16.01.18

Bērni sociālos tīklos - saldais ēdiens pedofiliem

Bērni sociālos tīklos - saldais ēdiens pedofiliem

Man pazīstamiem vecākiem desmitgadīgs bērns palūdza izveidot viņam kontu sociālā tīklā “Instagram”. Kā jau normāli vecāki, viņi atteicās to darīt, bet tad sekoja bērna pārliecinoša argumentācija, ka visiem klases biedriem tādi ir un viņš vienīgais atpalikušais, kuram tāda nav. Uzzinot par šo diskusiju, mēģināju apturēt izmisušus vecākus no aplama soļa veikšanas un palūdzu nosaukt kaut viena bērna vārdu, kuram ir konts sociālā tīklā. Izpētot kontu, tā sekotājus un saturu, mani pārņēma slikta dūša un satraukums par bērnu – starp bērna sekotājiem bija pieauguši vīrieši, kuri pat neslēpa savu tieksmi uz maziem bērniem un varētu būt pedofili.

Atrast kādu “Instagram” un citos sociālos tīklos pēc viņa īstā vārda nav īpaši grūti. Var būt dažas nianses, bet tas ir iespējami. Konkrētā gadījumā nācās pētīt vienpadsmit gadu vecās meitenes profilu, viņas sekotājus un profilus kam seko viņa. Profils izveidot 7 mēnešus atpakaļ un tajā atrodami 30 ieraksti ar foto un video. Pārsvarā bērna pašportreti, nedaudz “bumerang” viedo un divas fotogrāfijas kopā ar mammu. Ieraksti netiek pavadīti ne ar kādu tekstu vai tēmturi. Vidēji mēnesi meitene izvieto 4 fotogrāfijas, bet pēc klases biedru liecības, viņa “Instagram” pavada visu laiku. No tā izriet, ka viņa skatās, ko ievieto sociālā tīklā pārējie un iespējams pēta tās fotogrāfijas, kuras piedāvā pats “Instagram”.

Vienpadsmit gadus vecai meitenei no Latvijas ir 94 sekotāji, no kuriem 62% ir pieaugušie, 35% - vienaudži un 3% - korporatīvie konti. No sievietēm sekotājām 49% ir pieaugušās, bet 51% ir vienaudzes. Citās valstīs dzīvojošās sievietes sekotājas sastāda 8%.

Toties vīriešu sekotāju statistika ir pavisam cita un satraukumu raisošā. 81% no vīriešiem sekotājiem ir pieaugušie un tikai 19% vienaudži. Pie tam 69% no vīriešiem sekotājiem ir no ārzemēm, tātad personīgi nav pazīstami ne ar meiteni, ne ar ģimeni. 19% no vīriešu sekotāju kontiem satur neslēptu seksuālu raksturu. Meitenes konta nav nekas saturīgs, kas varētu interesēt pieaugušo cilvēku, bet vīrieši tam seko.

Viens no sekotājiem īpaši izceļas, jo konts viņam nav privāts un satur fotogrāfijas, kuras izraisa pārdomas par tā īpašnieku. Kontā ir daudz bildes ar bērnu fotogrāfijām. Starp tām nepilngadīgās meitenītes peldkostīmos, atplēstām kājām un atkailinātām krūtīm. Pētot meitenes draudzeņu kontus, pamanīju, ka viņš seko arī tām un ir nosūtījis “bučas”, mēģinot iesaistīties sarunā. Būtu nepieciešami ļoti spēcīgi argumenti, lai neuzskatītu šo vīrieti par pedofilu.


Starp pārējiem vīriešiem sekotājiem grūtāk konstatēt pedofilus, jo konti ir privāti. Pievienoties viņu sekotājiem, lai ielūkotos “aiz slēgtām” durvīm, tiešām nebija nekādas vēlmes, jo jau viņu profila bildes un apraksti, lika noprast uz viņu seksuālām novirzēm. Kādu mirkli meitenei sekoja konts @lor.cill, kurš aicināja nosūtīt viņam savas fotogrāfijas un kā profila bilde bija izvēlēta nepilngadīga meitene (bērns jaunāks par 10 gadiem) nepiedienīgā pozā. Vēl bija arī konts @paulotiagogalo.com5010, kurā bija sajauktas bildes no kāda nepilngadīga puiša un pieaugušā vīrieša kailfota ar uz pusi nolaistām apakšbiksēm. Abi konti vairs nav atrodami zem veciem nosaukumiem.


