24.01.19

Saeimas uzrunas: Aldis Gobzems pret Artuss Kaimiņš

Saeimas uzrunas: Aldis Gobzems pret Artuss Kaimiņš

Foto no Artusa Kaimiņa Facebook profila

Krišjāņa Kariņa valdības apstiprināšanas laikā, Saeimā uzstājās divi partijas “KPV.LV” – Aldis Gobzems un Artuss Kaimiņš. Abas uzrunas kļuva par partijas šķelšanās augstākā punktu un ietekmēs turpmāko partijas likteni. Šo uzrunu tēzes vēl labu laiku ietekmēs 13. Saeimas politisko klimatu, tādēļ tās vērts nopublicēt arī ārpus Saeimas mājas lapas (avots - saeima.lv)


Deputāts Aldis Gobzems (KPV.LV):

“Latvijas tauta! Saeimas deputāti! Dāmas un kungi! Artur Krišjāni Kariņ! Pirms jūs saņemat rozes kā Padomju laikos čekisti ir saņēmuši, es jums gribu veltīt pārfrāzētu Klāva Elsberga dzejoli:
“Laimīgi atkal pie loga es smejos,
Manā sētā zaudētāji dejo.
Viņi to labāk par normāliem māk,
Viņiem tas sanāk patiesāk.”
Artur Krišjāni Kariņ! Šodien mēs balsosim “par” zaudētāju valdību, mēs balsosim par valdību, kuru vadīs partija, kas ir zaudējusi vēlēšanās. Mēs balsosim par premjeru, kuram bija bailes startēt vēlēšanās, jo viņš ticēja, ka viņa partija zaudēs šīs vēlēšanas. Mēs balsosim par valdību, kuras sastāvā būs ministrs, kas pat ir pārspējis Solvitu Āboltiņu, un ir zaudējis tik daudz, ka pašu partijas biedru viņi ir nosvītrojuši uz pēdējo vietu. Un es runāju par Ilzi Viņķeli. Mēs balsosim par Viņķeļu klanu kā Āfrikā, lai Viņķeļu klanam būtu darbs. Mēs balsosim par zaudētāju Imantu Parādnieku, kurš būs jūsu padomnieks demogrāfijas jautājumos, un nav šaubu, ka viņam ir pieredze šajos jautājumos. Mēs balsosim par zaudētāju Juri Pūci, kurš ir morāli un politiski atbildīgs Zolitūdes Maximas lietā – atkāpās no Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra amata un kura ģimene pārtika no tā, ka saņēma apšaubāma rakstura ziedojumus no politbiznesmeņiem, kā runā prese. (Starpsauciens.) Mēs balsosim par zaudētāju Arti Pabriku, kuram ir jāatskaitās kasierim Edgaram Jaunupam Vecrīgas krodziņos. (Starpsauciens.)

Par jūs valdību šodien balsos arī zaudētājs, kuru rīt izdos kriminālvajāšanai no jūsu biedra Bordāna kunga partijas. (Starpsauciens.) Mēs balsosim par zaudētāju valdību, kur nerunās atklātu valodu pretēji tam, kā ir rakstīts valdības deklarācijas 183. pantā, kur ir noteikts – nodrošināsim interešu pārstāvības atklātību un publiskā sektora informācijas atklātību.

Kariņa kungs, jūs kā ārzemnieks, kurš kameru priekšā nespēj no galvas nosaukt trīs savas topošās valdības prioritātes un meklējāt pēc lapiņas, jums droši vien nav zināma Latvijas reālā politika. Lai jums būtu vieglāk vadīt šo valdību, es šo reālo politiku jums atklāšu. Jūsu valdību vadīs zaudētājs Artis Kampars, kura cilvēks būs jūsu ministra biroja vadītājs. Es nezinu, vai jūs to zinājāt, bet to zina visa Saeima. (Zālē smiekli.) Jūsu valdību vadīs vēl viens kasieris Edgars Jaunups, kurš šobrīd kā tajos pašos kuluāros, kur mēs šeit runājam un stādām valdību, esot apkrāmēts ar noklausīšanās ierīcēm slavenās Martinsona aizturēšanas sakarā.

