15.05.20

Stabs ceļa vidū

Stabs ceļa vidū


Pēdējās nedēļas laikā sociālos tīklos starp lietotājiem izvērtās plaša diskusija par projektētāja un pasūtītāja risinājumu apgaismojuma staba izvietošanai gājēju celiņa vidū Loka maģistrāles un Aviācijas ielas rotācijas aplī.


Jaunbūvētā rotācijas aplī nezināmu iemeslu dēļ pasūtītājs un projektētājs izvēlējušies izvietot apgaismojuma stabu gandrīz gājēju ceļa vidū, kas radīja iedzīvotājus sašutumu par tādu risinājumu. Autovadītāji parasti nesaprot kāpēc gājēji izsmej tādus risinājumus, jo pēc viņu uzskatiem gājēji un velobraucēji taču var apbraukt stabu. Diemžēl viņi nesaprot, ka tāds šķērslis mazāk aizsargātiem ceļa satiksmes dalībniekiem ir tas pats, ja šis stabs būtu uzstādīts braucamās daļas vidū.
Apgaismes stabs uz gājēju celiņa 2
Neveiksmīgs risinājums norāda uz to, ka ne pasūtītājam (Jelgavas pašvaldībai), ne projektētājam gājēji un velobraucēji nav nekāda prioritāte, jo viņu intereses var ignorēt. Visbiežāk savas neveiksmes viņi attaisno ar to, ka viņi visu darīja saskaņā ar normatīviem aktiem un Latvijas standartiem, neskatoties, ka pastāv vairākas iespējas, ka atrisināt šo ne pārāk sarežģītu uzdevumu. Tāpēc šo risinājumu var ironiski nominēt “Gada projektētāja” nominācijai un vēst uz šejieni LLU Vides un būvzinātņu fakultātes studentus, lai viņi paberzē šo nelaimīgo stabu un atceras, kā nevajag taisīt projektus.
Pie tam šīs nav vienīgais tāds atgadījums Jelgavā. Lielā un Rīgas ielā stāv divi apgaismojuma stabi tieši velobraucēju celiņā vidū. Tiem, kam ir nācies braukt šeit ar velosipēdu zina, ka intensīvas gājēju plūsmas laikā, šeit nav pārāk droši pārvietoties un nākas bremzēt, apdraudot aizmugurē braucošos divriteņu vadītājus.
Apgaismes stabs uz veloceliņa 1
Apgaismes stabs uz veloceliņa 2
P.S.: pēc iedzīvotāju izteiktās kritikas JPPI "Pilsētsaimniecība" solījusi stabu pārcelt.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search