26.04.14

Atklājot Jelgavas ēkas

Atklājot Jelgavas ēkas

Jelgavā, Zemgales prospektā uzsākti aktīvi remontdarbi un nocirsti koki gar ielas malu. Jaunus kokus iestādīs vēlāk, bet tikmēr skatam atveras vecās ēkas, kuras nedaudz ļauj ieskatīties vēsturē un iztēloties pilsētas veidolu pirms tā tika pilnībā iznīcināta karā starp Krieviju un Vāciju.
Zemgales prospektā 9, atrodas ēka, kura ļoti bieži man liek apstāties un baudīt tās cēlo izskatu. Naudas trūkuma dēļ, ēkas stāvoklis nav spīdošs, tomēr daļēji izremontētā mājas daļa ļauj iedomāties cik lepni viņa izskatījās agrāk. Pašas ēkas vēsturi es nezinu, toties ir labi zināms, ka Zemgales prospektam ir bagāta vēsture. Iela tapusi 1869. gadā un ieguva Aleksandra prospekta nosaukumu. 1924. gadā iela tika pārdēvēta par Zemgales prospektu. No 1944. gada līdz 1949. gadam ielai nācās mocīties ar Ādolfa Hitlera ielas nosaukumu. Padomju laikos tai bija dots cits nosaukums – Aleksandra Puškina prospekts, bet ar Latvijas neatkarības atgūšanu iela atkal tika pārdēvēta savā latviskā nosaukumā – Zemgales prospekts.
Blakus Zemgales prospektam atrodas Palīdzības iela, kura ieguva savu nosaukumu 1924. gadā un nav to mainījusi neskatoties uz politiskām izmaiņām. Pati iela parādījās XIX. gadsimtā ar G.Reijera ielas nosaukumu. Tikai šodien uz ēkas Palīdzības ielā 5 (vismaz man liekās, ka tāds numurs) pamanīju mājas veco numura plāksnīti. Ņemot vērā tās dizainu un krievu burtu paliekas, gribās domāt, ka tā tur stāv kopš mājas uzbūvēšanas. Žēl, ka plāksnīte ir paplukusi, bet pat arī tādā stāvoklī viņa piesaista uzmanību.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search