14.01.13

Man arī savs apkures rēķins! +19%

Man arī savs apkures rēķins! +19%


Beidzot saņemts rēķins par siltuma patēriņu 2012. gada decembrī un varu nodoties tā pētīšanai. Protams, ja to salīdzina ar pagājušā gada rēķinu, tad mati stāvus paceļas. +74% Daudzus tas var novest līdz infarkta vai smagas depresijas stāvoklim. Pētīsim rēķinu līdz galam.
Mājas siltumenerģijas patēriņš megavatstundās, salīdzinot ar iepriekšējo gadu pieauga par 46%. Diezgan daudz, bet tas tiešām varētu būt skaidrojams, ka vidējā diennakts temperatūra 2012. gada decembrī bija zemāka par ilggadējo novērojamo normu. Vienīgais mani satrauc janvāris un februāris, kad temperatūra varētu būt vēl zemāka un tas var izraisīt vēl lielāku siltuma patēriņu. Bet tas nav obligāti, jo 2012. gada janvārī un februārī vidējā temperatūra bija vēl zemāka, bet patēriņš bija mazāks. Te pat rodas jautājums, kāpēc mēnešos ar zemāko vidējo temperatūru, patēriņš ir zemāks. Vai nu tā ir kļūda vai arī kāda apzināta darbība?
Pāriesim pie apkures cenas. Šeit jau nedaudz paliek nelabi. Ja 2011. gada decembrī viena kvadrātmetra apkure maksāja 0,753 Ls bez PVN, tad šogad – 1,398 Ls par kvadrātmetru. Pieaugums par 86%. Tomēr es īsti nevaru saprast, kā šī summa veidojās. Pareizinot mājas patēriņu MWh uz to cenu un sadalot uz mājas kopējo platību, man sanāk pavisam citādi cipari. Šajā jautājumā būs jāmeklē speciālistu viedoklis.

Lai tomēr izprastu par cik procentiem reāli pieauga apkure, es 2011. gada decembra kopējo rēķinu sadalīju ar kopēji patēriņu MWh un pareizināju ar MWh 2012. gada decembrī. Rezultātā man sanāca, ka šomēnes par siltumu samaksāšu par 19% vairāk, bet par visu apkures sezonu šķiršos par 60-70 Ls, nekā pagājušā gadā. Godīgi sakot diezgan ievērojama summa. Tā sastāda apmēram no 1,8% no vidējā valsts atalgojuma, vai arī 3,4% no minimālās algas vai pensijas. Pēc šiem cipariem atkal skaidri varam vērot, ka valsts budžeta ielāpi tiek veidoti uz zemāk atalgotu pilsoņu rēķina. Interesantāk būs vērot, kā uz jauniem rēķiniem reaģēs uzņēmēji, kuri izmanto dabasgāzi.

Valdība izlēma ieviest akcīzes nodokli uz dabasgāzi, jo to vienkārši administrēt un iekasēt. Ja uz dabasgāzi attiecās tādi paši noteikumi, ka uz pārējiem akcīzes produktiem, tad akcīze jānomaksā pirms prece nonāk tirdzniecība un izvairīties no tās nomaksas nevar, kā piemēram no PVN nomaksas. Kādēļ bija nepieciešams ieviest šo nodokli? Drīzāk tāpēc, ka citu resursu budžetu papildināšanai nav Jūs taču negribējāt maksāt fotoradaru sodus. IKP no šī nodokļa īstermiņa necietīs, bet cietīs tradicionālā ekonomika, jo Jūs būsiet spiesti samazināt savus izdevumus pārtikai, apģērbiem, transportam, medicīnai. Teorētiski varētu lūgt darba devēju pacelt Jums atalgojumu par 2-4%, bet viņš Jums atbildēs, ka viņām arī ir pieauguši gāzes un apkures rēķini un viņš to izdarīt nevar. Cenas uz precēm un pakalpojumiem varēs celt, bet pircēju kļūs mazāk, jo viņi būs spiesti maksāt apkures rēķinus. Vēl jau būs interesanti vērot, ka klāsies siltumenerģijas ražotājiem, kuriem iedzīvotāji bija parādā 39 miljonu latus (jaunākie dati būs 2013. gada februārī). Vai varēsim sagaidīt siltuma ražotāju bankrotu, jo mūžīgi pašvaldības nevarēs tās subsidēt.
Redaktors teica...

Te Saulkrastu pagājušā gada apkures cenas BEZ PVN: http://www.komunalserviss.lv/pakalpojumi/siltumapgade

Redaktors teica...

Neko sev! Varu iedomāties, kādi tie būs šogad.

Redaktors teica...

Es īsti nevaru saprast, kā var salīdzināt 2012 gada decembra rēķinu ar 2011. gada decembra rēķinu un tad šokēties par kaut kādiem +79%, ja jau tie abi mēneši siltuma ziņā bija diametrāli pretēji. Man liekas, ka būtu jāsalīdzina decembra rēķins ar 2012. gada janvāra vai februāra rēķinu.

