09.11.12

No bagātiem nav jēgas

No bagātiem nav jēgas

Es šoreiz nestāstīšu par skaudīgo naidu pret bagātiem cilvēkiem, kuru daudzi kritizē, lai aizstāvētu tos. Šoreiz tīri par ekonomisko jautājuma pusi. Bagātu cilvēku nav daudz un viņu plašā patēriņu preču patēriņš nespēj nozīmīgi iespaidot ekonomiku. Pie tam viņiem raksturīgi patērēt luksusa preces, kuras nesastāda tautsaimniecībai svarīgu daļu. Jā, viņi ir atslēgas personas, kuras veido noguldījumus bankās, kas ļauj tām darboties. Tomēr viņu noguldījumi tiek izmantoti spekulatīvos tirgos (nafta, pārtika u.c.), kas palielina cenas pārējiem slāņiem un samazina to patēriņa spējas.

Bagātie var investēt naudu uzņēmējdarbībā un veicināt tautsaimniecību. Bet no otras puses, viņi kļūst vēl bagātāki, salīdzinot ar pārējiem un palielinot plaisu starp iedzīvotājiem slāņiem.
Jāsaprot, ka tautsaimniecībā ir noteikta naudas summa, kura tiek sadalīta starp dažādiem iedzīvotāju slāņiem. Par bagātu var kļūt tikai tad, kad nauda tiek pārdalīta par labu tev, nevis pārējiem slāņiem, kuri kļūst nabagāki. Pat neskatoties uz to, ka naudas daudzums palielinās, nevienmērīgas naudas sadales princips saglabājās.
Rezultātā, lielākā daļa iedzīvotāju visu laiku samazina savu patēriņu par labu bagātiem, kuri kļūst aizvien bagātāki. Taisnīga (nav īsti pareizs vārds) naudas sadale starp slāņiem Naudas sadale starp slāņiem, atkarībā no paveiktā darba, ļautu vienmērīgi attīstīties tautsaimniecībai, neizraisot globālas krīzes (krīzes būtu, bet to rezultātā IKP nekristos par 30%, kā mēs to pieredzējām). Īsāk sakot, jo vairāk naudas ir cilvēkam, lai to iztērētu, jo spēcīgāka ir ekonomika. Un tas nemazinātu bagāto skaitu, tikai to bagātības lielumu.
Ieraksts sanāca ar komunistisko pieskaņu, bet tas arī atbilst kapitālisma teorijai. Jo lielāka pirktspēja, jo vairāk peļņas. Iespējams starp abām teorijām ir vairāk līdzību, nekā to grib parādīt propaganda. Droši vien neviens no Jums neiebildīs, ka ja LV vidējais ienākums svārstītos starp 800 – 1500 Ls, mums būtu spēcīgāka valsts, kura nemocītu „piespiedu” imigrācija. Tomēr mēs joprojām vērojam, ka bagātiem baidās palielināt nodokļus un visādi citādi tos aizstāv. Nākošās pašvaldības un Saeimas vēlēšanās, iesaku pievērst uzmanību tam, kurs aizstāv bagāto intereses un kurs Jūsējās.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search