14.09.13

Rīgas krastmala pārvēršas par sociālistu privātīpašumu, kur nav brīvi filmēt

Rīgas krastmala pārvēršas par sociālistu privātīpašumu, kur nav brīvi filmēt

Autors: Agris Samcovs Avots: Kārtībai jābūt
Gribu pastāstīt par kādu atgadījumu šorīt (2013. gada 14. septembrī). Īsi pirms plkst. 07:00 es mierīgi pastaigājos pa jauno krastmalas promenādi (Spīķera krastmalu) – virzienā no Salu tilta līdz pat dzelzceļa tiltam. Ievēroju uz Krasta ielas saslietās teltis, atcerējos, ka notiek taču tas pasākums... “Lauki ienāk pilsētā” Acīmredzot, ka tik agrā rīta stundā vēl nekas nenotiek, taču ik pēc brīža pamanu pašvaldības policijas darbiniekus un apsargus, kas, acīmredzot, uzmana promenādē un uz ielas esošo infrastruktūru (teltis, galdus un daudz ko citu) – lai kāds nepaķer ko līdz vai nesalauž. Zinot, kādi mēdz būs policijas darbinieki un apsargi mūsu jaukajā zemē, neko ļaunu nedomājot, bet savai drošībai katram gadījumam pārslēdzu savu tālruni video filmēšanas režīmā, un tā arī izgāju pa visu promenādi līdz autoostai (pastaigas VIDEO skatīt šeit). Ceļā neko speciāli nefilmēju (nebija nekā ievērības cienīga), un pašās beigās kāpu augšā pa trepēm, lai pameklētu kādu vietu, kur šķērsot brauktuvi (bija jātiek uz vilcienu). Ieraudzīju veselu virkni dažādas traktortehnikas. Kādu brīdi pajūsmoju par jauko un neparasto skatu (pirmā video pašās beigās), un izdomāju, ka jāuzņem arī kāda bilde.
(video izņemts pēc autora lūguma)
Kamēr velku ārā fotoaparātu, pienāk divi jauni vīriešos melnos tērpos un ar atstarojošām vestēm un informē, ka šeit līdz plkst. 10:00 fotografēt AIZLIEGTS, kā arī bravurīgi paziņo, ka savu fotoaparātu (vai mob. telefonu) es meklēšu DAUGAVĀ – ja nepārtraukšu fotografēt (vai filmēt). LABI zinot, ka fotografēt un filmēt tur un tad NAV AIZLIEGTS (patiesībā es pat vēl nebiju paguvis nevienu pašu bildi uzņemt) es acumirklī nojautu iespējamo tālāko notikumu attīstību un atkal ieslēdzu telefonā video režīmu. Pārjautāju puišiem – ko tad es meklēšu Daugavā, un kas viņi tādi ir. Uz ko viens no puišiem atbildēja – SĒTNIEKI. Tā arī nesniedzot atbildi uz šo jautājumu, puiši-sētnieki it kā likās mierā un pagāja malā. Tā kā nevienu pašu bildi vēl uzņēmis nebiju, tad paņēmu rokās fotoaparātu un uzņēmu dažus kadrus... Kamēr to darīju, puiši jau atkal ierunājās ar vārdiem “Nebildē! Vieglāk palika?” Uzņēmu vēl vienu pēdējo bildi un dzirdu “Tagad iesiet tur kur tālāk policija!” Ejot garām atbildēju, ka iešu tur kur man vajadzēs, un, ka ja puišiem ir kādas problēmas, tad lai paši iet pie policijas darbiniekiem... Tikmēr puiši jau draud ar “protokolu”, uz ko apstiprinu – nav problēmu, lai sastāda (protokolu). Diskutēt vairs ne par ko nevēlos, tāpēc dodos prom, vien pajautāju – kāpēc tad šie neslauka, ja reiz esot sētnieki...

