18.10.18

Rudens atklāj Liepājas noslēpumus

Rudens atklāj Liepājas noslēpumus

Liepāja daudziem uz visiem laikiem paliks sirdī, kā piedzīvojumu un romantisko notikumu vieta. Katru reizi nokļūstot tajā, cenšos paklejot pa tās pilsētas ielām un katru reizi atrodu kaut ko jaunu un neredzētu. Izņēmums nebija arī šī rudens pastaiga.


Pirmkārt, Liepājas centrā joprojām turpinās ielu remonti. Tiltam pāri kanālam ir pabeigtā viena puse. Lielākais ieguvums paplašinātā gājēju josla.
Lielā ielā turpinās ceļa rekonstrukcijas darbi, kas vietām sagādā neērtības, kuras aizmirsīsies pēc remonta beigām. Žēl vien, ka vienā no ielas pusēm tas bēdīgi ietekmēja uzņēmējdarbību.
Celtnieku sastatnes aizsedz Liepājas Svētās Trīsvienības baznīcu un Liepājas Svētā Trīsvienības pareizticīgo katedrāli.
Liepāja ir elegantākie un praktiskākie velo turētāji. Pilsēta ar gaumi.
Agrāk nepievērsu uzmanību, bet šoreiz pamanīju, ka Liepājas pilsētas dzimtsarakstu nodaļai ir ļoti īpaši izkārtne. Liekas, ka uzstādīta uzreiz pēc Neatkarības atjaunošanas un izskatās pikanti uz padomju bezgaumības ēkas.
Tik bieži iets šim kailajam jaunietim garām, bet nekad nebiju interesējies, kas tas ir. Izrādās, ka tā ir Merkūra skulptūra (hmm, līdzīgs nosaukums bija 90. gadu populāram brendijam), kas mitoloģijā simbolizē tirgotāju un ceļinieku aizbildni. Skulptūra rotā tirgotāja F. Hagedorna dzīvojamo ēku, kura 1885. gadā pārbūvēta bankas vajadzībām. Šajā ēkā 1824. gadā atvērta pirmā krājkase Latvijā.
Koncertzāle "Liepājas Dzintars" spiežas ārā pa vīlēm no padomju un rietumu arhitektūras sajaukuma.
Liepājniekiem nedaudz vairāk paveicās par jelgavniekiem. Vecpilsēta šeit ir atrodam hruščovkas pagalmā un brīžiem rodas sajūta, ka atrodies Vecrīgā.
Tirdzniecības meka - TC "Kurzeme". Iekšpusē krietni modernāka.
Liepājas Universitātē vien taureņi prātā.
Cik ir pulkstenis?
Tirgoņu iela dzīvo savā ritmā, kurš laikam nav mainījies, kopš es šeit esmu bijis pirmo reizi.
Tomēr šis nostūrītis Tirgoņu ielā pārsteidza.
Šī ēka ir slavena ar to, ka Otrā pasaules kara laikā tajā slēpa ebrejus, bet man viņa paliks atmiņā ar kafejnīcu "Sakta", kurā pārdēvēja 1996. gadā atzīmēja mūsu draugu grupiņas pareizo latviešu valodu un uzreiz uzminēja, ka esam no Zemgales.
Fotogrāfu arods Liepājā nav izzudis.
Padomu laikos šādās ēkās dažādās Latvijas pilsētās atradās sadzīves pakalpojumu sniegšanas uzņēmumi (Jelgavā - Modes nams). Ārkārtīgi tizla arhitektūra. Liepājnieki jau vairākus gadus mokas, cerībās pārbūvēt šo ēku.
SEB banka jau pieder pie modernās arhitektūras un tieši ar to arī izkrīt ārā no apkārtējā ēku stila miksļa.
Agrāk speciāli braucām uz "Rokkafejnīcu", lai uz tās jumta paēstu pusdienas. Tagad vien ēka ar vecām atmiņām.
Veči velk dūmu pie vecās tipogrāfijas ēkas un ved nesteidzīgas sarunas.
Andreja Pumpura ielas ēkas gaidās, kad kāds pieliks roku to atjaunošanai. Bet tikmēr auto riteņi grab pa veco Liepājas bruģi.
Vau, vau, vau! Cik ekskluzīva māja. Pirmo reizi to ieraudzīju tikai šogad. Kļepeņina nams tika uzbūvēts 1913. gadā. Toreiz tā bija modernākā un augstākā celtne Liepājā ar 6 stāviem, namā iekārtots viens no pirmajiem Liepājas liftiem, nams izcēlās ar ērtiem augstu griestu dzīvokļiem un kvalitatīvu apdari. Būvuzņēmējs Semjons Kļepeņins dzimis 1855.gadā Arhangeļskas guberņā Krievijā. No 1880.gada Liepājā. Sāka kā privātbankas kasieris, ar laiku kļuva ietekmīgs būvuzņēmējs un namīpašnieks. Viņam piederēja arī kokapstrādes uzņēmums, mēbeļu fabrika, ķieģeļu ceplis. Vadījis Karostas un Liepājas cietokšņa būvi, tramvaja līnijas celtniecību.
Nedaudz tālāk Bāriņu ielā 12 atrodas tirgotāja Štobes ēka, kurā 1810. gadā pa ceļam uz Rīgu īsu brīdi Liepājā uzturējies arī Zviedrijas karalis Gustavs IV Ādolfs. Pēc 28 gadiem - 1838.gadā uz šo namu pārcēlās Vites un Hikes bāriņu patversme. Bet līdz pat 1940. gada baisajai okupācijai tas bija Liepājas Aizsargu pulka nams.Pašvaldība cerēja atjaunot ēku, bet trīs gadus atpakaļ to iegādājas privātpersona. Tika solīts, ka ēka tiks atjaunota, bet pagaidām no ārpuses viņa izskatās bez izmaiņām.
Viena kvartāla attālumā ir atrodami citi arhitektūras brīnumi. Bāriņu ielā 8 var redzēt padomu laiku arhitektūras izpausmi.
Vai zinājāt, ka uz Liepājas policijas ēkas atrodas helikoptera nosēšanas laukums? Es pamanīju tikai tagad.
Šo policijas kompleksa daļu gan derētu nojaukt. Pilnīgs auts.
Triki foto - TC "Ostmala".
Par ēku Bāriņu ielā 1, man neizdevās atrast vēsturisko informāciju vai arī tās nākotnes plānus. Iespējams slikti meklēju.
P.S. Toties informāciju par ēku Bāriņus ielā sniedza Liepājas pašvaldība.

Spīķeri nu ir biroju ēka, bet 90. gadu nogalē, tā bija meka Latvijas jauniešu mūzikas grupām. Nobirdinu asariņu.
Liepājas kanāls gan joprojām dzīvo savu īpašu dzīvi ar lielu daudzumu makšķernieku, kuri iegrimuši savā nodarbē un jūtās atslēgušies no pārējas pilsētas ritma.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search