10.08.18

Kā izskatīsies jaunā Saeima uz jūlija partiju reitinga pamata

Kā izskatīsies jaunā Saeima uz jūlija partiju reitinga pamata


Precīzi prognozēt vietu sadalījumu Saeimā uz partiju reitinga pamata nav iespējami vienkārši atšķirīgu metožu un datu nesakritības dēļ. Tomēr partiju reitings dod iespēju iezīmēt tendenci uz vietu sadalījumu un daudzus interesē šis jautājums.


“Sportiskas” un politiskas intereses dēļ nolēmu izrēķināt cik tad varētu partijas iekļūt Saeimā, ka arī kāds būs vietu sadalījums. Uzreiz pateikšu, ka aprēķins palīdzēja kliedēt manas šaubas par “Attīstībai/Par” un “JKP” iekļūšanu Saeimā. Viņi tur būs.

Vietu sadalījums Saeimā netiek rēķināts proporcionāli saņemtam balsu skaitam, bet gan pēc Senlaga rezultātu aprēķina metodes (Webster/Sainte-Laguë method). Tā skaidrošana aizņems daudz laika, bet interesenti aprēķina paraugu var atrast šeit.

Par pamatu aprēķinam kļuva SKDS partiju reitings 2018. gada jūlijā, kuru izmantoju, lai aprēķinātu cik daudz balsu skaitu saņems katra partija no balsstiesīgo kopējā skaita un tad izmantojot Senlaga rezultāta aprēķina metodi, ieguvu vietu skaitu.

Saskaņa
38
ZZS
22
NA
12
Attīstībai/PAR
8
JKP
7
KPV
13

Uzreiz gribās piebilst, ka pamanīju divus aspektus, kas var būtiski ietekmēt iznākumu. Pirmais. Saskaņā ar SKDS reitingu, balsošanas aktivitāte 63,6% no balsstiesīgajiem. Tomēr, kā rāda iepriekšējo vēlēšanu pieredze, tad aktivitāte parasti ir zemāka par 4-6%. Biju aprēķinājis arī rezultātus pie zemākas aktivitātes un saglabājot atbalsta proporcionalitāti partijām. Vietu sadalījums Saeimā palika tāds pats.

Otrs. Saskaņā ar aprēķinu, partijai “Saskaņa” ir radušies papildus aptuveni 100 000 jaunie atbalstītāji kopš pēdējām Saeimas vēlēšanām. Šis cipars liek man nedaudz šaubīties, jo partijai ir diezgan stabils elektorāts no vēlēšanām uz vēlēšanām. Tāpēc pieaugums par 1/3 liek man šaubīties par precizitāti, kaut gan tas nav nekas neiespējams. Pie tam pārējām partijām balsu skaits ir ļoti tuvu vēsturiskiem vēlēšanu skaitļiem.

Un tomēr vēl trešā piebilde. Arī pēc šī aprēķina izriet, ka KPV.LV ir atslēgas partija šajās vēlēšanās no kuras būs atkarīga koalīcijas veidošanās. Ja partija neies koalīcijā ne ar vienu (kā viņi sola), tad Saeimas darbība būs ļoti smagi ierobežota un mūs gaida pamatīgs "cirks", kurš var novest pie parlamenta atlaišanas pirms termiņa.



Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search