08.03.21

Mežotnes pils un parks

Mežotnes pils un parks

Mežotnes pils - 1

Dzenoties pēc skaistiem ledus iešanas skatiem, daudzi jelgavnieki februāra beigās nonāca līdz Mežotnes pilij, kas pārsteidza ar savu ārējo krāšņumu.


Agrāk pavasaros cilvēki centās neizmantot grants ceļu līdz Mežotnei, jo tas bija briesmīgā stāvoklī. Šobrīd ceļš daudz maz ir savests kārtībā un ceļojums līdz Bauskai vai Mežotnei ir kļuvis krietni īsāks.

Mežotne pietura

Kā var izlasīt Vikipēdijā, Mežotnes pils jeb bijusī Mežotnes muižas kungu māja (Mesothen) atrodas Bauskas novada Mežotnes pagasta Mežotnē. To klasicisma stilā pēc Pēterburgas galma arhitekta Džakomo Kvarengi meta uzcēla Johans Georgs Ādams Berlics 1798.—1802. gados. Netālu atrodas bijušās muižas ēkas — kalpu māja, staļļi, pārvaldnieka māja un klētis. No 1797. līdz 1920. gadam Mežotne bija Līvenu dzimtmuiža.

Mežotnes pils - 2

1996. gadā Mežotnes pils tika nodota Valsts nekustamo īpašumu aģentūrai. 2000. gadā pils trešajā stāvā iekārtoja viesnīcu. Ēku līdz 2017. gada novembrim apsaimniekoja SIA "Mežotnes pils", taču tagad to uz 12 gadiem iznomā SIA “CV—R” par 2737 eiro mēnesī.

Mežotnes pils - 3

Jaunais pils pārvaldnieks, SIA “Skonto būve” projektu vadītājs un SIA “CV-R” īpašnieks Gunārs Celmiņš bija plānojis lielus attīstības plānus, bet no tiem līdz šim īpaši nekas nav attīstīts. Lielākais ieguvums tūrismam un vietējiem iedzīvotājiem ir pontonu tilts pāri Lielupes, kas ļauj piekļūt Mežotnes pilskalnam ar pastaigu taku, ka arī saīsina ceļu līdz Rundālei.

Mežotnes pils tualete parkā
Mežotnes pils - 5

Mežotnes pils pārsvarā tiek noslogots ar krāšņām kāzu ceremonijām, izstādēm un viesnīcas pakalpojumiem. Netālu esošā Mazā Mežotnes pilī notiek krāšņi koncerti.

Pie Mežotnes pils atrodas plašs angļu stila parks, kurā pagaidām nav nekādi labiekārtots, bet tā skaistumu tas nemazina.

Mežotnes pils parks - 1
Mežotnes pils parks - 2
Mežotnes pils parks - 3
Mežotnes pils parks strauts
Strauts Mežotnes pils parks
Mežotnes pils parks - 6
Mežotnes pils parks - 7
Mežotnes pils parks - 7
Mežotnes pils parks - 8
Mežotnes pils parks - 8
xx teica...

Loti smuka pietura :/

Anonīms teica...

Paldies,mēs centāmies! Ar cieņu,vietējais bambālis!

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search