22.03.19

ES parlamenta deputāti gatavi atstāt Jūs bez ēdienu receptēm

ES parlamenta deputāti gatavi atstāt Jūs bez ēdienu receptēm


Jaunā ES autortiesību Direktīva paredz, ka visu, ko lietotāji augšupielādē mājas lapās vai sociālos tīklos, nepieciešams pārbaudīt uz autortiesību pārkāpumiem. Tajā skaitā arī ēdienu receptes. Piemēram, “Delfi” recepšu sadaļai, pirms publicēt kādas mājsaimnieces iesūtīto ēdiena pagatavošanas instrukciju, būs nepieciešams pārbaudīt vai tā pirms tam nav publicēta kādā pavārgrāmatā.


Jaunā Eiropas Savienības autortiesību Direktīvas 13. pants paredz, ka tīmekļa vietnēm un sociāliem tīkliem, pirms publicēt lietotāju iesūtīto materiālu (video, foto, audio, teksts utt.) nepieciešams pārbaudīt vai tas nepārkāpj kāda autortiesības.

Tas attiecās arī uz ēdienu receptēm. Pēc ES parlamenta deputātu domām, tīmekļa vietne uzglabās pie sevis informāciju no visām pasaules ēdien grāmatām un tad lietotāja iesūtītā recepte tiks salīdzināta ar tām. Gadījumā, ja iesūtītā recepte sakritīs ar kādu jau ēdien grāmatā esošām, tad to nedrīkstēs publicēt.

Diemžēl, pasaulē nepastāv tehnoloģijas vai programmas, kura spētu apstiprināt, ka konkrētā recepte ir unikāli piederoša tieši šim autoram. Līdz ar to tīmekļa vietne būs spiesta nepublicēt iesūtīto recepti, līdz brīdim, kad tās autors nepierādīs, ka tā ir viņa personīgais autora darbs.

Šādu absurdu autortiesību Direktīvu atbalstījušas partiju “Attīstībai/Par”, “Jaunā Vienotība” un “Nacionālā Apvienība/TB LNNK” deputāti: Sandra Kalniete, Aleksejs Loskutovs, Inese Vaidere, Kārlis Šadurskis un Roberts Zīle.

Ja Jums liekās, ka Eiropas Parlamenta deputātiem nevajadzētu pieņemt šādu absurdu Direktīvu, tad Jūs varat uzrakstīt (vai piezvanīt) viņiem personīgi un palūgt to nedarīt. Vēl Jūs varat change.org mājas lapā parakstīt petīciju un pievienoties pārējiem pieciem miljoniem domubiedriem.

Lasīt vēl:
ES parlaments plāno cenzēt un dzēst Jūsu “Tinder” fotogrāfijas.

Iesācējiem: autortiesību direktīvas 13. pants (#Article13) un cenzūras mašīna.

Shutterstock skaidrojums par Direktīvas neizpildamību

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search