No šī brīža sākas kaut kāds “teātris” - puiši man seko līdzi un sāk izteikt man īsti nesaprotamas frāzes par slotām un kaut kādu slotas pavēlnieku, attiecinot to visu uz mani (vismaz tā es sapratu). Pavēršu telefona “aci” puišu virzienā, un, ilgi negaidot, tie jau tuvojas ar draudiem “Es tev to telefonu vienkārši...”. Tālāk seko vēl nejēdzīgāki teksti un rīcība, tai skaitā – cenšanās atrasties tiešā manā tuvumā; apgalvo, ka es tiem TRAUCĒJU STRĀDĀT; ka esmu kaut ko “pārlietojies” (kaut kādu “spaisu” - lai kas tas būtu), ka uzbrūku viņiem; ka lai aizvācu savu kameru; ka esmu šiem NOZADZIS slotas (citā reizē apgalvo, ka SALAUZIS – turklāt sakot to īpaši SKAĻI, lai apkārtējie ar dzirdētu), arī to, ka es PIEDIRSU UZ TROTUĀRA un droši vien vēl kaut ko, taču TAD – mirklī, kad bravurīgie “sētnieki” saprot, ka uz viņu provokācijām es neatbildu un vienkārši dodos prom, tie pēkšņi man pietuvojas pavisam tuvu un AIZŠĶĒRSO ceļu, neļaujot turpināt savu gaitu un paiet viņiem garām. Kādā mirklī viens no varoņiem jau atļaujas ar roku ķerties klāt manam telefonam. Teicu, lai aizvāc prom savas rokas un atkal mēģināju tikt garam - arvien cenšoties vienkārši aiziet prom! Pēc vēl vienas apvainojumu sērijas (no puišu puses) vairs ne uz ko nereaģēju un vienkāršu DODOS PROM (virzienā uz Spīķeriem).

Domājat, ka ar to viss beidzās? Kā tik ne tā!!! Puiši, pildot savus “darba pienākumus'” (bez šaubām - par nodokļu maksātāju naudu, neatkarīgi no tā - vai sētnieki vai TOMĒR apsargi) turpina man SEKOT vēl kādas 7-8 minūtes, t.i., VISU CEĻU līdz gājēju tunelim (zem Krasta ielas) un vēl kādu posmu virzienā atpakaļ brauktuves otrā pusē. Un VISU šo laiku šie “sētnieki” aizrautīgi un nenogurdinoši izsaka dažādas piezīmes, apvainojumus, apmelojumus u.t.t. Kaut kādā brīdī viņi tomēr atpaliek un pārstāj sekot...

Savu vilcienu esmu nokavējis un dodos sameklēt kādu Valsts policijas darbinieku, lai pieteiktu ziņojumu/iesniegumu par notikušo. Tāds atrodas akurāt iepretim autoostai - uzklausa mani un saka, ka visu saprot, taču šai mirklīt šo lietu viņš uzņemties risināt nevar, jo nedrīkst pamest posteni, tāpēc aicina mani doties uz VP iecirkni Gogoļa ielā vai zvanīt uz 110 vai 112 – atsūtīs ekipāžu un visu noskaidros... Kā arī – lai es tagad vismaz aizeju līdz jebkuram pašvaldības policijas darbiniekam – lai tas AIZTUR un noskaidro puišu personības – tad arī iesnieguma izskatīšana un notikušā apstākļu skaidrošana iešot raitāk.

Dodos sameklēt pašvaldības policijas darbiniekus un pirmie man pagadās... tie paši divi, kas, starp citu, “konflikta” laikā atradās TIEŠI BLAKUS, mierīgi uz to noraudzījās un nekādā veidā nereaģēja. Uzmeklēt šī stāsta varoņus abi policisti (viens – vīrietis ap 50-60.g. v, otra – sieviete – ap 30-40.g. v.) ATTEICĀS – aicināja doties “uz Gogoļa ielu”.

Un arī tas VĒL NAV VISS! Pēc mirkļa uzrodas kāds vīrietis (ap 35-40.g. v., gaišās drēbēs, ar brillēm), kurš apgalvo, ka ir pasākuma (acīmredzot “Lauki ienāk pilsētā”) GALVENAIS ORGANIZATORS, un... aicināja 1) nomierināties, 2) un doties prom (!)..., 3) jo “viss esot kārtībā”. Kad jautāju kas viņš tāds vispār ir, vīrietis paskatījās uz manu telefonu (kas viņiem visiem ir, ka tik ļoti mans telefons interesē???) un strikti noteica, ka tas acumirklī JĀIZSLĒDZ ĀRĀ. To darīt es, protams, atteicos un vēlreiz jautāju – kā viņu sauc. Vīrietis tā arī neatbildēja un aši devās prom.

Es, savukārt, devos uz nākamo vilcienu un tālāk uz darbu...

