12.12.11

Baumu izplatīšanas tīkls

Baumu izplatīšanas tīkls

Cilvēki izveido rindu pie Swedbank bankomāta

Tāpat, kā daudzus citus Latvijas iedzīvotājus svētdien mani pārsteidza zvans ar instrukciju glābt savu naudu no „Swedbank” konta. Aicinājums likās dīvains, jo metode „piezvani draugam” mūsdienās nav no populārākām. Biežāk tiek izmantoti sociālie tīkli. Ņemot vērā, ka Twitter lentā nemanīju nekādas panikas, ņemos meklēt baumu avotu.


Lūk ko man izdevās atrast. Piektdien, 9. decembrī Twitter parādās @EddyChuzs tvīts ar daudziem jautājumiem bankai. Pēc 27 minūtēm banka atbild, ka viss kārtībā. Šo tvītu tālāk padod pāris @EddyChuzs sekotāji un ar to vilnis beidzās.
baumas par Swedbank krahu Jelgavā

No šī tvīta var secināt, ka ir kāds uzņēmums kurā vadītājs veido paniku darbinieku vidū un pats @EddyChuzs nav baumu avots, bet gan tā tālāk nosūtītājs (lasiet komentāros @EddyChuzs skaidrojumu).

Sestdien Twitter parādās tikai viens satraukts jautājums bankai uz kuru arī tiek nomierinoši atbildēts. Vēl sestdien grāmatvežu forumā (vgk.lv) parādās ziņa, labāko baumu izplatīšanas stilā: „Es neko nezinu, bet viena tante teica”. Ņemot vērā, ka grāmatvedes ir svarīgākais posms naudas plūsmā, tad šeit izvietotā informācija varētu tikt uztverta nopietnāk, tomēr grāmatvežu forums nav tik plaši apmeklēts brīvdienās, lai to uzskatītu par panikas avotu, bet tikai kārtējais nosūtītājs.
baumas par Swedbank krahu Jelgavā

Svētdienas rītā, kā bumba izskan @TomsNiparts tvīts par problēmām ar naudas izņemšanu Zviedrijas bankomātos. Tvīts tiek retvītots, bet „Swedbanka” operatīvi atbild uz tiem visiem. Līdz plkst.14:00 likās, ka bankai izdevās baumu plūsmu mazināt, bet tad tā tikai pieauga, jo tvītotāji padeva ziņu tālāk bez tās pārbaudes un bez drošiem avotiem.
baumas par Swedbank krahu Jelgavā

Ap plkst.16:00 novēroju, ka pie bankomātiem veidojās rindas. Bet rindās noteikti nestāvēja Twitter lietotāji, tik daudz viņu Jelgavā nav. No tā var secināt, ka baumas izplatīšana notiek izmantojot tālruni un tā apmēri ir milzīgi, jo rindā stāv ne tikai „baltās apkaklītes”.
baumas par Swedbank krahu Jelgavā

Plkst. 16:50 rindas bija dubultojušās un viņas veidojās pie visu strādājošo banku bankomātiem.
baumas par Swedbank krahu Jelgavā

Plkst. 17:50 bija novērojama nenormāli skati. Uz katra ielas stūra pie bankomātiem stāv rindas. Katrā apmēram 30-40 cilvēki. Šeit varēja novērot, kā baumas izplatās tālāk. Gandrīz katrs rindā stāvošs zvana radiem un draugiem, stāstot, ka tā ir patiesībā, ka visi ņem nost naudu no bankām. Cilvēki rindās ir dusmīgi. Viens gribēja mesties man virsū ar dūrēm.
baumas par Swedbank krahu Jelgavā

