03.01.13

Pašapmierināšana ar bezdarba vien cipara skaitli

Pašapmierināšana ar bezdarba vien cipara skaitli

nospied uz bildes

* - Darbaspēka apsekojuma rezultātu pārrēķins pēc 2011.gada tautas skaitīšanas rezultātiem par 2002. – 2010.gada ceturkšņiem būs pieejams 2013.gada otrajā pusē.
Šodienas mediju un "ekonomiksistu" pašapmierināšana ar iespējamo vien cipara bezdarbu nākošajā gadā, lika man ielūkoties statistikas datos. Nav šaubu, nodarbināto iedzīvotāju skaits pieaug, bet tas joprojām ir par 10,4% zemāks nekā 2002. gada III. ceturksnī. Iedomājaties, cik pamatīgi bija jāiedragā savas valsts ekonomika, lai nokristu līdz 2002. gada līmenim. Kur tad ir tie "septiņi taukainie gadi"? Vēl joprojām darba meklētāju īpatsvars ir ļoti liels, kad nozīmē, ka no budžeta ir jāmaksā nauda šo cilvēku uzturēšanai. Šo naudu varētu ieguldīt valsts ekonomikā, bet cik mēs zinām, tā parasti nenotiek. Tad, lai labāk maksā pabalstus. Vēl mani māc bažas par to uz kā pamata IKP mums tiks skaiti aug. Nevaru es noticēt, ka esam kļuvuši īpaši efektīvāki un ražīgāki. Vismaz vēl viela pārdomām. 
P.S. Nesakiet, ka valdība neredzēja burbuļa veidošanos no 2005. gada līdz 2008. gadam. Neticu. Vienkārši risināja savus mazos ambiciozos plānus un par pārējo nedomāja, jo zināja, ka problēmas būs jārisina citām valdībām.
Redaktors teica...

Paldies par tabulu, bet secinājumus lasīju lieki.

Redaktors teica...

Nav jau ko īpaši lasīt. Vien cipara bezdarbs nenozīmē neko, izņemot, kā pašapmierināšanos. Nodokļu ieņēmumi no tā būtiski nepieaugs.

Redaktors teica...

No kurienes ir izdomātas vērtības šīm strīpiņām ar ķeburīšiem un kas tās par vērtībām?

Redaktors teica...

Izdomātas viņās centrālā statistikas birojā un vērtība tām ir cilvēkos, protams izņemot IKP

Redaktors teica...

Paskaidrosi precīzāk? Ja CSP tie dati ir kaut kur vienuviet tieši šādā paskatā, tad iedod saiti. Tev grafikā ir divas reizes atsauces, bet nav skaidrojums atsaucēm. Par ko tur ir runa?

Redaktors teica...

CSP nav vienā vietā sagrupēts. Tas jādara ar rokām. Viena cipara bezdarbs, kuru slavināja mediji, nav nekāda laime vai uzlabojums ekonomika. Es izpētīju šajā perioda cik ir brīvas vietas, cik nodarbināto, cik ekonomiski aktīvo iedzīvotāju. Papildināju ar iedzīvotāju skaitu un IKP. Rezultātā konstatēju, ka ar viena cipara bezdarbu, Latvijā nesasniegs to nodarbinātības līmeni, kāds bija pirms krīzes un krīzes laikā. To var labi redzēt starpībā starp ekonomiski aktīviem un nodarbinātiem iedzīvotajiem, kura parādījās pēc krīzes. Pieliekot klāt IKP sapratu, ka valdība skaidri redzēja burbuļa veidošanos un pilnīgi nekādi nerīkojās. Visu attaisnoja ar efektivitātes pieaugumu (to viņa dara arī tagad). Vēl viens secinājums, ka neskatoties uz mazāku nodarbināto skaitu, IKP turpina augt un mani māc bažas, ka tas ir kārtējais burbulis, kuru vērts papētīt. Secinājums: viena cipara bezdarbs nav nekāds ekonomisks panākums, bet gan rādītājs, kuru vēlas panākt Latvijas Banka, kurai tas ir svarīgs darbības rādītājs. Galu galā, šogad Rimševicam beidzās pilnvaru termiņš un viņš varēs atskaitīties ar pozitīvu rezultātu.

Redaktors teica...

Ja tu šos datus esi ieguvis no vairākām vietām, ko tad tajā grafikā nozīmē atsauces pie "Nodarbinātie iedzīvotāji" un "Ekonomiski aktīvie iedzīvotāji"?

Redaktors teica...

Avots viens - Centrālā Statistikas Pārvalde

* - Darbaspēka apsekojuma rezultātu pārrēķins pēc 2011.gada tautas skaitīšanas rezultātiem par 2002. – 2010.gada ceturkšņiem būs pieejams 2013.gada otrajā pusē.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search