Rezumējot, man jāsaka tā. Es ikdienā ļoti daudz saskaros ar fotografēšanu (arī filmēšanu mazliet) – gan cilvēki, gan pasākumi un daudz kas cits, un diezgan labi ZINU SAVAS TIESĪBAS (ko drīkst fotografēt vai publicēt, ko nedrīkst) un savās gaitās cenšos visu darīt LIKUMA ietvaros. Par šo konkrēto gadījumu, par varonīgo puišu-sētnieku rīcību man divu domu nav – nekam TĀDAM tiesiskā valstī un demokrātiskā sabiedrībā nevajadzētu notikt. Nekādus likumpārkāpumus vai kāda tiesību pārkāpumus no savas puses izdarījis neesmu. Bez šaubām, par notikušo tiks uzrakstīts iesniegums Valsts policijā.

P.s. Liela daļa no augstāk minētā ir redzama abos video ierakstos, ko šeit publicēju. Diemžēl – ne visa, jo telefons ik pa brīdim slēdzās ārā, un arī kvalitāte nav nekāda labā.

Video 1 (nekā īpaši interesanta - tikai sākotnējā pastaiga):

Video 2: (TAS - par ko ir ŠIS stāsts):

P.P.S.

Redaktors teica...

Pasākums plkst. 7:00 no rīta nebija sācies un tur filmēt tu nedrīksti. Kā arī, ja cilvēks tev liedz SEVI filmēt vai fotografēt tad tu nedrīksti viņu iekļaut kadrā ar saskatāmu seju.

Nepārproti, es esmu tavā pusē. Nesaprotu šo cilvēku un polcijas rīcību. :(

Redaktors teica...

bērnudārzs gan no vienas gan otras puses. Nu uz idiotiem nav ko reaģēt...Un te nav runa par tiesiskumu...
Bet nedaudz iesmaidīt par visu aprakstiņš lika :)

Redaktors teica...

1) Filmēt drīkst, tas ir publisks pasākums, publiska telpa;
2) Cilvēks var liegt, policists nevar;
3) Tālāk sekojošais neievietojas nekādos rāmjos;

Redaktors teica...

Vismaz APK 167. pants - sīkais huligānisms.


Trotuārs arī bija pasākuma norises vieta - kaut kā apzīmēta, norobežota..? Filmēt, publiskā vietā, cilvēkus, kuri atkārtoti uzmācas, draud, izturas agresīvi - veic acīmredzamus likumpārkāpumus, citiem vārdiem sakot, arī nedrīkst? Neticu, kaut gan likumos visādi absurdi var būt sarakstīti.

Redaktors teica...

Principā brīdī, kad viņi Tev sāka piesieties Tu vari zvanīt un izsaukt policiju, jo pieņemtie zvani viņiem ir jāreģistrē un jāizskata, tas ko verbāli saki, tas nevienu neinteresē.

Redaktors teica...

Latvijā pagaidām nav likuma pārvietoties sabiedriskā vietā un kaut ko fotografēt. Privātā teritorijā tas ir liegts. Neesmu dzirdējis, ka Krastmala būtu privatizēta. Pat ja notiek pasākumus ar kādiem ierobežojumiem, tad par tiem ir nepieciešams informēt vai īpaši norobežot teritoriju.
Neesmu pārliecināts, ka puišiem tika dots uzdevums izsekot katru garāmgājēju un nodarboties ar viņa pazemošanu.
Pie tam, ko sliktu varēja izdarīt cilvēks, kurš vienkārši nofotografē stāvošos traktorus.

Redaktors teica...

Smieklīgi tas ir tikmēr, kamēr pats personīgi nesaskaries.

Redaktors teica...

Precīzi, bet no savas pieredzes varu pateikt, ka no sākuma iestājās šoks un īsti nesaproti, kā rīkoties.

Redaktors teica...

Gabals būtu nokritis, ja pēc pirmā lūguma izslēgt kameru, tieši to arī būtu izdarījis?! Kas tur bija tāāāāds, ka tik ļoti jāfilmē un nevarēja izslēgt kameru, un doties prom? Pats kašķi meklēji un tagad par balto jēriņu izlikties gribi..
Par apsargu ''sētnieku'' kašķīgumu runājot, jebkurš cilvēks kurš pavadījis nakti ne miegā, ne mājās un ne telpās būs kašķīgs un nav vajadzīgs šādu cilvēku provocēt vēl vairāk.
Muļķīgs blogs, muļķīgs autors, muļķīga situācija, muļķīgi ''sētnieki''.