Varēja vērot nestrādājošos „Swedbankas” bankomātus, bet pēc pāris stundām tie atkal strādāja un pie tiem atkal veidojās rindas.
baumas par Swedbank krahu Jelgavā

baumas par Swedbank krahu Jelgavā

Plkst. 22:00 atkal piesēdos pie Twitter, kur ar visu spēku risinājās panikas apspriešana. Vienā brīdī konstatēju, ka ziņu publicēšanas ātrums sastādīja 25-30 tvīti minūtē. Apmēram šajā laikā mēdijos sāk parādīties informācija, ka paniku izsauca sociālie tīkli.
Nu tad varu precīzi pateikt, ka tā nav bijis gan. Aptaujāju pirmos divus tvītotājus un secināju, ka viņi vienkārši padeva informāciju tālāk, neapzinoties savas darbības sekas, bet baumu avots viņi noteikti nav. Lai Twitter izplatītu baumu, tad to jādara uzticamām personām ar lielu sekotāju skaitu. Jebkurš Janka nevar ierakstīt muļķību Twitter un cerēt uz tās masveidīgu izplatību. Ietekmīgākie Twitter lietotāji vispār nekomentēja baumas sākuma stadijā vai nu arī krasi kritizēja tās.
Lai pārliecinātos, ka baumas izplatīšana notiek izmantojot tālruni, aptaujāju pazīstamos un draugus. 80% saņēma ziņu no drauga vai radinieka izmantojot tālruņa sakarus. Protams bija arī laimīgie, kuri nekā nezināja.
Kā jau minēju, lai baumu izplatītu pietiekami ātri un plaši ir nepieciešams ārkārtīgi uzticams avots, kuram tic bez jautājumiem.
baumas par Swedbank krahu Jelgavā

Šodien portālā zz.lv arī tika publicēts viens no tādiem avotiem. Sestdienas vēlā vakarā Jelgavas novada šefs Ziedonis Caune licis padotajiem no «Swedbank» kontiem visu naudu pārskaitīt uz Valsts kasi. Tālāk baumas izplatīšanas ceļš ir skaidrs. Darbinieki glābj savus līdzekļus un zvana radiem. Tie padod ziņu tālāk. Ziņa izplatās strauji, jo avots ir ārkārtīgi uzticams. Ņemot vērā, ka Ziedonis apzvana arī citus pašvaldības vadītājus, tad sērga turpina izplatīties. Tomēr nevarētu teikt, ka tieši Ziedonis visu aizsāka, bet šis fakts ļauj noprast, kurā līmenī baumas ir radušās.
baumas par Swedbank krahu Jelgavā

Nav jau brīnums, ka Swedbank gada balle tiek pārtraukta ar ārkārtas sēdi.
baumas par Swedbank krahu Jelgavā

Rezumējot. Baumas izplatījās ārkārtīgi strauji. Ja pirmās pazīmes bija piektdien, tad svētdien tā sasniedza savu maksimumu. Ikdienā tik strauji un plaši baumas neizplatās. Tā parasti ilgi marinējas noteiktu cilvēku lokā un tikai pēc tam iespējams aiziet tālāk. Šoreiz informācijas avoti bija ārkārtīgi uzticami un tas palīdzēja baumas ātri izplatīt. Sociālie tīkli nebija tie, kas ziņu izplatīja straujāk. Tas saistīts ar to, ka brīvdienās soc. tīklu lietotāji atpūšas un savos kontos ieskatās ļoti reti. Skatīsimies, ko teiks izmeklēšana.

P.S. Un protams komentāros izsakiet visas pretenzijas pret mani.
P.P.S. Tagad ir saprotams, kāpēc baumas izplatījās telefoniski nevis soc. tīklos. Interesanti, vai FKTK atsauks savu paziņojumu, ka sociālie tīkli ir vainīgi pie baumu izplatīšanas?
P.P.P.S. Daži baumu izplatīšanas paraugi. Bet šos lietotājus nevar nosaukt par avotiem, bet gan par baumas "pārnēsātājiem". Ka viņi baumotāji cilvēki jau stāvēja rindās pie bankomātiem.


Džerijs Šterns teica...

Kāpēc lai būtu pretenzijas? Viss ir pareizi:

"Lai Twitter izplatītu baumu, tad to jādara personai, kurai ir liels
sekotāju skaits un kura ir uzticama persona. Jebkurš Janka nevar
ierakstīt muļķību Twitter un tā izplatās visur. Visi ietekmīgākie
Twitter lietotāji vispār nekomentēja baumas sākuma stadīja vai nu arī
krasi kritizēja. "

Glupais teica...

Man pret tevi nekā nav! ;)

rusantro teica...

