04.05.12

Canomatica - vintage ziepjutrauks

Canomatica - vintage ziepjutrauks

Canomatica
Viena no manām darba kolēģēm negaidīti man pasniedza somiņu, kurā atradās augstāk redzamais fotoaparāts - Canomatica. Viņa mācēja pastāstīt, ka vņas vīrs tālbraucējs, kādreiz bija to iegādājies, bet aparats netika lietots. Lai manta nestāvētu dīkā, viņa nolēma atdot to man, jo es aizraujos ar fotogrāfiju. 
Ilgi negaidot metos skatīties, kas lācītim vēderā. Mani gaidīja reāli pārsteigumi, jo tāda filmu ziepjutrauka es vēl neesmu redzējis. Wikipedia atrast informāciju par aparātu neizdevās. Vienīgā mājas lapa, kura stāsta par šo foto brīnumu ir atrodama šeit.
Canomatica
Sāksim ar objektīvu. Tam ir filsētais fokusa attālums 50 mm ar diafragmu no 6.3 līdz 16. Priekšējais stikls objektīvam ir paredzēts tikai aizsardzībai.
Canomatica
Viss, ko objektīvs ļauj darīt - mainīt diafragmas izmēru. Uzraksti "Focus Free" un "Auto Zoom" lika man smieties līdz asarām. Laikam tie bija foto marketinga aizsākumi, kad parādijās pirmie mistiskie termini, kuri pilnīgi neko nenozīmē.
Canomatica
Uz korpusa atrodas liela melnā slēdža poga. Divas sarkanās pogas - mehāniski maina diafragmas izmēru. Viena palielina, otra - samazina. Pilnīgi bezjēdzīgas pogas, jo diafragmas izmēru var mainīt arī ar roku.
Canomatica
Apaļam diskam ir fumkcijas - filmiņas automātiskā pārtīšana pēc bildes uzņemšanas un filmiņas pilnīga pārtīšana kasetē. Lai izpildītu šīs funkcijas, aparāts tiek barots ar divām AA batarijām.
Canomatica

Uz korpusa augšas atrodas kadru skaitītāja lodziņš. Viņš izrādījās ne pārāk funkcionāls un iformatīvs, tāpēc paļāvos uz savu atmiņu.
Interesantākais ir ekrāninš virs objektīva, kurš ar spoguļa palīdzību rāda objektus uz kuriem tiek virzīts objektīvs.
Canomatica
Vienīgais, ka jēgas no viņa nekādas, jo viņš nerāda visu kadru un kadrēt ar viņa palīdzību nav parocīgi.
Canomatica
Tas praktiski arī viss, kas ir uz aparāta, izņemot lodziņu un ligzdas priekš sinhronizācijas kabeļa ar zibspuldzi. Zibspuldzi man neizdevās izmantot, jo tai no skābes bija sarūsējuši un nolūzuši kontakti.
Canomatica
Neskatoties uz acīmredzamu fotoaparāta bezjēdzību, vēlešanas veikt eksperimentu mani nepameta un rīt es Jums parādīšu foto, kurus uzņēmu. Gaidiet vintage fotogrāfijas. 

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search