24.10.15

Nakts Jelgavas Maidānā

Nakts Jelgavas Maidānā

izstāde Maidāna cilvēki Jelgavā

Viņus neviens ar varu nevilka. Viņi visi brīvprātīgi izvēlējās apsargāt izstādi "Maidāna cilvēki". Viņiem par to nemaksā. Viņi paši piemaksā par to, lai te būtu. Ne visi no viņiem ir no "Dieva Suņiem". Viņiem ir dažāds vecums. Varbūt Jūs pārsteigs, bet viens no viņiem krievu tautības puisis. Viņi ir no dažādām pilsētām - Rīgas, Tukuma, Jelgavas un mazākiem miestiem. Viņiem ir dažādi viedokļi, bet kopīgas vērtības. Viņiem līdzi maizītes un termosi. Un kopīga nakts.

izstāde Maidāna cilvēki Jelgavā
Kaut kur Twitter izlasīju ierakstu, ka izstādi Jelgavā jānosargā pa visām varītēm, jo tā ir goda lieta. Tik pašsaprotamu lietu uzrakstīja vienkāršs Latvijas iedzīvotājs un nevis politiķis, kuram pienāktos to darīt. Un kur tad slēpjas tā goda lieta? Slēpjas viņa vārdā - brīvība. Brīvība izstādīt fotogrāfijas sabiedrības aplūkošanai un apspriešanai. Tieši šo brīvību viņi sargā. Skan patētiski, bet esam nodzīvojušies tik tālu, ka jāaizsargā elementāru brīvību. Jāsargā no huligāniem, kuriem sagādā uzvaras sajūtu iespējā kaut ko izpostīt.
izstāde Maidāna cilvēki Jelgavā























Šī nakts savā ziņā atgādināja Maidāna pirmsākumus. Sākumu, kad cilvēki izgāja Kijevas ielās, lai pieprasītu brīvību izteikties. Tikai atšķirībā no Ukrainas, šeit neviens nepieprasa valdības maiņu. Šeit puiši aizstāv savu un citu brīvību. Bet tiem, kas cenšas izpostīt izstādi, gribās atgādināt, ka visas šīs fotogrāfijas atrodamas Internetā un izstādes izpostīšana nedos nekādu rezultātu, jo bildes tāpat būs visiem pieejamas.
izstāde Maidāna cilvēki Jelgavā

Pēdējie izstādes apmeklētāji ieradās pustrijos naktī, bet pirmie bija klāt pussešos no rīta. Nakts tika aizvadīta mierīgi un solīti Pskovas desantnieki kaut kur nomaldījās un neatrada, kur atrodas Jelgava. Kā dāvana aizsargiem par paveikto bija kāda dabas parādība, kad agrā rīta stundā virs Trīsvienības baznīcas torņa rindā sastājās Venēra, Mars un Jupiters. Ar tādu pašu balvu tika apdāvināti arī Valsts policijas un Jelgavas Pašvaldības policijas darbinieki, kas nepameta izstādi ne uz mirkli.
izstāde Maidāna cilvēki Jelgavā

Rīt vēl viena nakts, kad jāsargā izstāde un ja jūtat vēlmi pastāvēt par Latvijas atgūto brīvību, tad droši nāciet palīgā. Tikai silti saģērbjaties un paņemiet līdz ēdamo un dzeramo termosā. Vai arī vienkārši varat ziedot puišiem kādu monētu, lai apsildītu sargus naktī.

P.S. 
Pamodina zvans. 
 - Taņu možno? - ar aizdomām jautā sieviete. 
 - Jūs esat kļūdījusies. 
- Izviņite. 
3.5 stundas miega un aizmigt vairs neizdosies.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search