Paldies, pielaboju.

rusantro teica...

Ja būs, tad noteikti raksti. :)

Oskars Pauga teica...

Interesanti, ka mirklī kad valdījā "nosacītā sociālo tīklu baumu panika" manā Twitter timeline jau viss bija noskaidrots, kas par baumām un cilvēki darbojās tieši pie ziņu izplatīšanas, lai citi neikristu uz šīm muļķīgajām baumām

Šoreiz pat gribētos teikt ka sociālais tīkls twitter bija tas kurš pirmais centās visu vērst par labu un skaidrot cilvēkie, kas notiek patiesībā un to ka uztraukumam nav reāla pamata. 

Pferd teica...

Runā, ka pat Zatlers ir ieteicis izņemt naudu

EddyChuzs teica...

Čau! :) 
Lietu aptuveni izskaidroji, pareizāk sakot ķede bija gaužām vienkārša, sēžot ofisā pie sava PC, kolēģei, kas sēž blakus atskanēja mobilā telefona zvans, kur viņai radiniece/draudze (īsti nejautāju) paziņoja, ka ienācis darba telpā priekšnieks un teicis, lai ejot izņemt no bankas naudu.  Protams, ka manā darba vietā  šis zvans "paķēra" un daži no kolēģiem devās ņēmt ārā naudu. Pats pa tolaiku uzmetu tvītu, jo tas ir viss ātrākais veids, ka uzināt patiesību. Pagāja laiks un Swedbank atbildēja uz maniem twītiem, kas lika nomierināties. Pa starpu arī cita kolēģe minēja, ka facebook.com ir bijis posts saistībā ar to, ka Igaunijā no bankomātiem tiek izņemta nauda.
Kamēr Swed's nebija atbildējis veicu zvanu uz delfi.lv, lai noskaidro patiesību, jo viens variants bija vai nu tā ir taisnība, vai nu tas var novest banku līdz kraham, uz ko sarunas biedrs atbildēja , ka informācija tiks pārbaudīta, visi mēdiji tanī brīdi klusēja un neziņoja neko, līdz laikam sestdienai/svētdienai,  (neesmu īsti lietas kursā vai sestdien, kas bija)

Ar cieņu, Eddy Chuzs

rusantro teica...

Pilnīgi piekrītu. Mēģināju rīkoties līdzīgi, bet tie kas turpināja vilni, bija lietotāji ar sekotāju skaitu no 30 līdz 50 un kuri paši seko apmēram līdzīgam cilvēku skaitam. Tur vairs nevarēja neko līdzēt.

rusantro teica...

Nebūšu pārsteigts, ja tā būs patiesība. Pārsteidz amatpersonu attieksme pret vienu no svarīgākām bankām valsts eksistencei.

rusantro teica...

Paldies par komentāru. Tā es arī nopratu un tāpēc mēģināju meklēt baumu avotu tālāk. Vismaz tagad saprotams kādā līmenī baumas ir radušās.

EddyChuzs teica...

Nu katrā ziņā, manuprāt tas ir viss nācis no augšas, jo nu cilvēks, kas ir priekšnieks uzņēmuma vai vienkārši vadītājs īsti ar twitter neaizraujas (reti kad tā ir, parasti ir noalgots cilvēks), savukārt draugu,paziņu loks viņam ir nedaudz cits nekā parastajam mirstīgajam tomēr vinš ir uzņēmējs.
Vienīgi ilgi meklēju facebook.com publicēto postu, par cik kolēģes draugu loks portāla ir absolūti atšķirīgs, nespēju to postu atrast, neesmu ari PRO informācijas meklēšana iekš facebook.

rusantro teica...

Noteikti ir nākusi no augšas, kur komunikācija notiek ar telefona palīdzību. Facebook arī grūti meklēt, jo tur visi ir sazaroti grupās un ziņā nerādās visiem, atšķirībā no Twitter.

Uldis Bērziņš teica...

Super, lieliska analīze!

rusantro teica...

Paldies!

Badmoon teica...

Paldies dievam, aktīvi nelietoju nevienu no tām mūsdienu sērgām, twitteriem, feisbukiem, maispeisiem, draugiem u.c. apstulbušu pajoliņu laika nosišanas saitiem....grrrr.....

whatever teica...