Pedofīli var izmantot bērnu fotogrāfijas pašapmierināšanās nolūkiem, ka arī lejupielādēt un izplatīt tās pornogrāfiskā satura mājas lapā. Pie tam bērna vecāki par to pat neuzzinās. Pie tam pedofili var sazināties ar bērniem ar tiešiem ziņojumiem, mēģinot no viņiem izvilināt kailfoto vai video. Un visu viņi to darīt, nezinot bērna vecākiem, pat ja tie ir piesekojušies savam bērnam sociālā tīklā.

Konkrētā gadījumā uzrakstīju vēstuli meitenes mammai, bet baidos, ka nezinot, kā lietot sociālos tīklus, viņa to nav izlasījusi. Iesniedzu divus ziņojumus “Instagram” un “Facebook” par vecuma pārkāpumu, reģistrējoties sociālā tīklā, bet tie palikuši bez atbildes. Līdz ar to bērna profils joprojām pieejams pedofiliem un nekas nav mainījies.

Pie tam vecākus var uzskatīt par pedofilu palīgiem, jo nereti viņi paši palīdz bērniem izveidot kontus sociālos tīklos un pienācīgi tiem neseko. Vēl lielāks kauns par vecākiem, kuri palīdz bērniem apmānīt sociālos tīklus, kuros ir aizliegts reģistrēties bērniem jaunākiem par 13 gadiem. Aizliegums gan nav saistīts ar pedofiliju, bet gan ASV likumdošanu, kuras uzdevums aizsargāt bērna privātumu un aizsargāt tos no reklāmdevējiem līdz 13 gadiem. 2018. gadā Latvijā ieviesīs regulu ar kuru jauniešiem līdz 16 gadiem, reģistrācijai sociālos tīklos būs jāprasa pieaugušo atļauja. Eksperti gan ir skeptiski, ka regula tiešām darbosies, jo jau šobrīd bērni un vecāki apiet šos aizliegumus. Jā, visi vēlamies, lai Latvijā viss notiktu likumīgi, bet tai pašā laikā mācam bērniem, kā apiet likumus. Tāpēc negaidiet, ka jaunā paaudze izaugs īpaši likum paklausīgā un nebrīnieties, ja bērni pārkāps Jūsu pašu noteiktos noteikumus mājās.

Ar bērnu drošību Internetā nodarbojās “Latvijas Drošāka interneta centrs” un ir paveicis lielu darbu, lai informētu bērnus un vecākus. Diemžēl uz viņu titānisko darbu, vecāki nezina par to, kā rīkoties. Jā, pārsteidzoši. Piekļuve nepieciešamajai informācijai ar Interneta starpniecību ir kļuvusi ļoti vienkārša, bet mēs to elementāri nemeklējam, jo nogrimstam sociālo tīklu ziņojuma plūsmā. Esam ļoti informēti par visu, bet neko neatceramies un nemākam rīkoties ar informāciju.


Bērnu pieslēgšana sociāliem tīkliem draud ne tikai ar seksuālo izmantošanu, bet arī jaunās paaudzes izmaiņām smadzeņu darbībā. Zinātnieki ceļ trauksmi par informatīvo plānprātību, informatīvo pseido debīlismu un funkcionālo analfabētismu, bet vecāki turpina laikot ierakstus "Facebook" un "Instagram", nepievēršot pienācīgu uzmanību bērniem.

Nē, es neesmu pret sociāliem tīkliem, bet mums ir jāmāk tos izmantot, jāmāk atslēgties un pievērst uzmanību reālai dzīvei.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search