Redaktors teica...

Es jau nešausminos. :) Izmaksas ir pieaugušas salīdzinot ar iepriekšējo gadu par 19%. Salīdzināt decembri un janvāri var, bet tad nesapratīsi, kādas izmaiņas radīja dabasgāzes akcīzes nodokļa ieviešana. Šausminās tie, kas vienkārši skatās uz procentiem. Savukārt man bija svarīgi saprast cik latus no ienākumiem es šogad zaudēšu un es to arī aprēķināju.

Redaktors teica...

Tepat Jelgavā Raiņa ielā 24 par Decembri sanāca 1.86 ls/m2 ar pvn



Un dzīvoklī bija tik karsts, ka radiatori nogriezti uz 0, bet vēl logi jāver vaļā. Nācās 2x zvanīt Nebruk Jelgava, un 1x pašam Fortum Jelgava..

Redaktors teica...

Kā es gribētu, lai man būtu tāda Taškenta. :) Vismaz būtu attaisnojums augstiem rēķiniem. Tizlāk ir maksāt daudz un vēl drebināties.

Redaktors teica...

Sazinājos ar vienu uzņēmumu, kas nodarbojas ar māju renovāciju. Mazākām mājām, kurās ~ 16 dzīvokļi, renovācija neatmaksājas. Visu sarēķinot (protams, ja to darīju pareizi), man sanāk pēc renovācijas maksāt par ~ 0,17Ls/kv.m. vairāk nekā pirms. Tas man rēķinu mēnesī palielina par ~ 8Ls, gadā par 100Ls. Tas rēķināts, ņemot kredītu uz 15 gadiem. Tātad, renovācija atmaksājas tikai pēc tiem 15 gadiem.

Domāju, ka lielajām daudzdzīvokļu mājām renovācija atmaksātos, bet mazajām - diez vai, jo izmaksas uz kvadrātmetru palielinās. Ja, kā teici, lielajām tie ir ~ 60-70Ls/kv.m., mums sanāk ~ 100Ls/kv.m. Līdz ar to bankas maksājums (15 gadi, procentu likme 5%) sanāk ~0,5Ls mēnesī + apsaimniekošana + apkure ziemā.

Redaktors teica...

"Pēc šiem cipariem atkal skaidri varam vērot, ka valsts budžeta ielāpi tiek veidoti uz zemāk atalgotu pilsoņu rēķina." - vari pastāstīt sīkāk šo domu gājienu, sakarību ar valsts budžetu, utt.? :) Ļoti interesētu.

Redaktors teica...

Liels paldies par ļoti vērtīgu informāciju. Mani māc šaubas arī par lielām mājām. Pirmkārt to apkures sistēmas izbūve ir tizla (pirmā stāvā auksti, piektajā Taškenta). Otrkārt, satrauc rēķinu nemaksātāji, jo iespējams banka pieprasīs maksāt kredītu maksātspējīgiem. Treškārt, pensionāri, kuriem kredīts uz 15 gadiem ar papildus izmaksām 20-30 Ls apmērā/mēnesī varētu būt ne pa spēkam. Bet jebkurā gadījumā, būtu gatavs turpināt pētīt šo jautājumu. Un vēl. Jelgavā no nākošā gada apkurinās ar šķeldu. Teorētiski rēķini kļūs mazāki un mājas nosiltināšanas izdevība mazināsies. Vēl jau arī gāzes cena var nokrist. :) ļoti daudz faktoru, kuri prasa atbildes.

Redaktors teica...

Akcīzes nodokli maksā gala patērētājs. Gala patērētājs ar zemākiem ienākumiem % maksā vairāk no saviem ienākumiem. No minimālā atalgojuma sanāk 3,4%, no vidējā valsts atalgojuma 1,7%, bet 4000 Ls atalgojuma saņēmējs zaudēs tikai 0,13%. Vai nepieciešams sarakstīt formulas?

Redaktors teica...

Mūsu galā gāze (domājams) neko neietekmē, jo tās vienkārši tur nav (ir tikai Ādažos, Carnikavā, jo otrpus Gaujas upei, t.i. visā Vidzemes jūrmalā, tādas nav). Bet nemaksātāji - IR problēma. Domāju, ka arī mūsu mazajā mājā 2i būtu, kam jau tagad ir parādi... un uz nelielu dzīvokļu skaitu, tas varētu stipri atsaukties.