Redaktors teica...

Bet katrā ziņā pret netu un youtube viņiem bailes ir iedzītas pamatīgas :)

Un es tiešām neteiktu kad tas ir cirks. Tas ļoti labi parāda mūsu post-soviet attieksmi pret cilvēkiem.

Redaktors teica...

Nevajag pārprast - iesmaidīt lika rakstīšanas stils. Dažubrīd tajā parādās kaut kas no tevis paša un tad tas kļūst aizrautīgi lasāms... Kamēr tā ir vienkārši notikuma atreferēšana, nekādas pievienotās vērtības tam nav...
Bet pats notikums, protams, parāda cik mēs esam dažādi un cik daudz mums visiem vēl ir jāmācās... Vieniem vienkārši "norīt" un izslēgt kameru, nevis bezjēdzīgi ņemties par savām tiesībām (enerģijas nelietderīgs patēriņš un arī nervu), otriem izkāpt no padomju laika domāšanas un prastā primātu līmeņa....
Un tomēr - šis viss ir tik maznozīmīgi, ja paskatās globālāk... Ik sekundi mēs varam savu laiku izmantot lietderīgāk kā uzsākot skaidri redzams, ka bezjēdzīgu cīņu ar iepriekšējā gadsimta atraugām...

Redaktors teica...

Man jau liekās, ka šie čaļi paši ir kaut ko salietojušies, galvenais, ka pašiem jautri. Mūjābeli, vairāk nekas.

Redaktors teica...

Laikam tu esi viens no tiem abiem pajoliņiem, ko gan citu šeit var pateikt, lai tad parāda, kur ir rakstīts, ka nedrīkst filmēt, fotografēt. Bet ko gan padarīs, ja tu esi tāda lašariks.

Redaktors teica...

Agri un Rusantro, ir vērts saiti uz šo blogu un vismaz otro video iemest arī RD municipālās policijas mājaslapā kā adresātus minot priekšnieku Jāni Geduševu un preses sekretāri Inesi Tīmani. Vērts pajautāt, vai viņi vai viņu padotie un kolēģi neatpazīst attiecīgos varoņus vai nevēlas noskaidrot, kam bijušas iespējas lietot RD MP darbinieku formas apģērbiem līdzīgas virsdrēbes... Tā varētu noskaidrot vai nu RD dienestam neatbilstošus darbiniekus vai samozvancus, kas nelikumīgi valkā svešus formastērpus.

Geduševa k-gs varētu nezināt,m bet Tīmanei ir jāzina/nevar nezināt, ka publiskā telpā tādam liegumam nav nekāda pamata.
Iespējams medijos uzzināt arī patieso galveno pasākuma rīkotāju un salīdzināt, vai līdzīgs maz vai nemaz.

Lola, pilnīgas muļķības, ka būtu bez pamata jāklausa tādi dārzeņi, kaut RD MP mundieros. Ja dārzeņi pārpratuma pēc iefiltrējušies attiecīgā dienestā, žurkas ir jāizķer un dārzeņiem jāatrod atbilstoša vieta saskaņā ar Pārtikas un Veterinārā dienesta noteikumiem.

Spīķeru apkaime un/vai promenāde ir publiskā telpa neatkarīgi no diennakts stundas.

Redaktors teica...

Policista lomas spēlētājs var, Policists nedrīkst.

Redaktors teica...

Noskatījos video. Jāsaka ka atsevišķu personu uzvedība tiešām ir neadekvāta, bet... ja godīgi, tā arī nesapratu, kāds tam visam sakars ar sociālistiem ;)

Redaktors teica...

video removed by user...
kas tad nu? vai Ausainis tevi uzmeklēja um stingri palūdza izvākt video?

Redaktors teica...

Sētnieki no sākuma gribēja kļūt par YouTube zvaigznēm, bet vēlāk mainīja savas domas. Video ir atpakaļ.

Redaktors teica...

Manuprāt, ja Tu kā privātpersona nofilmē cilvēkus, kas izsaka nepārprotamus draudus, neviens nevar aizliegt publicēt šo mērgļu sejas. Tas, vai "sētnieks" ir pie kāda darbā, vai nē, nav svarīgi. Tev par to nav jāinteresējas. Ja viņš būtu stādījies priekšā kā tāda un tāda uzņēmuma darbinieks, tad viņš iegūtu privātās dzīves aizsardzību, darbā esot. Bet šādi - viņš ir vienkārši huligāns un likumpārkāpējs, kura seju Tu vari publicēt, cenšoties nodrošināt savas dzīvības un mantas aizsardzību.

