23.02.17

Politwoops – Latvijas politiķu tvītu kapsēta

Politwoops – Latvijas politiķu tvītu kapsēta

Mūsdienu sociālos tīklos gadās brīži, kad kāds politiķis vai valsts iestāde uzraksta kaut ko, ko pēc tam, kritikas dēļ, steidz izdzēst. Lasītāji parasti steidz veikt tādu ierakstu ekrānuzņēmumu vai arī arhivēt lapu ar neveiksmīgu ierakstu Interneta arhīvos. Process diezgan neērts lietotājiem, ka arī grūti pārvaldāms, jo pieprasa veikt arhīvu veidošanu pēc kategorijām. ASV prezidenta kampaņas laikā pamanīju servisu “Politwoops”, kurš savā datu bāzē reģistrēja politiķu dzēstos tvītus un izteicos, ka Latvijai arī tāds serviss noderētu.

Pārsteidzoši ātri ar mani sazinājās servisa attīstītājs Breyten Ernsting (@breyten) un piekrita servisā iekļaut arī Latvijas politiķu dzēstos tvītus. Man tika uzticēts izveidot politiķu Twitter kontu sarakstu. Sarakstā ievietoju Ministru kabineta, ministriju un Saeimas deputātu kontus un jau mazāk nekā pēc nedēļas radījās Latvijas politiķu tvītu “kapsēta”. Vēl nav pagājusi nedēļa, bet serviss sāka pildīties ar dzēstiem tvītiem. Ir jāņem vērā, ka politiķiem, ka arī parastiem iedzīvotājiem ir visas tiesības dzēst savus tvītus, bet mēs varam tikai minēt viņu rīcības motivāciju.
Politwoops” ne tikai saglabā dzēstos tvītus, bet arī veic zināmu statistisku apkopojumu. Tvītus var meklēt pēc politiķa vārda vai arī kāda noteikt atslēgas vārda.

Servisu “Politwoops” ir izstrādājusi holandiešu organizācija “Open State Foundation”, kuras moto padarīt valdību darbību par caurspīdīgu un pieejamu sabiedrībai. Kopā "Politwoops" šobrīd vāc dzēstos tvītus no 55 pasaules valstīm.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search