03.04.18

Bīstamākā gājēju pārejā Jelgavā

Bīstamākā gājēju pārejā Jelgavā

25. marta naktī Rīgas un Skautu ielu krustojumā, kāds iereibis šoferis uzbraucis uz gājēju pārejas drošības saliņas un iznīcinājis ceļas zīmes. Par laimi neviens gājējs incidentā necieta, bet atgādināja par šo bīstamo vietu.


Šī ir vienīgā, neregulējamā gājēju pāreja uz Jelgavas svarīgākās transporta maģistrāles ar intensīvāko auto plūsmu. Piedzīvojumus uz tās esmu pārdzīvojis gan kā autovadītājs, gan kā gājējs. Briesmas šeit slēpjas tajā, ka plūsma norit divās joslās uz abām pusēm. Gājējs nedrīkst uzsākt ielas šķērsošanu, kamēr auto neapstājas abās joslās. Auto, kurš brauc tālākā joslā no gājēja, nespēj viņu ieraudzīt aiz auto, kurš palaiž viņu pirmā joslā. Kad pamana, tad spiests strauji bremzēt, riskējot izraisīt sadursmi ar transportlīdzekli, kurš brauc aizmugurē. Protams ir labi, ka nakts laikā pāreja ir apgaismota. Bet apgaismota ir tikai daļa uz ceļa. Pirms parejas ir tumsa un gājēju nevar pamanīt pirms viņš uzkāpj uz ceļa. Lietus laikā tas izpaužas īpaši.
Uzstādīt luksoforu, guļošo policistu vai aizliegt pāreju nav pareizs risinājums. Vienīgais, ko var izdarīt, atcerēties, ka šeit ir šāda pāreja, nepalielināt ātrumu un ievērot distanci. Gājējiem var ieteikt nekāpt uz pārejas, kamēr nav pārliecības, ka autovadītāji redz Jūs un samazina transportlīdzekļu ātrumu. Īpaši vecākiem būtu par to jāstāsta bērniem. Pilsētu varētu vien lūgt, izgaismot celiņus pirms pārejas, lai tumšā diennakts laikā, gājējus varētu pamanīt ātrāk (to gribētos arī uz citām apgaismotām gājēju pārējām – piemēram Pasta, Tērvetes ielā).

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search