Redaktors teica...

Šajā gadījumā iejaucās YouTube administratori.

Redaktors teica...

Pa-a-aldies par atbalstu, -- tādi šetnieki var uzklupt katram no mums, tādēl ir vērts tos dresēt un audzināt kopējiem spēkiem.

Redaktors teica...

Zane, ja neviens neliksies zinis par šadām atraugām, tad tās atraugas turpinās maitāt dzīves garšu un arī Tavai apetītei var trāpīt. Tādi dārzeņi ir jāravē.

Redaktors teica...

Vajadzētu gan turpināt turēt, -- kuri bija tie sētnieku brigadieri, kas uzmācās YouTubei? Vai Tev tie ir zināmi? Hm, vispār interesanti, -- pat patiesi izvākšanas vērtus klipus izņemt no YouTube ir pagrūti un U-truba parasti nereaģē. Vai pie Tevis paša arī vērsās, un, ja vērsās, ar kādu saturu un kādās izpausmes formās?

Redaktors teica...

Ar kādiem argumentiem iejaucās admini?! Jeb -- postpadomju varas stilā, bez argumentiem?

Redaktors teica...

Nevis autors ir tirliņš, bet uniformu valkātāji neatbilstoši, nepieļaujami uzvedas, tādēļ dresējami likumiskiem līdzekļiem pēc atbilstošas programmas.

Redaktors teica...

Tiek meklēti risinājumi. Diez vai varu vairāk komentēt publiski vairāk, lai neatvieglotu darbu pretējai pusei, kura dažādi cenšas notušēt notikumu, bet it īpaši tā publicitāti.

Redaktors teica...

No tāda dzirdu. :)

Redaktors teica...

Pie katra YouTube video ir podziņa "Report" (zem kuras daudz dažādi varianti par ko "pasūdzēties"). Kad šī podziņa tiek nospiesta, video autoram tiek dota "iespēja laboties". Ja tas nenotiek, tad YouTube sāk "izmeklēšanu".

Redaktors teica...

DoH, tā kā attiecīgās personas -- "sētlnieki"/RPP dienesta apģērbu nēsātāji nav uzvedušies savam statusam, iespējams, neatbilstoši, tad viņi nav uzskatāmi par "cilvēkiem", kuru dati jāaizsargā, bet gan, iespējams, par savu dienesta pienākumu pildīšanu, maigi izsakoties, ļoti apšaubāmās kvalitātēs, nekādu normu attiecināšana uz tādiem "cilvēkiem" neattiecas. Aktuāls būtu jautājums, kādēļ Jūs, DoH, viņus mēģināt saukt par cilvēkiem, -- pēdiņas nelietojot? Vairāk velk uz dienestnieku pārpratumu pēc būtības.

Redaktors teica...

> sociālisti


> privātīpašums


Tu vispār esi ar pirkstu taisīts? Aizej savus kālus pafotografē savā kapitalistiskajā rimi, gribu redzēt ko tev apsargs izdarīs.

Redaktors teica...

Palūgs nefotografēt. Ko vēl?

Redaktors teica...

Ir profesionāli cilvēki ir tādi, kam dod varu un viņi pārprot.
Kā lai sakārto apkārtējo vidi un nebāž acīs patvaļu, neizdarību, nolaidību.
Pakalpojumu uzņēmējdarbībā pamēģini klientam runāt pretīm, redzēsi kas sanāks. Un klientam vienalga vai tu pēdējo reizi esi gulējis pirms 24 vai 96 stundām.
Te drīzāk ir jārunā par to, ka mums tādi vājiņi cilvēki izauguši. Jaunā paaudze. Ucinājušies ar viņiem un pēc tam jācieš ir uzņēmējam. Citus nav ko ņemt vietā. Vai nu UK, citur, vai vienkārši laukos šņabi dzer.
Vispār izskatījās pēc Ostas policijas. Viņiem drusciņ sakāpis galvā. Dzīve ir nežēlīga. Ātri saliek visu pa vietām.

Redaktors teica...

vimeo.com.
Youtube kantoris jau sen izceļās ar savu "neitralitāti"

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search