27.03.18

Modernās Krievijas gāzes kameras

Modernās Krievijas gāzes kameras

Briesmīgs ugunsgrēks, kurš laupījis vismaz 64 cilvēku dzīvību tirdzniecības centrā Kemerovā (Krievija) nav atstājis vienaldzīgus cilvēkus visā pasaulē. Mani tas mudināja pievērst uzmanību ugunsdrošības jautājumam tirdzniecības centra un konstatēt graujošos pārkāpumus, kuri agrāk vai vēlāk novestu pie traģēdijas.


Ugunsgrēka izcelšanas iemeslus tirdzniecības un izklaides centrā “Zimņaja višņa” (Kemerova) noskaidros izmeklētāji. Pastāv pat dažas pamatotas versijas. Kamēr Krievijas un Kemerovas vadība klusēja savos kabinetos, sociālie tīkli radīja veselu lērumu šausminošu baumu, kuras izklīda visā pasaulē. Atturoties no to vērtēšanas, pievērsos pie atklāti pieejamās informācijas, lai izdarītu vairākus svarīgus secinājumus.

Internetā ir atrodams video, kurā uzfilmēta vieta no kuras sākās traģiskais ugunsgrēks TIC “Zimņaja višņa”. Video ir daļējs, jo tajā iztrūkst trīs ar pusi minūtes tieši pirms ugunsgrēka. Tajā arī nav redzams ugunsgrēka iemesls. Toties skaidri var noteikt, ka liesmas parādījušās vietā, kur atrodas batuts ar porolona kubiem.

Par uzliesmoja vietu vairāk izdevās uzzināt no izklaides parka “Kruča” reklāmas rullīša, ka arī no TIC “Zimņaja višņa” pasākumu fotogrāfijām. Ieraugot, ko aizsedz batuts, var konstatēt rupjākos ugunsdrošības noteikumu pārkāpumus. Šie pārkāpumi arī skaidri norāda uz to, kādā līmenī bija attieksme pret noteikumiem uzņēmumā, ka arī uzraugošo iestāžu attieksmi pret cilvēku drošību.

Batuts ar porolona kubiem cieši nepiekļaujas sienai. Aiz tā ir eja, kura ir aizkrauta ar mēbelēm un kaut kādiem priekšmetiem. Bet svarīgākais, ka batuts un sakrautās mantas liedz piekļuvi ugunsdzēšamajam hidrantam, ugunsdzēšamajiem aparātiem, evakuācijas plānam un… evakuācijas izejai!!!. Tas ir vienkārši neiedomājami un nekādi neatbilst ugunsdrošības noteikumiem. Nekur pasaulē. Parks tika atvērts 2017. gada novembrī un uzreiz tika izvietots tā, ka piekļuve pie evakuācijas ejas bija bloķēta. Ne centra vadība, ne pakalpojumu sniedzējs, ne ugunsdzēsēju uzraugošā instance netiks žēlotas, jo normālos apstākļos tāds atrakciju izvietojums nekad netiktu pieļauts.


Lielākais bojā gājušo skaits gan netika konstatēts šajā vietā, jo cilvēki paspēja aizskriet pāri visai ēkai un izkļūt ārā. Lielākais upuru skaits konstatēts kino zālē, kura atradās ēkas pretējā pusē. Izpētot, kā ir ierīkotas kino zāles, mati vienkārši saceļas gaisā. Kino zālēs ir tikai viena ieeja, kas kalpo arī par izeju. Kino zālēs nav evakuācijas izejas!!! Kā jau daudzi dzirdējuši arī šīs durvis tika aizslēgtas seansa sākumā. To skaidro ar to, ka filmu izplatītāji un Kultūras ministrija strikti seko tam, lai zālē nebūtu vairāk skatītāju, nekā pārdotās biļetes, jo savādāk kinoteātrim draud bargs sods. Pēc aculiecinieku stāstiem, var secināt, ka ugunsgrēka laikā bija slēgtas durvis tikai vienā zālē. Vienā seansa laikā durvis bija atvērtas, otrā – atvēra ar ugunsgrēka sākumu, bet trešā tā arī palika aizslēgta. Tieši kino zāle, kurā notika multiplikācijas filmas pirmizrāde, netika atvērtas durvis un bērni zvanīja, rakstīja radiem, ka viņi smok nost, bez iespējas izkļūt ārā. Kino zāles sākumā pārvērtās par mūsdienīgām Krievijas gāzes kamerām, bet vēlāk par krematorijām.

Daudzi apsūdz valdību, ka tā slēpj upuru skaitu, bet patiesībā glābēji pat nespēj noteikt bojā gājušo skaitu, jo ugunsgrēks bija tik spēcīgs, ka tajā sadega pilnīgi viss. Oficiāli paziņotais bojā gājušo skaits – 64 cilvēki, balstās uz radinieku iesniegumiem par pazudušajiem bez vēsts. Glābēji no TIC iznesa ķermeņus un ķermeņu daļas mazākam upuru skaitam. Piemēram, ja kino bija vesela ģimene un viņu radi nezina, ka tie aizgāja uz kino, tad arī nav neviena, kas varētu uzrakstīt iesniegumu par to pazušanu. Šovakar iesniegumu skaits izauga līdz 67 cilvēkiem, bet tiks precizēts rīt. Paši iedzīvotāji spēja atrast 85 pazudušo cilvēku uzvārdus un saraksts ir iesniegts atbildīgām iestādēm salīdzināšanai.

Pēc ugunsgrēka Grenfell Tower (Londonā), šī ir kārtējā reize, kad mantkārība, noteikumu neievērošana, bezatbildība noved pie graujošām sekām. Jā, ugunsgrēku risks nav tik liels, bet problēma ir tāda, ja tas notiek, tad zaudējumi ir tik milzīgi, ka viņi nekādi neatsver nekādus ietaupījumus uz iedzīvotājus drošības.

Update 29.03.2018.: pēc novērošanas kameru video noskatīšanas, tika konstatēts, ka durvis kino zālēs nebija slēgtas. Viens no pieaugušiem piedāvāja tās aizvērt no iekšpuses un sagaidīt glābēju palīdzību, jo koridorā dēļ dūmiem nekas nebija redzams. Palīdzība tā arī neieradās.
Update 31.03.2018.: video no novērošanas kamerām
Update 01.04.2018.: publicēts video no novērošanas kameras, kurā var redzēt četras minūtes, kuras bija pazudušas no pirmā video, kurā var redzēt ugunsgrēka izcelšanos vietu.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search