Jums būs grūts uzdevums. Jūs politikā esat no 2002. gada, un visus šos gadus Latvija ir zaudējusi cilvēkus. (Starpsauciens. Zālē smiekli. Aplausi.) Jūsu valdību atbalstīs vēl viens zaudētājs, kurš ne tikai ir zaudējis draudzību, bet zaudēs tūlīt arī tautas uzticību. Un tas ir mans bijušais cīņu biedrs Artuss Kaimiņš. (Starpsaucieni. Zālē smiekli.)

Ja mēs atceramies, un Jūlija Stepaņenko jau pieminēja faktu – Artuss Kaimiņš ar putām uz lūpām kritizēja Jāni Reiru – bijušo komunistu, bet laikam, Artus, ir aizmirsts. (Zālē smiekli. Starpsauciens.)

Šodien mēs zaudēsim par... šodien mēs zaudēsim visi. Mēs zaudēsim uzticību Latvijas parlamentam, mēs zaudēsim uzticību demokrātijai, un pats trakākais... un pats trakākais, ka mēs zaudēsim, lai iegūtu, jo citreiz, zaudējot – cilvēkiem atveras acis. Un šis patiesības mirklis, diemžēl ir attiecināms arī uz maniem frakcijas biedriem. Jo arī jūs zaudēsiet to uzticību, kuru jums deva vēlētāji. Šis patiesības mirklis ir svarīgs, lai Latvijas sabiedrība varētu pamosties. Un es esmu pārliecināts, ka, apstiprinot šo zaudētāju valdību, agrāk vai vēlāk Latvijas sabiedrība modīsies.

Paldies.”

Deputāts Artuss Kaimiņš (KPV LV):

“78 dienas... tā ka nāc mājās. Un tava mīļotā sieviete tev prasa: “Artus, kāpēc tu visu laiku esi tik bažīgs? Par ko tāda ir tā kā rūpe? Kāpēc bažīgs?” Un tas bija 78 dienas atpakaļ. Tad bija pirmais valdības veidošanas raunds ar Bordāna kungu priekšgalā.

Šīs te runas, kas te šodien ir skanējušas jau vairāk nekā 2 stundas, manuprāt, ir iestudētas, uzrakstītas un ir vienādas. Par to, cik deklarācija slikta, sadarbības līgums nevajadzīgs, nepareizs un tā tālāk. Absolūti nepieņemami man ir tas, kādā veidā kaut kādas komplementāras jūs te... Valaiņa kungs, tagad jūs zināt, no kuras partijas jūs esat, no ZZS, jo vienkārši jūs bieži viņu maināt, tur bija Zatlera Reformu partija, tad bija VIENOTĪBA, tagad ZZS, ja? Paldies par padomiem mūsu ministriem.

Bet es domāju, ka ar Prezidiju, kad mēs novembrī dalījām šīs te Saeimas deputātu sēdvietas... Dzintara kungs bija, Mūrnieces kundze, jūs arī bijāt... Manuprāt, mēs ļoti pareizi esam iedalījuši. Šeit ir SASKAŅA, ZZS, nu, un te ir pozīcija. (Starpsauciens.) Mēs esam pareizi to darījuši.

Man ir tā, ka man ļoti daudz cilvēku pēdējās 130 dienas... (Smiekli. Aplausi.) pēdējās 130 dienas ir pārmetuši to, kur es esmu pazudis. Kāpēc es nestāstu, kas notiek? Kāpēc es nerādu ar savu kameru notikumus Saeimā? Kas notiek? Man jums tas nav jāstāsta. Jūs to zināt, šeit sēdošie, pat no SASKAŅAS. Jūs visi to zināt. To nezina tur, re kur, kameras, kas pēc tam skatās. (Starpsauciens.) To viņi nezina. Un mēs esam nokļuvuši neapskaužamā situācijā.

78 dienas atpakaļ valdība tika sākta veidota – neizdevās. Es arī esmu par sarkanajām līnijām. Es personīgi šeit šobrīd runāju ne KPV LV frakcijas vārdā, bet savā vārdā. Es tiešām esmu pret ZZS valdībā gluži tāpat, kā JKP ir pret ZZS valdībā. JKP neizdevās šis te viņu premjerēšanas laiks, tad nāca mūsu premjers. Bet te ir tāda viena maza piebilde. Es ļoti labi saprotu, ka var un vajag mīlēt sievieti. Un to sievieti vajag mīlēt tā, ka nu... bezprātīgi. Kaislīgi! Bet nedrīkst mīlēt varu. Varu mīlēt – tas nav pareizi!

