat tas neizslēdz agrāk izskanējušo ideju par vides izziņas objektu – domāju, ka šoreiz iederas pat teiciens: jo vairāk, jo labāk.
Langervaldes mežs
Langervaldes mežs
Pluss ir arī tas, ka uz Langervaldes mežu var aizbraukt arī ar pilsētas autobusiem, tiesa, ja šī vieta kļūs dzīvāka, nenāktu par skādi pārskatīt autobusu sarakstu, lai arī atpakaļ uz centru varētu tikt. Bet vajadzētu izveidot arī stāvlaukumus.

Manuprāt, tikai tad mūsu lielā vērtība – oāzes pilsētā – patiešām būs vērtības.

Lasītāju reakcija:

rusantro.com piedāvā iespēju autoriem publicēt rakstus savā blogā par dažādākām tēmām. rusantro.com viedoklis ne vienmēr sakrīt ar rakstu autoru viedokli.
Jurjīte teica...

Ruslan!
Atver LLU MF mājas lapu un izlasi.

Redaktors teica...

Es jau izlasīju http://www.mf.llu.lv/lv/raksts/2017-01-09/langervaldes-parks.
Raksta autors jau visus projektētus darbus ir redzējis un uzskata, ka potenciāls vēl līdz galam nav izmantots.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search