09.07.11

Ivana Kupala vai slāvu saulgrieži.

Ivana Kupala vai slāvu saulgrieži.

Ivana Kupala slavu saulgrieži Jelgavā
Ivana Kupala ir vien tie paši saulgriežu svētki, kurus svin latvieši Jāņos. 2011. gada 07. jūlijā Jelgavā uz Pils saliņas pulcējās slāvi, kuri svin šos svētkus. Žēl, ka svinētāju skaits nav tik kupls, kā tam būtu jābūt. Tāpēc arī slāviem ir tik grūti saglabāt savu kultūras mantojumu. Jelgavā viņiem palīdz Jelgavas Domes Sabiedrības integrācijas pārvalde.
Ivana Kupala slavu saulgrieži Jelgavā
Vispār slāvi Jelgavā arī ir šķēlušies. Vieni cenšas saglabāt savu identitāti un sadarbojās ar Domi. Otrie - svin 9. Maiju, Jelgavas atbrīvošanu no vācu karaspēka un rīko bērniem bezmaksas eglītes. Ar Domi viņi nav draudzīgās attiecībās.
Ivana Kupala slavu saulgrieži Jelgavā
Pirms kristietības pieņemšanas, slāvi svinēja šos svētkus tajā pašā laikā, kad latvieši (20-22. jūnijs). Pēc kristietības pieņemšanas šiem svētkiem tika piesaistīta Jāņa Kristītāja dzimšanas diena (24. jūnijs). Bet pēc pāriešanas uz jauno laiku (Latvija pārgāja uz to 1915. gadā) pareizticīgo baznīca atteicās to darīt un līdz ar to radās nobīde dienās, kad tiek svinēti saulgrieži slāvu valstīs.
Ivana Kupala slavu saulgrieži Jelgavā
Tradīcijās slāviem ir līdzīgas, ka latviešiem. Jāņa zāļu plūkšana, dziedāšana, dejošana un lēkāšana pāri ugunskuram. Tomēr slāviem ir viena atšķirība. Saulgriežos viņiem pieņemts veikt masu peldēšanu, lai nomazgātu visus nelabumus. Pils saliņā masu peldēšana nebija. Pils kanāls ir aizaudzis. :)
Glupais teica...

Wow! Ja godīgi, nezināju, ka slāviem ir šādi svētki! :)

rusantro teica...

Daudz slāvi arī par tādiem svētkiem nezina! :)

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search