Pagāja vēl 50 dienas. Atnākot vienu dienu uz darbu, es uzzinu, ka viena no mūsu koalīcijas partijas sadarbības potenciālajiem partijas... partneriem ir izmesti, tā teikt, no šī raunda ārā, “Attīstībai/Par!”, visu labu! Es to uzzināju no “Delfiem”, ticiet man!

Palika ZZS. Skaiti matemātiku, kā gribi, kaut kā nesanāk. Savā frakcijas sēdē es palūdzu, lai atnāk JKP pārstāvji un pasaka mūsu frakcijai acīs, ka viņi nestrādās ar ZZS vienā koalīcijā. Vai tā bija? Pierakstiet, ja? Bija. (Starpsauciens.) Izsaucieni no zāles.

Pagāja vēl pāris dienas. Mums sākās tehnokrātiskā valdība ar visiem tiem piedāvātajiem profesionāļiem, kurus tikko nosauca iepriekšējais runātājs... Regīna, jūs, no SASKAŅAS. Arī par šiem kandidātiem mēs uzzinājām, arī frakcijā uzzinājām, arī biedri uzzināja, arī mūsu partijas pārstāvji uzzināja no interneta.

Kad arī tas nenotika... un tagad es vēršos pie jums, “Attīstībai/Par!”, jūs taču saņēmāt pieteikumu no vēl toreizējā mūsu premjera amata kandidāta veidot valdību Bondara kunga... Bondara kunga premjerēšanā, atslēdzot JKP? (Starpsauciens: “Bija tādi zvani!”) Bija tāda lieta? Bija tāda lieta. Gobzems zvanīja. Bija tāda lieta. Tas vēl bija... Kariņa kungs, jūs vēl nezināt, kas tad... un tagad tikai jūs nākat. Tagad tikai ir 27. decembris. Tas vēl bija pirms tam! Kad to varu iemīl... Un tad nāk Kariņa kunga kandidatūra. Domājiet, es esmu priecīgs par to, ka VIENOTĪBA, kura patiešām no šīs tribīnes manā vārdā ir tiešām slānīta ne pa jokam, es negribētu būt jūsu vietā, tieši tāpat, kā dabūja ZZS. Jā, un, Reira kungs, beidzam... Es, nu, netaisos atkāpties no saviem vārdiem, – jūs esat komunists! Joprojām! Nu, kamēr jūs esat dzīvs, jūs būsiet komunists, nu, piedodiet man, nu! Šajā valdībā mums ir tikai viens komunists un tas ir šobrīd Reirs. Bija trīs. Bija Dūklavs... Sveiki, Dūklava kungs! Bija Rasnačs un bija Reirs. Mums bija 33 komunisti! Šeit iepriekšējā, 12. Saeimā... Tagad viņu ir mazāk par deviņi. Šeit! (Smiekli, starpsaucieni.) Un jūs domājat, ka tas nav progress? Un es klusēju šīs te 130 dienas tikai tāpēc, lai mēs varam izveidot darba spējīgu valdību. Es negāju ārā, cilvēkiem nestāstīju un netaisījos viņiem... kaut kādā musināt viņus. Es ļoti labi saprotu, ka šobrīd ir ļoti spēcīgs kaut kāds... pilnmēness vēsmas joprojām. Vakardien, redzot Kalnozolu pie Saeimas durvīm (Smiekli.), jo kā ir pilnmēness, tā šeit vienmēr nāca Kalnozols, un tā bija, Mūrnieces kundze! (Smiekli.)