Runā, ka Swedbank direktors pat izņēma naudu

whatever teica...

Sestdienas vēlā vakarā Jelgavas novada šefs Ziedonis Caune licis padotajiem no «Swedbank» kontiem visu naudu.
What? licis naudu? :)

rusantro teica...

Ne jau visi, kas lieto ir baumotāji. Šoreiz baumotāji izmantoja tālruņus.

rusantro teica...

Runā, runā, runā... Kur kāds pierādījums?

rusantro teica...

Paldies, kļūda pamanīta.

teica...

nezinu, kā, bet apbrīnojamais nihilisms mani uzrunāja un visa ažiotāža ap rindām un banku perifērijām man tā arī palika neizpētīta un neuzrunāja, kur nu vēl iet un stāvēt rindās pēc naudas! ir tomēr cilvēki, kas neļaujas masu psihozei :)

Dāvis teica...

Uhh, baumas tika aizsāktas jau agrāk, vecāki strādā VID'ā, jau nedēļas sākumā zvanija kolēģes no D-pils & no drošiem avotiem mācēja teikt, ka SEB bankai ir iekšējas problēmas. Kaut kas par Igauniju, un, ka visi izņemot/aizskaitot naudu. Tā tie drošie avoti rodas.

whatever teica...

Sorry, sarkasma krūze apgāzās :)

Ilze Lipska teica...

Es būtu viena no tiem, kas būtu dzīvojusi neziņā, ja nebūtu viens sakarīgs cilvēks man vakarā zvanījis un teicis.. nu šo pašu klasisko tekstu - man paziņa valdībā, teica, ka banka bankrotējot un bla bla bla, sekojošo jau zinat. Ja cilvēks, kuram uzticos zvana... jāsāk domāt. Slēdzu datoru iekšā, bet nekā vēl nebija.. pēc stundas tik sāka parādīties sociālos tīklos panika, ja tā var izteikties.  Šodien skatos tās bildes, ar rindām pie bankomātiem, un man tiešām mati ceļas stāvus - cik viegli ir izraisīt paniku. Viena tante teica.... un aiziet!

rusantro teica...

:)

rusantro teica...

Baumas vairojās uz informācijas trūkuma pamata. Daudziem info pietrūka un tāpēc viņi arī skrēja.
Nihilisms var kalpot, ka aizsargs stresa situācijā. :)

rusantro teica...

Par SEB baumas tiešām klīst no nedēļas sākuma arī Jelgavā. Kad līdz manis nonāca bauma, es sāku meklēt informāciju ārvalstīs, bet tur nekādas panikas un rindu nebija. Vēlāk noskaidroju, ka Twitter līdz piektdienai baumas par Swedbank nebija vai bija nenozīmīgi maz.

rusantro teica...

Tur jau tas āķis, ka ja viena tante teica, tad lielākā daļa nenotic. Tā pirmā tante no kuras nāca ziņa ir diezgan ietekmīgā amatā, lai viņas padotie ticētu viņai uz vārda. Tālāk informācija iet uz leju pie zemākiem amatiem. Kad ziņa nonāk līdz lejai, tad jau vairs nevar nokontrolēt baumas izplatīšanos.

Turkmenbashi teica...

Rusantro - Krievu antropologs?

Galzons teica...

Labs kopsavilkums. Domāju, uz rītdienu Tu lēnu garu vari uzklabināt vēl vienu stāstiņu, kurā versiju līmenī centstos atbildēt uz jautājumu: "Kāpēc?/Kam tas bija vajadzīgs?" Jo baumu izplatīšanās, precīzāk, izplatīšanas vertikāle iezīmējas jo labi. 

rusantro teica...

Apsvēru šo domu, bet tad tās būs tikai spekulācijas. Šim kopsavilkumam man ir apstiprinājumi no iesaistītām pusēm.

rusantro teica...

Var arī tā pateikt.

Alans R. teica...

