23.01.19

Koku izzāģēšana sāpina jelgavnieku sirdis

Koku izzāģēšana sāpina jelgavnieku sirdis

Rekonstrukcijas darbi Loka maģistrālē jau sasnieguši Veco ceļu un RAF dzīvojamo masīvu. Darbu laikā gar ielas malu tika nozāģēti vairāki desmiti koki, kas izsauca dusmu emocijas daudziem iedzīvotājiem.


Vairākas vietējo iedzīvotāju paaudzes izaugušas kopā ar kokiem gar Loka maģistrāli un tikai pēdējā desmitgadē sāka izbaudīt to pozitīvo ietekmi. Padomju pilsētplānošanas atpalicību un bezgaumību, ļoti veiksmīgi retušēja koki, kuri izaugot aizsedza transporta artēriju, samazinot arī nepatīkamas skaņas no tās. Vasarā ļāva slēpties koku ēnā, bet rudenī baudīt uguņojošās lapu krāsas.
Loka maģistrāles rekonstrukcijas plānā nemaz nebija iekļauts jautājums par ceļa malas apzaļumošanu vai koku saglabāšanu. Līdz ar to nu jau par vēlu celt brēku par koku izzāģēšanu. Kaut gan noteikti lielākā daļa neapmierināto vienkārši paļāvās uz skaidro saprātu, ka kokus jau neaiztiks.
Iespējams, ka pēc rekonstrukcijas kaut kad arī kaut kas tiks iestādīts, bet daudzi vairs jau nesagaidīs to brīdi, kad varēs slēpties jauno stādījumu ēnā. Ne jau visiem atlicis nodzīvot 20-30 gadus. Tieši šī apstākļa dēļ, liekas neloģiski iznīcināt dabas bagātību, kura tik ilgi sevi atražo. Vai tiešām nevarēja šos kokus pārstādīt vai arī izstrādāt projektu tā, lai tie nebūtu jānoposta. Protams tas būtu izaicinājums un kaut kas inovatīvs priekš Latvijas, bet pasaulē tas nav nekāds jaunums.
Jelgavai ir jau piemēri, kad pilsētas atjaunošanas rezultātā, tā kļūst par betona laukumu un vienkārši maģistrāli priekš auto mašīnām, nevis vietu priekš dzīvošanas. Sešus gadus atpakaļ tika nozāģēti koki Lielās ielas rekonstrukcijas laikā un par šo laiku, pleķis Lielās un Akadēmijas ielu krustojumā nav kļuvis zaļāks un draudzīgāks jelgavniekiem.


P.S.: reaģējot uz šo ierakstu Jelgavas Dome publicēja rakstu, kurā apliecina, ka būs iestādīti jauni koki. Labi, ka tā. Bet kā jau rakstā minēts, iestādīti tiks koki, kuriem līdz normālam izmēram būs jāaug līdz 25 gadi. Ka arī rakstā nav minēts, kamēr nevarēja pārstādīt esošos kokus. Raksts atrodams šeit.



Nedaudz foto par Loka maģistrāles rekonstrukciju:

Saistītie raksti:
Loka maģistrāles rekonstrukcijas gaita
Loka maģistrāle pirms rekonstrukcijas
Ceļu stāvoklis 1. sērija - video

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search