21.03.19

ES parlaments plāno cenzēt un dzēst Jūsu “Tinder” fotogrāfijas.

ES parlaments plāno cenzēt un dzēst Jūsu “Tinder” fotogrāfijas.



Marta beigās Eiropas Parlaments plāno pieņemt jaunu autortiesību Direktīvu, kuras rezultātā Jums būs ierobežotas iespējas ielādēt savas fotogrāfijas “Tinder”, ka arī pastāv draudi, ka tiks izdzēstas jau esošās. Īsumā izklāstīšu Direktīvas darbības mehānismu.


“Tinder” profilā vēlaties ielādēt savu foto, kuru nobildēja profesionāls fotogrāfs vai kāds pazīstamais, kuram iedevāt rokās savu viedtālruni.

Tas, kas nospiež slēdža pogu, automātiski kļūst par šī darba autoru, kura tiesības aizstāvēs jaunā Eiropas Savienības autortiesību Direktīva. Nav svarīgi vai viņš saņēma par to samaksu vai izdarīja to no sirds, viņš ir šī darba autors (tiesību īpašnieks).

Pēc jaunās direktīvas pieņemšanas, sociāliem tīkliem (tīmekļa vietnēm) nepieciešams noslēgt nolīgumu ar šo autoru, lai Jūs varētu šo foto augšupielādēt (pat ja autors nav reģistrēts šajā sociālā tīklā). Gadījumā, ja tāds nolīgums nav noslēgts, foto sociālā tīklā nevar tikt augšupielādēts. Bet ja tiek augšupielādēts bez nolīguma, tad automātiski kļūst par nelegālu autora darbu izmantošanu.

Eiropas Parlaments ar šo direktīvu liek sociāliem tīkliem uzstādīt speciālos filtrus, kuri pārbaudīs vai ar šī foto autoru ir noslēgts nolīgums vai nē. Ja nav, foto netiks augšupielādēts. Direktīva attieksies arī uz tām fotogrāfijām, kuras jau ir ielādētas “Tinder” un ja filtrs uzskatīs tās par nelegāli izmantotiem autor darbiem, tad tos būs nepieciešams izdzēst.

Praktiski tas viss nozīmē, ka legāli varēs augšupielādēt tikai savus selfijus un vēl ir liela iespējamība, ka tā neizies filtru, ja Jūsu foto būs līdzīgs, kādam citam foto.

Partiju “Attīstībai/Par”, “Jaunā Vienotība” un “Nacionālā Apvienība/TB LNNK” Eiropas Parlamenta deputātiem Sandrai Kalnietei, Aleksejam Loskutovam, Inesei Vaiderei, Kārlim Šadurskim un Robertam Zīlem šāda jaunā kārtība ir pieņemama, jo viņi atbalstīja šādas Direktīvas pieņemšanu.

Līdzīga situācija notiks ar jebkuru tīmekļa vietni, viedtālruņa programmu vai sociālo tīklu, kurā vēlēsities augšupielādēt foto, video, audi vai kādu citu autora darba. Ieskaitot memes. 

Ja Jums tas neliekas normāli, tad Jūs šeit varat viņiem uzrakstīt vēstuli, lai viņi neatbalsta Direktīvas pieņemšanu nākamnedēļ. Ka arī parakstiet petīciju change.org mājas lapā.

Zemāk pats Direktīvas 13. pants ar kuru tiks ieviesti filtri sociālos tīklos, servisos un tīmekļa vietnēs.

13. pants
Aizsargāta satura izmantošana, ko veic informācijas sabiedrības pakalpojumu sniedzēji, kuri lielā apjomā glabā savu lietotāju augšupielādētus darbus un citus tiesību objektus un dod tiem piekļuvi
  1. Informācijas sabiedrības pakalpojumu sniedzēji, kas lielā apjomā glabā savu lietotāju augšupielādētus darbus vai citus tiesību objektus, sadarbībā ar tiesību īpašniekiem veic pasākumus, kuri nodrošina, ka funkcionē ar tiesību īpašniekiem slēgtie nolīgumi par viņu darbu vai citu tiesību objektu izmantošanu vai ka pakalpojumos nav pieejami darbi vai citi tiesību objekti, ko sadarbībā ar pakalpojumu sniedzējiem identificējuši tiesību īpašnieki. Minētie pasākumi, piemēram, rezultatīvu satura atpazīšanas tehnoloģiju izmantošana, ir lietderīgi un samērīgi. Pakalpojumu sniedzēji tiesību īpašniekiem sniedz atbilstīgu informāciju par minēto pasākumu funkcionēšanu un to ieviešanu, kā arī attiecīgā gadījumā atbilstīgi ziņo par darbu un citu tiesību objektu atpazīšanu un izmantošanu. 
  2. Dalībvalstis nodrošina, ka 1. punktā minētie pakalpojumu sniedzēji ievieš sūdzību un kompensāciju mehānismus, kas lietotājiem ir pieejami gadījumos, kur ir strīdi par 1. punktā minēto pasākumu piemērošanu. 
  3. Attiecīgā gadījumā dalībvalstis atvieglo ieinteresēto personu dialogos īstenotu sadarbību starp informācijas sabiedrības pakalpojumu sniedzējiem un tiesību īpašniekiem, kurā tiek definēta tāda labākā prakse kā lietderīgas un samērīgas satura atpazīšanas tehnoloģijas, cita starpā ņemot vērā pakalpojumu dabu, tehnoloģiju pieejamību un to rezultativitāti tehnoloģiskās attīstības gaismā.

Vairāk par šo Direktīvu rakstīju šeit:
Iesācējiem: autortiesību direktīvas 13. pants (#Article13) un cenzūras mašīna.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search