26.03.13

ECB draud Latvijai, bet Krievija glābj naudu no Kipras

ECB draud Latvijai, bet Krievija glābj naudu no Kipras

Kamēr Jūs "gulējāt", finanšu pasaulē notika patiesi aizraujošas lietas. Eiropas centrālā banka piedraudējusi Latvijai, ka tā netiks pieņemta eiro zonā, ja valsts bankas atļausies noglabāt pie sevis naudu, kuru šobrīd aizplūst no Kipras. Redz kā. Nabaga latvieši tik cītīgi pildīja Māstrihtas kritērijus, bet izrādījās, ka iestāšanas nosacījumus ECB var izdomāt jaunus un jebkurā laikā. Eiropa kārtējo reizi pierāda, ka viņa diktē noteikumus un "suverēnās" valsts viedoklis viņus neinteresē. Protams, es nešaubos, ka finanšu ministrs Andris Vilks bez vilcināšanas pildīs ECB norādījumus, jo savādā tas var sagraut visas partijas "Vienotība" politisko programmu par iestāšanos eiro zonā.
Tomēr Latvijā ir otra elites daļa, kura ar prieku pieņemtu Krievijas naudu no Kipras, lai uzlabotu savu finansiālo stāvokli. Ņemot vērā, ka ECB draud nepieņemt Latviju eiro zonā, kāda Krievijas kontrolētā banka varētu naudu no Kipras pieņem, lai šantažētu Latvijas valdību. Jāņem vērā, ka Krievija ir ārkārtīgi nikna par zaudējumiem Kiprā un gatava uzsākt auksto finanšu karu, kur par upuri var kļūt jebkura maza valsts, kura sapņo kļūt par finanšu "centru". Versijas situācijas attīstībā var būt daudz un dažādi. Tomēr man interesanti, kuras bankās šonakt spoži dega gaisma, lai ar atplēstām rokām sagaidītu krievu naudu no Kipras.
Jūs pateiksiet, ka nauda no Kipras near aizplūst, jo visa līdzekļi ir iesaldēti. Man bija tieši tāds pats viedoklis, kamēr neapstiprinājās sen zināma patiesība - finanšu krīzes laikā savējie vienmēr var aizvest naudu no slīkstošā kuģa. Atcerieties Parex un Krājbankas gadījumus un sapratīsiet, ka tam ir pamats. Pirmie šo parādību pamanīja vācu žurnālisti no FAZ (tulkojums angļu valodā) un vakar to apstiprināja Reuters. Īsi izskaidrošu shēmas būtību. Divām bankām, Laiki un Bank of Cyprus, kuru darbība Kiprā ir ierobežota, ir filiāles Londonā. Filiāles Londonā bija atvērtas visu šo nedēļu un naudas izņemšana no tām netika ierobežota. Kamēr pārējie Kipras iedzīvotāji katru dienu dodas pie bankomāta, lai izņemtu savas kapeikas. Otrs veids. Bank of Syprus pieder 80% Krievijas bankas Uniastrum Bank, kurai Krievijā netika uzlikti nekādi ierobežojumi naudas izņemšanai. Lūk tā. Šobrīd pat īsti nav skaidrs cik tad naudas ir atlicis bankās un vai ar atlikumu apzagšanu pietiks, lai izpildītu ECB prasības par depozītu nodokļu apmēriem. Tieši ar to var izskaidrot to, ka Kipras bankas tiks slēgtas līdz ceturdienai, nevis atvērsies šodien. Lēmums tika pieņemts vakar vēlu vakarā, uzzinot, ka var būt problēmas pēc banku atvēršanas. 
Tādi izraujoši notikumi notika šonakt, kamēr eirozonas finanšu ministrs ieguva iesauku #DieselBoom un ar vienu savu teikumu spēja likt nokrist pasaules biržu indeksiem un valūtu kursiem. Nothing Special Eiropas variācija.

P.S. Vēl viens Eiropas šantāžas piemērs. Eiropas Komisija piedraud Portugālei, ka tai tiks nogriezta pieeja Eiropas palīdzībai, ja viņa neliks pārdomāt savai Konstitucionālai tiesai, kura atzina ES rekomendācijas par taupības pasākumiem par neatbilstošiem valsts konstitūcijai. Kārtējais pierādījums, ka ES valsts nav suverēnas. 
Redaktors teica...

Labs raksts.

Redaktors teica...

Paldies. Man likās, ka Latvijas mediji pārāk maz stāsta par notiekoši Kiprā. Vai nu apzināti, vai nu arī nē,

Redaktors teica...

Pēc raksta izklausās,ka ECB ir tā ļaunā,kas visādi grib pazemot Latviju, bet manuprāt tas ir tikai normāli,ka Eiropa negrib vēl vienu Kipras variantu Baltijas valstīs. It īpaši zinot, cik daudz te tādu kā Antonovs. Krājbankas lieta jau pierādija,cik esam bezspēcīgi pret finanšu mahinācijām.

Redaktors teica...

Aldi, tavam viedoklim būtu pilnīga taisnība, ja Latvija būti vienīgā valsts uz kuru plūst prom finanses. Šveice, Lihtenšteina, Īrija ir vēl sliktākā stāvoklī un arī uz tām plūst nauda no Kipras. Tas ir viens aspekts. Otrs, ECB ar saviem draudiem pārkāpj vienu no Eiropas pamatprincipiem - brīvais tirgus, kurš ļauj brīvi plūst finansēm no vienas valsts uz otru. ECB nelika šķēršļu naudas plūdiem uz Kipru. Protams, ir labi, ka LV netiktu Kipras nauda. Tomēr lēmumu par to jāpieņem LV vēlētiem pārstāvjiem, nevis jāuzklausa draudi no ārvalstu iestādes. Principā, ECB pasaka, ka viņa diktēs, kur var plūst finanses un kur nē. Tas pilnīgi iznīcina valdības centienus piesaistīt investorus Latvijā un liek aizdomāties vai mēs tiešām gribam atdot lēmuma pieņemšanu ECB, pilnīgi atsakoties no ekonomikas regulēšanas valsts interesēs.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search