29.08.18

Autortiesību direktīva ietekmēs Latvijas izaugsmes cerību – programmatūras izstrādi

Autortiesību direktīva ietekmēs Latvijas izaugsmes cerību – programmatūras izstrādi

Photo by Lorenzo Cafaro from Pexels
Eiropas Savienības direktīva “Par autortiesībām digitālajā vienotajā tirgū” (2016/0280) ietekmēs ļoti plašu nozaru loku, tai skaitā arī programmatūras izstrādi un brīvā koda programmatūras izplatību. “GitHub” – populārākais koda koplietošanas tīmeklis ar 28 miljoniem lietotāju ir uzrakstījis rakstu par to, kā Latvijas atbalstītā direktīva ietekmēs programmatūras izstrādi Eiropā.


Autors: vollmera
Rakstā ir informācija par sarunu statusu, kā arī dažas idejas par to, kā jūs varat palīdzēt Eiropas Parlamenta deputātiem saprast, kāpēc un kā aizsargāt programmatūras izstrādi. Cilvēku, kas satraukti par piedāvāto autortiesību piedāvājumu, aktivitāte ir viens no iemesliem kāpēc direktīva nav joprojām pieņemta, tāpēc turpiniet lasīt, lai uzzinātu, kā jūs varat palīdzēt veidot diskusiju par piedāvāto likuma normu.

Par ko iet runa direktīvā
Eiropas Savienības piedāvātā autortiesību direktīva var ietekmēt veidu, kā mēs izstrādāsim jaunu programmatūru. Mums vēl ir laiks izteikt savu viedokli vairākos svarīgos punktos, pirms piedāvājums kļūst par likumu:

·  Augšupielādes filtrs (13. pants): Automātiskā koda filtrēšana padarīs programmatūru mazāk uzticamāku un krietni dārgāku. Augšupielādes filtri raisa viss lielākās bažas, kas radīs cenzūru, vārda brīvības izpaušanu, mazinās privātumu un pazeminās efektivitāti. Augšupielādes filtri ir problemātiski priekš dažādiem satura veidiem, tai skaitā arī programmatūras kodiem.

·     Tekstizrace un datizrace (3. pants): Autortiesību izņēmumi priekš tekstizraces un datizraces ir pārāk šauri un attiecas tikai uz pētnieciskām organizācijām, kuras darbojās zinātnes sfērā uz bezpeļņas pamatiem. Tas apdraudēs Eiropas Savienības attīstību mākslīgā intelekta un mašīnmācīšanās nozarēs, ka arī programmatūras izstrādi, kura ir atkarīga no mākslīgā intelekta un mašīnmācīšanās.

·     Jaunas tiesības preses izdevējiem (linku nodoklis, blakustiesības) (11. pants): pieprasa iegādāties licenci, lai publicētu teksta fragmentu, kurš apraksta linku (saiti) (t.s. snippets), katram, kurš izstrādā programmatūru priekš Interneta. Tas radīs papildus izdevumus un būs pretrunā ar autortiesību izņēmumiem, kas ļauj kopēt tekstu noteiktiem mērķiem, piemēram komentēt ar autortiesībām aizsargātu darbu (Bernes konvencija par literatūras un mākslas darbu aizsardzību).

Mēs fokusējamies uz programmatūru, jo tieši šajā jomā GitHub un programmatūras izstrādātāji ir pietiekami zinoši, lai runātu ar atbildīgām amatpersonām.

Pārrunu status
Iespējams jau esat dzirdējuši, ka Parlaments “noraidīja autortiesību direktīvas piedāvājumu” 5. jūlijā. Bet faktiski, Parlaments nobalsoja pret tikai vienas no komitejas piedāvājumiem, bet tas nav neatgriezeniski. Tā vietā viņi nobalsoja par pārrunu sākšanu ar visiem 751 parlamentāriešiem, nevis tikai vienu komiteju. Tas norāda uz to, ka noraidījums bija pamatots, jo deputāti izmantoja ļoti reti pielietojamo procedūru, lai apstrīdēju komiteja lēmumu un publisks spiediens pret šo likumprojektu ir to ietekmējis.

Kas notiek šobrīd
Parlaments atkal balsos par autortiesību direktīvu septembrī vai oktobra sākumā, balstoties uz grozījumiem, kuri tiks iesniegti līdz 5. septembrim. Šoreiz balsojumā piedalīsies viss Parlaments  ar vairāk nekā 700 papildus deputātiem, nekā tad, kas balsoja par komiteja priekšlikumu. Un kamēr viņi atsākuši pārrunas, tie nav sākušies par visu kopumā. Viņi balsos par grozījumiem Komisijas sākotnējā priekšlikumā, ar kuru tika ierosināta ideja par augšupielādes filtru izveidošanu.
Neskatoties uz to, kas notiks Parlamentā, ir svarīgi paturēt prātā, ka likumdošanas procesā ir iesaistītas trīs institūcijas: Komisija, Padome un Parlaments. Ja Parlaments pieņemt direktīvas priekšlikumu, tad tas uzsāks sarunas ar pārējām pusēm – ar Komisiju (pamatojoties uz iepriekšējo piedāvājumu) un ar Padomi (pamatojoties uz sarunu pilnvarām). Bet šobrīd visa uzmanība ir vērsta uz Parlamentu un uz to, ko viņš pieņems.