Un tad, kad es ieraugu Kalnozolu, tad, kad es ieraugu Ždanoku un tad, kad es ieraugu Gobzemu... (Smiekli.) par tautas gribu? Tad, lūdzu, sadalām šo jēdzienu “tauta”! Sadalām šo jēdzienu “tauta”! Tas ir ļoti, ļoti svarīgi, jo šajā gadījumā mums ir dota atbildība, šajā gadījumā partija KPV LV patiešām nav laimīgākā ar šiem ministra kandidātiem, kas nāk mums vēsturē. Tā tiešām nav! Bet, ja jūs man pasakiet, vai pieņemsim, ja mēs tā pamodulējam situāciju, ka, pieņemsim Augulis dabū joprojām kaut kādu savu Satiksmes ministriju... nu vienalga, viņš varētu būt jebkurā ministrijā, manuprāt, ja. Protams, nu taču, bet kas tad nāk vietā? Brigmanis? Un kā pēc tam sabiedrībai jūs to paskaidrosiet, ka Brigmanis joprojām ir Saeimā, kurš ir beidzot izvēlēts ārā pēc cik tādiem (?) simtiem tūkstošiem gadu? (Zālē smiekli.) Saprotiet? Šajā gadījumā nu... Un te es... Viņķeles kundze, es neesmu jūsu fans! Un jūs neesat mans fans! Bet tad labāk Viņķele nekā Brigmanis. (Zālē smiekli. Aplausi. Starpsauciens.)

Ja mēs skatāmies par jaunām ministru vietām, tad mums nav jaunu ministriju. Mums nav... mums, mums piedāvāja, gribēja. Nē! Kariņa kungs ar visu demogrāfiju, visu veiksmi! Lai veicas! Tas ir jūsu padomnieks un tā tālāk. Mēs saviem vēlētājiem varam godīgi... Es varu pateikt godīgi acīs – es esmu saņēmis daudzas lamas pēdējās dienās, it sevišķi: Kaimiņ, ko tu dari? Kā tu vari ar veco valdību un tā tālāk? Kas tu tāds esi? Es domāju, ka maniem partijas biedriem ir vēl grūtāk tādā veidā ar to visu tā kā tikt galā. Bet ir jāpaskaidro cilvēkiem, kāpēc. A kādi ir varianti? Kariņu neapstiprinās, kas notiks tālāk? Padomājiet, kas notiks tālāk! Es domāju, ka jūs šeit visi ļoti labi zināt. (Starpsaucieni.)

Un tagad parunājam uz turieni – kas notiks tālāk? Tālāk notiek ārkārtas vēlēšanas. Kas ārkārtas vēlēšanās varētu gūt potenciālo uzvaru šajā sadalījumā? Kā jums šķiet, kas? Ka komplimentus viens otram tie izsaka no šejienes, šeit ir aplausi runātājiem tur. (Starpsauciens: “Kaimiņu par prezidentu!”) Un tā arī būs! (Zālē smiekli. Aplausi.)

Redziet, es uzskatu, mans uzskats ir tāds, ka šis ārkārtas vēlēšanu process iespējamais šodien tiks novērsts. (Starpsauciens.) Es esmu pārliecināts par to, ka ārkārtas vēlēšanās partija SASKAŅA gūtu vairāk balsis nekā šajās vēlēšanās. (Starpsauciens.) Es esmu pārliecināts arī, ka Aivara Lemberga pārstāvētais ZZS arī iegūtu vairāk balsis, jo pateiktu, ka jaunie taču neko nemāk strādāt, 110 dienas viņi vienkārši neko nedara. (Starpsauciens: “Pareizi!”) Nu, redziet. Zelta vārdi! (Starpsauciens.)

Man tiešām nav, Vjačeslav, jābaidās par manis neievēlēšanu un tā tālāk. Jautājums, vai es to vēlēšos vēlreiz. Bet par to, ka 150 dienas, nē, 109 dienas –109 dienas! – šobrīd notiekas tāda gumijas vilkšana bez budžetiem, bez visām... Jūs kā ekonomists, Vjačeslav, ļoti labi zināt, kas notiekas ar visiem Moneyval... negribu pat atkārtoties. Jums šī te deklarācija ir visu laiku pustukša. (Starpsauciens.) Šeit tā deklarācija ir tā kā glāze, bet puspilna. Mēs esam nolikuši savus mērķus, veidus, uz kurieni mēs ejam. Jā, tur ir... piekrītu, nav daudz lietas konkrēti uzrakstītas, bet tur ir virziens parādīts, uz kurieni mēs ejam. Mūsu ministriem jaunajiem, it sevišķi tiešām no savas frakcijas, no KPV LV, Ralf Nemiro, izturību! Sandi Ģirģen, izturību! Ramona Petraviča, izturību! Šis būs ļoti smags laiks mums. Mūs patiešām sitīs, jo mēs esam patiesībā tiešām nepieredzējuši šajā visā politiskajā milzīgajā cīņā ar visiem noteikumiem, kuru nav! Nav jau noteikumu! Un tāpēc šodien šis te ārprāts arī, es uzskatu, ka beigsies, un tas ir pareizi. Un jebkurš, kurš tagad nāks, mēģinās un teikt, ka tautas griba... Lūdzu, noformulējiet tautas gribu! Iespējams, tā ir tautas griba pirkta Facebook par naudu. Iespējams, ka tā pat nav tauta, bet tie ir kaut kādi troļļi.

