08.01.14

Palīdzi reformēt Eiropas autortiesības, lai nekļūtu par kriminālonoziedznieku

Palīdzi reformēt Eiropas autortiesības, lai nekļūtu par kriminālonoziedznieku

Asta Helgadottir (Ásta Helgadóttir), Islandes pirātu partijas rezerves parlamenta locekle, raksta: “Eiropas autortiesību reforma ir šeit un mums ir iespēja ietekmēt politikas reformas šajā jomā, kas notiek pirmo reizi vismaz 15 gadu laikā un nav iespējams pateikt, kad šī iespēja būs atkal dota. Eiropas Komisija ir atklāta konsultācijām par viņu priekšlikumiem tiesību aktos (kas pēc tam tiks nosūtīti uz Eiropas Parlamentu), un jūs, kā indivīds, ārvalstnieks vai organizācija varat sniegt savu godīgu viedokli par visu, ko autortiesības izdarījušas, labu vai sliktu, priekš Jums pēdējo desmitgažu laikā”.
“Eiropas Komisija (EK) nevēlas saņemt pārāk daudz atsauksmes. EK ir devusi ļoti īsu konsultāciju periodu: tikai 60 dienas priekš 80 jautājumiem. Tā negatavos nekādus tulkojumus šiem dokumentiem citās valodās un turklāt izmantotā valoda ir ļoti tehniska. Ne visi eiropieši māk lasīt angļu valodā, bet viena lieta ir pilnīgi skaidra - gaidāmās autortiesību reformas skars tos noteikti. Laiks, Ziemassvētki un brīvdienu laiks, kad cilvēki ir aizņemti ar citām lietām, ir arī izvēlēts stratēģiski. Komisija ir noraidījusi aicinājumus pagarināt konsultāciju periodu un nodrošināt dokumentu tulkojumus vismaz franču, vācu un poļu valodās.

Es uzskatu, ka šīs konsultācijas ir svarīgas Eiropas kultūras un zināšanu nākotnei . Mēs nevaram padarīt par nelikumīgu peer-to-peer failu apmaiņu (piem. izmantojot torentus), jo tas ir veids, kā mēs mūsdienās, dalāmies ar kultūru, informāciju un zināšanām. Ir absurds, ja cilvēks izsūta zibenstaku (piez. linku) uz mājas lapu un viņš automātiski tiek padarīts atbildīgs par šīs mājas lapas saturu. Autortiesību mērķis nedrīkst būt tāds, lai padarītu cilvēku par kriminālo noziedznieku, ja viņš normāli lieto un dalās ar kultūras vērtībām. veikt normālu izmantošanu un apmaiņu kultūras noziedznieks. Bet tas būs iespējams pēc jaunām Eiropas autortiesību reformām, ja vien mēs paši neliksim saklausīt mūsu viedokli.

Dodaties uz vietni www.copywrongs.eu un atbildēt uz jautājumiem, kuri ir svarīgi personīgi Jums. Jums nevajag atbildēt uz visiem jautājumiem, bet tikai uz tiem, kas ir svarīgi Jums.

Oficiālās konsultācijas var atrast šeit, bet vienkāršoto versiju šeit.

Konsultāciju beigu termiņš ir 2014. gada 05. februāris. Līdz tam, mums ir jāsniedz Eiropas Komisijai tik daudz atsauksmes, cik vien iespējams!

Amelia Andersdottera (Amelia Andersdotter), Eiropas Parlamenta deputāts no Zviedrijas Pirātu partijas, un es, Asta Helgadottir, rezerves parlamenta locekle no Islandes Pirātu partijas, bijām seminārā par Autortiesību konsultācijām “30C3” Hamburgā. Mums nav skaidra priekšstata par to, kādiem jāizskatās gala rezultātiem, mēs tikai vēlējāmies motivēt pēc iespējas vairākus atbildēt uz konsultāciju jautājumiem. Viens šī semināra rezultātiem ir vietne www.copywrongs.eu, kas ir kaut kas vairāk, nekā mēs ar Ameliju varējām sapņot. Lieliskie cilvēki no Austrijas Pirātu partijas, Vācijas Wikimedia, un Vācijas Atvērto zināšanu fonda tiešām ir pelnījuši daudz uzslavu par šo smagu darbu.”

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search