Es sazinājos ar @krauklisandis twitter (ļoti atsaucīgs), viņi veikuši siltināšanu vairākām mājām: http://www.wonderfull.lv/projekti/daudzdzivoklu-maju-projekti/

Kā viņš man stāstīja:

"Par izmaksām +- 100LVL uz vienu m2 Eiropa apmaksā 35LVL, ja izpildās energoaudita nosacījumi.
611,64 (mājas apsildāmā platība)*100= 61100LVL- 21385 (ko atgūstam no Eiropas 611, 64 *35LVL) = 39715LVL Ņemot kredītu uz 15 gadiem ar procentu likmi 5% tas sastāda 315LVL uz māju jeb 0,50 LVL uz m2 (bet ņemot vērā kā māja ir renovēta apsaimniekotājs var samazināt apsaimniekošanas maksu). Bet protams cipari var mainīties arī uz leju, viss atkarīgs no tā kādi darbi veicami un arī kādā stāvoklī ēkai ir jumts."

Redaktors teica...

Manas mājas jumts ir čupā. Kādu laiku mums piedāvāja to remontēt, bet remonts maksāja 32000 Ls un iedzīvotāji nav uz to parakstījušies. Arī mājas parāds šobrīd sastāda 25000 Ls. Viens parādnieks iekrāja 25% no kopējā parāda. Sliktākais, ka nav nekādu līdzekļu, kā cīnīties ar nemaksātājiem. Dažreiz mani pat piemeklē kardinālas domas par parādnieku dzīvokļu nacionalizāciju, bet parādnieku nosūtīšanu uz sociālām mājām. Bet tur vajadzīga labi pārdomāta programma. Vienkārši dažreiz uznāk besis dēļ nemaksātājiem. Tu maksā pēc pilnas klapes, bet tev nav nekādu tiesību. Toties nemaksātājs var dzīvot un čakarēt dzīvi visiem pārējiem.

Redaktors teica...

Tas jau tiek risināts un paradniekus liks arā no dzīvokļiem. Biju uz pāris renovācijas projektiem kur tika skarts šis jaut.

Redaktors teica...

Mums apkuri pārlika tā ka katrā dzīvoklī nāk atsevišķa truba no galvenā mājas siltuma pievada, katram lejā savs skaititājs un regulācija @ radiators

Redaktors teica...

Māju renovācija nav tikai siltināšana, bet arī trubu nomaiņa, jumta labošana, kāpņutelpas remonts un smuka fasāde uz beigām. Skaistums taču arī ir kas pozitīvs..

Redaktors teica...

Tas viss ļoti skaisti un atbalstāmi. Atliek vien izveidot tāmi, projektu, pierunāt pusi mājas, izmest nemaksātājus, sagaidīt ES finansējumu 2014. gadā un uz priekšu.

Redaktors teica...

Ja nebūtu šokēšanās, tad tas +74% nebūtu boldā :)

Redaktors teica...

man ožos par decembri jāmaksā 1,318 Ls/m^2. māja nav siltināta un renovēta, bet to darīs šovasar/ruden. renovētajās mājās nav kardināli zemāka maksa (jo jāmaksā par renovāciju), bet toties nav situācijas ar Kamčatka-Taškenta starp stāviem, jo siltums tiek pievadīts katram dzīvoklim atsevišķi, ir slēgta sistēma ar regulēšanas iespējām. ja vien ne tās šausmas ar pārbūvi (pilnīgi viss jālauž un jāpārbūvē), tad uz nākotni raugamies cerīgāk. + kāpj īpašuma vērtība

Redaktors teica...

:D Skat. raksta virsrakstu. :)

Redaktors teica...

Vēl jau paliek cerība, ka naftas cenas un līdz ar tām gāzes cenas, kritīsies. ;)
Neliela cerība ir vēl tā, ka nākošgad Jelgava paries uz šķeldas apkuri.

Redaktors teica...

neatkarīgi no cenām, siltinātā un renovētā mājā galu beigās tik un tā būs lētāk dzīvot...

Redaktors teica...

ko var dēt, būs 5 santīmu atlaide uz kvadrātu? Kā es pirkšu desas un maizi. Visi laikam dzīvo angāros pa 300-500m^2 ja? Nav tik traģiski, ja ir nosiltināta būda. Decembrī par 3 sant/m^2 vairāk nekā pag. gad.

Redaktors teica...

Interesanti, kādu komentāru atstātu pensionāre ar pensiju 170 Ls un rēķinu par 130 Ls?

Redaktors teica...

man Pētersalā apkure 1.57 Ls/m2 (ar PVN)... Dzīvokļa platību labāk neminēšu :(

Redaktors teica...

Tad jau tīri lēti, salīdzinot ar dažām Jelgavas mājām.

Redaktors teica...

Sveiki,

Tas ir, lai informētu plašu sabiedrību, ka Morgan Stirna kundze, privātu aizdevumu aizdevējs ir atvērt finanšu iespēju ikvienam, kam vajadzīga jebkāda finansiāla palīdzība. Mēs dodam no aizdevumu ar 2% procentu likmi privātpersonām, uzņēmumiem un uzņēmumiem saskaņā ar skaidru un saprotamā veidā un stāvoklī. sazinieties ar mums šodien pa e-pastu: believersloanfirm@gmail.com

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search