Ko tu vari darīt lietas labā
Pirms Parlamenta balsošanas no 4. līdz 11. septembrim norisināsies akcija “Copyright Week of Action”. Katra šīs nedēļas diena būs veltīta katrai atsevišķai nozarei, kuru skar jauna direktīva. 5. septembris būs veltīts programmatūras izstrādātājiem un programmām ar atklāto kodu. Ņemot vērā, ka daudzi Eiropas Savienības izstrādātāji strādā San Francisko (ASV), GitHub rīkos īpašu pasākumu savā birojā San Francisko un šajā dienā visi Eiropas izstrādātāji tiks aicināti sazināties ar parlamentāriešiem no savas valsts, ka arī mudinās izstrādātāju atbraukt uz mājām, lai izdarītu to pašu.

Ko lai saka Eiropas parlamentāriešiem
Lielākā daļa no parlamentāriešiem nezina, kā notiek programmatūras izstrāde un kā šī direktīva var to ietekmēt. Izstrādātājiem ir lieliska iespēja izskaidrot deputātiem cik svarīga ir atvērtā koda programmatūra kopumā visas programmatūras izstrādē un neskaitāmām mājas lapām, aplikācijām, programmām, kurus cilvēki bauda un kurām uzticas.
Ir ļoti daudzas lietas, kuras vajadzētu pastāstīt parlamentāriešiem, bet sākt varētu ar sekojošo:
  • Programmatūras izstrādātāji arī ir radītāji: kods tiek pakļauts autortiesību aizstāvībai un ja izstrādātājs ir izvēlējies atvērtā koda licenci, tad viņam ir jāļauj šo kodu izplatīt; 
  • Filtri nav efektīvi priekš programmu kodiem: tie nostrādās kļūdaini, jo programmu dažādie ieguldītāji vai slāņi bieži vien satur komponentus ar dažādām licencēm;
  • Obligātie filtri, kuri skenē un automātiski dzēš satur, var būtiski ietekmēt programmatūras izstrādātājus, kad viņu izstrādājumus dzēsīs uz kļūdaini nostrādājuša filtra pamata;
  • Augšupielādes filtru prasības ir pārāk plašas, jo tās attiecās uz daudzām platformām (piemēram, kodu koplietošanas platformām) un kurām nav nekāda sakara ar problēmām, kuras politiķi mēģina atrisināt;
  • Augšupielādes filtri kaitēs programmatūras izstrādes, kura ir nozīmīga Eiropas Savienības ekonomikai;
  • Tekstizracei un datizracei (TDM) ir izšķiroša nozīme mākslīgam intelektam un mašīnmācīšanai. To ierobežošana ar šauriem izņēmumiem bezpeļņas izmantošanai vai zinātniskiem nolūkiem, apdraudēs Eiropas Savienības programmatūras izstrādi nākotnē, to starpā pašas Eiropas centienu popularizēt mākslīgo intelektu.

Vai tu esi gatavs rīkoties? Sazinies ar savas valsts parlamentāriešiem un pastāsti tiem, ka viņiem ir jāaizstāv programmatūras izstrāde:
  • Iestāties pret augšupielādes filtriem (cenzūras mašīnām) 13. pantā;
  • Iekļaut programmatūras izstrādes platformas pie izņēmumiem 2. pantā, kurā nosaka nozares 13. panta ietvaros;
  • Iestāties pret tekstizraces un datizraces ierobežojumiem 3. pantā, ja izņēmumi tiks saglabāti tikai pētnieciskām iestādēm zinātniskiem mērķiem uz bezpeļņas principa.


Ja Jūs neesat Eiropas Savienības pilsonis, tas arī Jums ir iespējas iesaistīties un izteikties izstrādātāju kopienas vārdā. Publiskā viedokļa izteikšana jau ir ietekmējusi Parlamenta reakciju, tāpēc dalieties ar savām domām par piedāvāto autortiesību direktīvu sociālos medijos, palieliniet izpratni par jūsu kopienu un aprindām, ka arī sekojiet tam, kas notiksies tālāk.

Saistīts raksts:
Iesācējiem: autortiesību direktīvas 13. pants (#Article13) un cenzūras mašīna.





Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search