02.06.17

Jauniem plusus! Veciem jāpaiet malā.

Jauniem plusus! Veciem jāpaiet malā.


Nebūtu neko rakstījis par vēlēšanu tematiku, atstājot to katra paša izvēlē. Tomēr atgadījums Goda jelgavnieku apbalvojumu ceremonijas laikā uzskrūvēja sajūtas un neatturēšos izteikt savu viedokli.

Darba gaitās biju devies uz minēto pasākumu, lai izpildītu sava klienta pasūtījumu. Viss gāja raiti. Cilvēkus apbalvoja, varēju strādāt kopā ar kolēģiem. Tad sākās koncerts, kura laikā pie manis pienāca pašvaldības darbiniece un pateica, ka vairs bildēt nevar dēļ autortiesībām. Uzreiz pārtraucu bildēt, kaut kolēģi turpināja strādāt. Bet tas nav nekāds pārsteigums, tā dažreiz gadās. Pirms koncerta beigām zālē ienāca kupls skaits viesmīļu ar paplātēm, uz kurām stāvēja salietas šampānieša glāzes. Prožektori apspīdināja viesmīļus un es uztaisīju dažas fotogrāfijas. Nekavējoties pienāca klāt pašvaldības darbiniece un paziņoja, ka fotografēt saviesīgo daļu nedrīkst. Atbildēju, ka tā taču vēl nav sākusies, jo iet vēl koncerts. Nedrīkst. Labi. Sagaidīju koncerta beigas, kad visa zāle devās apsveikt apbalvojumu saņēmējus, sabildēju bildes un devos pie savas somas. Klāt bija pašvaldības darbiniece, kura paziņoja, ka man jābeidz strādāt un jāpamet pasākums. Un vispār es neesmu akreditēts. Šeit manas domas uzsprāga gaisā, bet devos prom. Pie izejas man piedāvāja nolikt fotoaparātu un iedzert šampānieti kopā ar pārējiem. Fanfāras! Nokaitināts biju līdz baltkvēlei.

Pašvaldības aizliegums bildēt šur vai tur nav pirmo reizi, bet šoreiz nokaitināja paziņojums par to, ka neesmu akreditēts. Piedodiet, bet kur Jūs bijāt agrāk un kāpēc ļāvāt man pusotru stundu strādāt? Būtu nelaiduši iekšā un viss. Nebūtu es tur stāvējis un bildējis, lai pēc tam uzzinātu, ka formāli nevaru izmantot iegūto materiālu. Viss jau pasliktinās ar to, ka velns zin, kur ir jāakreditējas un kādi ir noteikumi. Nojausma, ka tādi nav arī bijuši.

Un kas tās kukuļdevēju metodēm izdzīt cilvēku, bet tad lai viņu mierinātu, piedāvāt iedzert? Tas ir kaut kāds īpašs klubiņš, kur darīt darāmo nevar, bet kost var?

Pie tam atgādinu, ka viss pasākums ir apmaksāts no jelgavnieku nodokļiem (kodiens arī, nezinu, kāpēc visu pilsētu neuzaicināja) un veltīts jelgavnieku godināšanai. Ar ko manas bildes varēja iztraucēt šim cēlam mērķim? Es nofotografētu goda jelgavniekus negodīgākus? Vai kāda ir bijusi tā doma?

Man vēlāk aizkulisēs paskaidroja, ka tas ir dēļ mana klienta – populārākā elektroniskā medija Jelgavā. Bet kāds sakars starp Goda jelgavniekiem, mani un pašvaldības konfliktu ar kādu no medijiem? Konflikts tajā, ka jelgavnieki neredzēs cik krāšņu pasākumu sarīkoja pilsētas goda pilsoņiem? Pfff.... Pie tam aizliegums nedarbojās, jo materiāli brīvi pieejams Internetā. Varat tagad mani iesūdzēt tiesā, ka neuzklausīju aizliegumu.