Es eju pa ielu katru dienu. Es domāju, ka arī varbūt “Attīstībai/Par!” iet pa ielu tam, ko jūs sakāt. Šmita kungs, jūs nometāt savas kārtis zemē divas dienas pirms tam, kad bija jārunā par OIK, kur jums bija lielākā runāšana un vislielākās zināšanas par to. Jūs nometāt šīs kārtis zemē. (Starpsauciens.) Un mēs viņas pacēlām. Un jūs nesarunājaties ar zāli. To es saku... Mūrnieces vietā(?) (Smiekli. Aplausi.)

Ar veselo saprātu sāksim šo jauno darba sparu. Krišjāņa Kariņa kungs, es ceru jūs būsiet uz kontaktiem 24/7. Varēs ar jums tā kā aprunāties par dažnedažādiem jautājumiem, jo noteikti jautājumi būs, arī jauns darba stils, es ceru, ka būs. Vismaz mēs to no savas puses pieprasīsim. Un viss pārējais ir darāms absolūti.

Savukārt jūs esat ļoti labi pretinieki. Un stipri pretinieki ir labi, jo viņi padara tad tevi stiprāku.

Veiksmi! Kariņa kungs, veiksmi!

Paldies. (Aplausi.)”

Deputāts Aldis Gobzems (KPV.LV):

“Šī gada vasarā man zvanīja deputāts Artuss Kaimiņš un uzdeva jautājumu: “Vai man braukt uz Baltezeru svinēt Līgo svētkus?” Es teicu: “Dari, kā gribi.” Vēlāk izrādījās, ka deputāts Artuss Kaimiņš tiekas ar Gobiņa kungu, kas, kā zināms, kā tautā runā, ir Meroni kasieris, un Kampara kungu. Vēlāk vasarā un šai sarunai klāt bija bez manis vēl četri cilvēki, un arī tajā nebija Artusa... un tajā arī bija Artuss... Artuss Kaimiņš klātesošajiem piedāvāja... mums nebija naudas partijai... Viņš piedāvāja 100 tūkstošus, jo Rūdolfs ir gatavs dot 100 tūkstošus eiro... Tika organizēts Oskars, lai šo naudu atmazgātu. Un mēs visi pateicām nē. Tas bija brīdis, kad sākās konflikts starp mani un Artusu Kaimiņu. (Starpsauciens.) Šajā konkrētajā brīdī mēs devāmies šādā noskaņojumā uz Saeimas vēlēšanām.

Pēc Saeimas vēlēšanām vienīgais darbs, ko Artuss Kaimiņš darīja, skraidīja pa kabinetiem ar kārtības ruļļa grozījumiem, kas atceltu iespēju viņu izdot, ja šāds izdošanas lūgums nonāktu parlamentā.

Šī valdība, Artus, ir Meroni veidota valdība. Un es līdz pēdējam ticēju, ka tev ar to nav sakara, bet tev ir. (Starpsauciens.) Un tas ir vienīgais, kāpēc pēkšņi Artuss Kaimiņš ir kļuvis par kvēlu VIENOTĪBAS atbalstītāju. Šī cerība netikt izdotam savos kriminālprocesos, kurā, kā zināms, atrodas arī apsūdzētais Gobiņš, ir galvenais iemesls, kāpēc Artuss balsos “par”.

Paldies.”



Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search