02.10.18

MĪTS: VECIE SAZAGUŠIES, JAUNIE ZAGS VĒL VAIRĀK.

MĪTS: VECIE SAZAGUŠIES, JAUNIE ZAGS VĒL VAIRĀK.

Pirms vēlēšanām sabiedrībā mutuļo daudz kaislību, kuras tiek uzkurinātas ar baumām un mītiem. Jebkuram ir zināmi tādi izteikumi, kā “Ja opozīcija nāks pie varas, tad tā zags tikpat, kā esošie” vai arī “Vecie politiķi jau sazagušies, jaunie zags vēl vairāk”.


Mēģināsim noskaidrot, kāpēc šiem mītiem nav pamata. Valdības maiņa nepieciešama ne jau priekš tā, lai sliktus cilvēkus nomainītu pret labiem cilvēkiem. Pat ja reklāmās partijas aicina balsot “par pašu labāko” kandidātu. Politologi, zina no pieredzes, ka nav svarīgi ko uz ko mainīt. Svarīgi, lai notiktos personu rotācija vai arī nomaiņas process būtu regulārs un pēc noteiktiem noteikumiem.

Tie, kuri vēlēšanu rezultātā aizvietos tos, kuri zaudēja, zinās pateicoties kādiem apstākļiem viņi ieguva savu valdošo pozīciju. Protams, ka viņi gribēs vinnēt arī nākamajās vēlēšanās un nepiedzīvot to likteni, kurš piemeklēja tos, kuri zaudēja. Tāpēc viņi centīsies iepatikties saviem vēlētājiem, nevis otrādāk, iespļaus tiem sejā, sakot: “Mēs tagad sēžam uz šīm vietām un tagad mums būs saldā, bagātā dzīve”.

Kāpēc nedarbojās tēze par to, ka jau sazagušies tagad zags mazāk? Skaidrojums meklējams ekonomiskās teorijas pamatos – resursu daudzum ir ierobežots, bet vajadzības ir bezgalīgas. Cilvēks ir tāda būtne, kura nekad nav apmierināta. Pie tam tiem, kuri jau ir “sazagušies”, mēdz būt mazbērni un mazmazbērni, un šis process var būt bezgalīgs (īpaši, ja pavēro ar kādu degsmi cīnās par demogrāfiju atsevišķi politiķi). Tāpēc nav iespējams ierobežot vajadzības, bet var uzstādīt pār tām kontroli. To var panākt ar caurskatāmo līkumu metodi un efektīvu kontroles un līdzsvara sistēmu, kura ierobežotu valdība esošo cilvēka vēlmi kaut kādā veidā to konvertēt pašlabumā. Tāda vēlme būs gandrīz katram, kurš piekļūst pie vismazākās varas. Jautājums tikai kādā veidā viņš šo vēlmi realizēs. Regulārā valdības nomaiņa, traucē realizēt šo personu vēlmi varu pārvērst individuālos labumos. Citas metodes, tādas, kā kaunināšana, ētisko principu piesaukšana, lūgšanās Dievam un svētceļojumi, diemžēl nedarbojās.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search