Un ziniet ko? Es Jums pateikšu, ka 21. gadsimtā, ja Jums nepatīk kāds medijs, Jūs viņu vienkārši nelasiet. Bet ja Jūs sākat dalīt medijus uz kategorijās savs un svešs, tad Jums jāpamet darbs pašvaldībā, kura strādā arī tādu “nepareizu” un “neglītu” cilvēku interesēs.

Gribu aicināt vēlēšanās balsot par jaunajiem, bet vecos strīpot ārā vai atstāt bez atzīmes. Balsot nevis par gados jaunajiem, bet par tiem, kuri vēl nav bijuši deputātu krēslos. Par tiem jaunajiem, kuri jau tagad strādā un padara Jelgavu tādu, kāda viņa ir. Man pašam ir saraksts vismaz no sešiem cilvēkiem, no dažādām partijām, kuru darbu un cīņu par rezultātu varēju vērot savas fotogrāfa karjeras laikā atspoguļojot daudzus pilsētas notikumus. Par tiem, kas nežēlojot sevi, diennaktīm rīko rīko pasākumus, vada uzņēmumus, pulciņus, māca Jūs bērnus un citādi aktīvajiem. Par tiem, kuri liek pilsētniekiem justies patīkami savā pilsētā. Pie tam nekādi jauni viņi nav. Jau precēti un izaudzējuši bērnus. Par tiem, kuru vecums jau ir droši pietuvojies 40 gadus līmenim. Pie tam ne ar visiem ar viņiem man sakrīt politiskie uzskati, viedokļi. Vieno mūs tikai tas, ka visas atšķirības spējam atlikt malā, ja galvenā ideja ir radīt kaut ko jaunu, nebijušu un foršu.

Kāpēc par vecajiem nē? Darbs pašvaldībā nav mūža darbs, bet sacensība par labāku rezultātu pilsētnieku labā (Tikai nestāstiet mums “Jelgava94” paaudzei par ISO standartu. Mēs zinām, ko viņš nozīmē. Nepazemojiet paši sevi). Tāpēc, ka dzīves temps ir pieaudzis milzīgiem tempiem. Tāpēc, ka vecajiem vairs nav uguntiņas acīs. Vecajiem pat programmu uzrakstīšanai vairs nav iedvesmas un vienkārši pārraksta jau apstiprināto budžetu. Tāpēc, ka jaunajiem pašvaldībā nav iespējas izaugt no speciālista līdz vadītājam, jo vadītāju amati tiek sadalīti politisku motīvu dēļ. Un ja jaunajiem nav iespējas sociāli pakāpties augstāk, viņi atrod darbu Rīgā un ātri sāk sapņot par pārbraukšanu uz dzīvi galvaspilsētā. Esmu jau tā zaudējis daudz draugus, kuri spiesti aizbraukt prom no dzimtās pilsētas bezcerības priekšā. Par aizbraukšanu no Jelgavas stāsta arī 12. klašu skolnieki izlaidumos. Man apnika, ka visi brauc prom, nevis atgriežas. Apnika, ka neesam pievilkšanas centrs. Ka Instagram foto no jebkuras citas vietas pasaulē, kotējās vairāk nekā no Jelgavas.

Baumo, ka viņi ir nabagi un zags, ka tik uziet. Pirmkārt, jau nav jāsalīdzina ar savu vērtību skalu. Godīgi cilvēki uz šīs planētas pastāv. Otrkārt, mēs zinām, kas notiek ar tiem, kas neapmierina vēlētājus (katrs var atcerēties, cik partijas ir pazudušas no apvāršņa). Man saka, ka jaunajiem nav pieredzes un viņi nemāk skaisti runāt. Jā, makaronus uz ausīm viņi vēl nav iemācījušies karināt un saka nepatīkamu patiesību. Tomēr viņos ir degsme strādāt, krist un atkal celties, lai iet uz priekšu. Nevis spodrināt zelta medaļas, iegūtas sen senās cīņas, par kurām pat leģendas neraksta!

P.S,: Stāsta, ka par "nepareizā" viedokļa izteikšanu Jelgavā seko represijas. Ja tā, tad būs par ko rakstīt vēl.

Plusiņus jaunajiem!  

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search