Kā viss sākās mums. Hohma sākās ar to, ka mātei pazvanīja draudzene un teica ka cilvēki traki.
Viņa gāja Jūrmalā uz veikalu un vajadzēja noņemt naudu. -"Tauta rindā saka ka pēdējā stunda bankai pienākusi... utt"
Es biju gar zemi, izsmējos un novēlu naudas trūkumu bankomātos uz iepirkšanās drudzi.
Tad palasīju twitt un viss palika skaidrs :) Kāds ir sacēlis paniku.
Uzzvanīja tēvs no Stokholmas, es pastāstīju par baumām, kopā gardi izsmējāmies.
Stokholmā netālu no viņa mājām ir Swedbank filiāle, viss esot kluss un mierīgs, kā jau Zviedriem.
Iestāstīt kādam ka viss ir kārtībā nebija iespējams, visiem putas pa muti ārā, acis sarkanas, karte rokās un klupdami krisdami siroja pa bankomātiem.
Vakar naudu izņemt nebija iespējams, omei vakar bija dzimene 88gadi, gribēju cēneri aploksnē ielikt..
Palika ome bez dāvanas, teicu kad tauta nomierināsies, tad :)
Tāda nu ir tā sabiedrība, PSRS laiku klaču līmenī, ar savu galvu padomāt negrib.

rusantro teica...

Redz tu arī apstiprini, ka info saņēmi no dzīves, nevis no tvīta.
Mani tik mierina, ka panikā iesaistījās apmēram 10 000 cilvēku, jo ja iesaistītos 100 000 cilvēku, tad finanšu sistēma sabruktu vienā mirklī.

Sandra Grigorjeva teica...

Labs pastāsts. Šis varētu būt labs iesākuma špikeris  kādam komunikācijas studenta pētījumam..:)

Juu teica...

Lūk piemēram lietotājs ar 3500 sekotājiem svētdienas dienā ap 15:00 ieliek šādu ziņu. https://twitter.com/#!/Rubins/status/145858325639213056 pietiekami liels conversion rate

alex teica...

Kāpēc nekas nav minēts par "jauniešu organizācīju Vienotā Latvija" ?

Juu teica...

Oskar, arī tu neesi bez vainas. https://twitter.com/#!/OPauga/status/145872607558897664

Juu teica...

aaaahahahahahahaha... "veicu zvanu uz delfi.lv, lai noskaidro patiesību" 

Krisjanis teica...

Man patik, ka tagad nav neviena, kas atdzitos,ka nmis ara naudu. :) Lielaka problema bija info trukums un nesena Krajbankas lieta + mums te Latvija jau ir sava pieredzite ar tam bankam, tas attiecigi ari veido kritisko masu. Zviedru zinas cik skatijos izcel no konteksta tikai pasu psihozes faktu, bet to, ka piemeram, Swedbankas majas lapa nebija nekada oficiala informacija par to ne varda. No otras puses satrakotajam pulim sada oficiala informacija butu tikai papildus apliecinajums, ka kaut kas nav kartiba.
Krisjanis
P.S. Atvainojos, ka nav garumzimju(te tads dators)!

Viuksmp teica...

Man svētdienas pievakarē piezvanīja radinieks, kurš vaicāja, vai nezinot, kas ar Svedbanku, jo viņam māsa no Jelgavas rajona zvanījusi, ka visi steidzas izņemt naudu. Mēs dzīvojam otrā LV galā. It kā esot bankai Zviedrijā problēmas. Teicu, ka paskatīšos internetā, vai pie zviedriem.

Ierakstot Twitter meklēšanā "Swedbank" tur visi ieraksti izleca tikai latviešu valodā, tātad kļuva skaidrs, ka tā nav nekāda bankas problēma. Arī lielākoties visi twitter ieraksti bija par to, ka tās ir baumas utt. T.sk. Sandras Veinbergas tweeti par to, ka Zviedrijā viss ir kā parasti. Zvanīju atpakaļ radiniekam, lai nomierinās, bet viņa telefons bija aizņemts. Kad stundas laikā man tas neizdevās, atmetu ar roku. Vēlāk uzzināju, ka tajā vakarā arī mūsu pusē bankomāts esot biļis ļoti ātri "izslaukts".


Mans secinājums ir tāds, ja visi panikotāji būtu regulāri interneta lietotāji, ažiotāža būtu stipri mazāka. Otrkārt, ja cilvēki domātu ar savu galvu arī nekas tāds nenotiktu.

Zaiga Barvida teica...

Es teiktu, ka nevis nebija info, bet cilvēki ir slinki, lai paskatītos uz apkārt esošo informāciju un to izfiltrētu. Slinki iemest googlē to pašu swedbank un palasīt, ko ziņo un raksta vietējā prese, tad Zviedrija (ja kādam vispār ir saprašana par to, ka Swedbank ir Zviedrijas banka).  Mani pārsteidza, ka šai masu psihozei pieslējās arī inteliģenti un izglītoti cilvēki. Man šķita, ka izglītība ir kaut kādā vērtība, bet izrādās - ja neproti savu izglītību izmantot esi tikai tukša pelēka masa, kas seko masu panikai. Gandrīz jāsāk piekrist, ka esam muļķu zeme.

rusantro teica...

Tas ir viens no pētījuma mērķiem.

rusantro teica...

Šajā brīdī cilvēki jau stāvēja rindās pie bankomātiem.

rusantro teica...

Tāpēc, ka šai kustībai nepieder neviens informatīvs kanāls un viņu spējas izplatīt informāciju ir ierobežotas. Arī to saukļi ir populistiski un viņus nopietni neviens nevērtē.

rusantro teica...

Diez vai tie, kas stāvēja rindā pie bankomātiem vispār zina par tādas kustības eksistenci.

rusantro teica...

Oskars nebija pirmais un nebija vienīgais.

rusantro teica...

:)

rusantro teica...

Informācijas trūkums ir pie vainas, bet tā trūkumu var skaidrot ar to, ka negribēja celt vēl lielāku paniku.

rusantro teica...

Tieši tā. Jau dienas vidū bija skaidrs, ka tā ir bauma. Internets ļauj to diezgan ātri pārbaudīt.

rusantro teica...

Diemžēl dzīvojam sabiedrībā tādā, kāda tā ir un nākas darboties izejot no tā.

driks teica...

Man onkulis, kurš gan nebija augstās skolās gājis, bet dzīvesgudrs, teica, ka izglītoti muļķi ir vēl daudz sliktāki nekā neizglītoti muļķi, jo viņiem ir daudz lielākas iespējas sadarīt muļķības. 

rusantro teica...

Patiesība ir kaut kur pa vidu.
Bet ir taisnība, ka viss lielākās muļķības ir kārtīgi apdomātas un izvērtētas.

Andris Koemecs teica...

Es tikai centos noskaidrot pēc iespējas ātrāk un visu līdz galam pirms skriet kaut kur un ņemt naudu ārā, jo tajā laikā Latvijas mediji neko nerakstīja. Kā arī tādā veidā centos informēt arī pārējos tautiešus, lai neizdara pārsteidzīgus lēmumus. Kā saka, centos nošaut divus zaķus ar vienu šāvienu un, manuprāt, man tas izdevās.

John Jesus teica...

Pirms šī notikuma man likās, ka Latvija ir muļķu zeme. Stresošanas kulminācijas punktā es sapratu, ka Latvija IR muļķu zeme. Man sweda norēķinu kontā ir >1K latu un es šo pasākumu noignorēju pilnībā. Vēl tagad smejos.
p.s. Šorīt braucot uz darbu, pie dažiem automātiem redzēju netipiski garas rindas. Kauns, man ir kauns..

Kk teica...

Jā, es laikam esmu viens no tiem laimīgajiem, kurš par visu šo cilvēku tupizmu uzzināja tikai tajā brīdī, kad savajadzējās manai kundzei no bankomāta izņemt naudu ikdienas vajadzībām. Nobrīnījos par to, kāpēc rinda pie bankomāta, bet nodomāju, ka varbūt vk bariņš draugu stāv (tad vēl pie tā ATM bija kādi 5i cilvēki, savā starpā kaut ko pārrunāja). Izstaigājām veikalu un devāmies pie ATM, rinda jau bija lielāka, priekšā stāvošā sieviete tad arī noteica, ka redz ir info, ka swedam pipec būšot un jāņem nauda kamēr var. Uzreiz jau sapratu, ka cilvēkiem īsais ieslēdzies, tā kā naudu vajadzēja un nebija vēlmes stāvēt rindā, devāmies pie cita, pie kura jau bija oj kāda rinda... Pabraukājot pa pilsētu neizdevās atrast nevienu vietu, kur izņemt naudu. Tiesa, pašam man ir Citadele un iekš sky/more lepni visai rindai garām aizgāju un izņēmu savus 10ls.. tajā brīdī domāju, ka pietiks, vēlāk vajadzēja vēl, bet jau tad arī Citadeles ATM bija tukši..

Atbraucām mājās un tad jau internetā palasīju, kas tur īsti ar to swedbank, viens gan bija uzreiz skaids, ka kāds ir palaidis fufeli. Tā kā finanšu jomā ir zināšanas, tad uztraukuma nebija nekāda, jo tomēr Swedbanka ir zviedru banka ar miljardiem ls/eur segumu.

Karlis Kisis teica...

Te jau drošības policijai vairs nav daudz ko darīt. :)

Uzprasam EddyChuzs kolēģes vārdu,
Noskaidrojam to priekšnieka vārdu,
Tālāk ķēdē ir ne vairāk kā 2-3 posmi līdz avotam.

PS - EddyChuzs ir idiots, :)

alex teica...

njā, tikai Neatkarīgā bija pārpublicējusi viņu uzsaukumu jau piektdien

rusantro teica...

Pat ja tīri teorētiski pieņemtu, ka bankai grūtības, tad naudas izsniegšana būtu nekavējoties apturēta un neviens neļautu izņemt 24 miljonus.

rusantro teica...

Edijis vienkārši neapzinājās savas rīcības sekas. Viņš tikai vēlējās padalīties viņam zināmā informācijā.

rusantro teica...

Jā, bija. Bet cik daudz cilvēku noticēja šim ziņojamam? Cik izlasīja? Cik nodeva tālāk? Twitter nebija nekādas ažiotāžas sakarā ar šo publicējumu.

EddyChuzs teica...

Pirmkārt mans tvīts nav apgalvojums, bet gan jautājums ar mention par banku, kas var laicīgi atbildēt. Ne es ne viens no man zināmajiem cilvēkiem šajā pasākuma neņem nekādu dalību, vienkārši atrodas vienā brīdi noteiktajā vietā, līdz ar to ceļs ir gaužām vienkārš. Un kāpēc gan es esmu idiots? Tāpēc, ka apzinos to, ka ja tie ir meli, ka bankai būs krahs ja laicīgi netiek pieņemti atbildīgi lēmumi, lai šos procesus apstādinātu, vai arī ja tā ir taisnība tad būtu vilkam vilku barā ar naudu nekā vilkam vilku barā bez naudas?  Paklausoties, ko tautieši mēļo, kas tiek rakstīts ziņu portālos u.t.t, liekas ka ķēde kā viss notika ir labi un ilgi plānota(protams tīri mans subjektīvais vieodklis)

rusantro teica...

Eddy, baumu avoti ir pavisam citi. Palasi http://www.delfi.lv/news/national/criminal/swedbank-klientu-panika-cauni-un-ravinu-pratinas-dp.d?id=41978890

Uldis Bērziņš teica...

Redz, ka ne tikai twiterī bija savi panikas cēlāji. Arī te:
http://klab.lv/community/pajautaa/8057061.html?nc=44
Meitene pilnā nopietnībā apgalvoja pilnīgas muļķības.
Kāds varētu nointervēt - no kura pirksta tika izzīstas tās muļķības par 100 ls limitu un SWB akciju kritumu. :)

rusantro teica...

Arī labs piemērs, bet tas jaut tad, kad bauma nonākusi līdz plašām sabiedrības masām un ir izkropļota līdz nepazīšanai.
man šodien darba viens kolēģis izstāstīja tādas šausmas par Swedbank, ka nezinu ko darīt. Un vēl viņš lūdza padomu, ko darīt izņemt tos savus 50 Ls, lai vēlāk nav jāstāv rindā vai darīt ko citu. :)
Bāc!

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search