29.03.18

Spodrinot Ušakova tēlu, rīdzinieki samaksās par Krievijas ierēdņu neizdarībām

Spodrinot Ušakova tēlu, rīdzinieki samaksās par Krievijas ierēdņu neizdarībām


Rīgas pilsētas mērs Nils Ušakovs pieņēma lēmumu no pilsētas budžeta līdzekļiem pārskaitīt 50 000 eiro Kemerovas tirdzniecības centra ugunsgrēkā bojā gājušo ģimenēm. Par savu lēmumu viņš paziņojis savā personīgā Facebook mājas lapā. Rīgas pašvaldības mājas lapas informācijas par šādu lēmumunav.


Palīdzēt cietējiem vienmēr ir labi un apsveicami. Protams, ja tāda palīdzība tiešām ir nepieciešama. Kemerovas tirdzniecības centrā bojā gājušiem radiniekiem tiks izmaksātas sekojošie pabalsti: 14 000 eiro no apgabala administrācijas; 14 000 eiro no Krievijas valdības; 42 200 eiro no tirdzniecības centra īpašnieka; bankas dzēsīs visus izsniegtos kredītus; papildus naudu no apgabala administrācijas veidotā ziedojuma konta. Kopā sanāk vismaz 70 200 eiro. Rīgas mērs izlēma piemaksāt viņiem klāt 781,25 eiro katram. Jautājums, kāpēc?

Jau nākamajā dienā pēc traģēdijas Krievijā saradušies cilvēki, kuri sāka vākt ziedojumus cietušajiem. Redzot, ka cietušajiem tiek sniegta adekvāta finansiālā palīdzība, aktīvisti steidzami sāka ziņot, ka ziedojumu vākšana ir jāpārtrauc, jo neviens par šo līdzekļu izlietojumu neatskaitīsies un nauda viss drīzāk tiks izzagta. Pat Krievijas Sarkanais Krusts ir bēdīgi slavens ar to, ka Krimskas plūdu laikā neatskaitījās, kur lika miljardu rubļu ziedojumu naudu, kura bija paredzēta cietušajiem.

Krievijas varas pārstāvji ar naudu nolēma atpirkties no cietušajiem un viņu piemēram sekoja arī Rīgas mērs. Pēc viņu uzskatiem tik zema ir cilvēku vērtība Krievijā. Ar tik mazām naudas summām var atpirkties un pievērt acis uz klājām atbildīgo personu neizdarībām. Pievērst acis uz ugunsdrošības noteikumu pārkāpumiem tirdzniecības centrā. Pievērt acis, ka glābēji nav pārbaudījuši ēku, bet kabinetā parakstīja atļauju. Pievērt acis uz to, ka ugunsdzēsēji uz izsaukumu ieradās bez nepieciešama aprīkojuma. Pievērt acis, ka gubernators Tuļejevs joprojām nav izteicis līdzjūtību bojā gājušo un cietušo radiniekiem. Pievērs acis uz to, ka prezidentam bija nepieciešamas divas dienas, lai izsludinātu sēru dienu. Pievērs acis uz to, ka glābēju štābā paspēja izkārt Putina un Tuļejeva fotogrāfijas, bet nepaspēja izglābt bērnus no kinoteātra. Pievērs acis uz to, ka Putins un Tuļejevs neuzstājās iedzīvotāju priekša. Pievērs acis uz to, ka Tuļejevs, ģimeni zaudējušo tēvu, nosauks par opozicionāru un provokatoru. Pievērs acis uz to, ka pēc stihiskā mītiņa Kemerovā, jau divas dienas policijas specvienības bloķē piekļuvi pilsētas centrālam laukumam, lai saniknotie iedzīvotāji nenāktu pie padomes ēkas. Jā, šīs niecīgās naudas summas var visu. Tik maz ir vērta cilvēku dzīvība – 70 981,25 eiro. Viena sadegušā bērna vērtība – 70 981,50 eiro.







Kemerovas iedzīvotājus vēl var saprast. Viņi tiešām vēlēja savu varu un pieņēma to tādu, kāda viņa ir. Pēdējās vēlēšanās 83,53% no vēlētājiem, atdeva 85,57% balsu par Putinu. Par Tuļejevu 2015. gada vēlēšanās nobalsoja 96,69% vēlētāju.

Tomēr grūti bija noticēt, ka Rīgas valdošā koalīcija nolaidīsies līdz tādam līmenim un skaidri norādīs uz to, ka cilvēku dzīvība ir graša vērta. Vienīgais ieguvējs no šīs reklāmas akcijas būs Rīgas mērs. Pat ne Rīgas iedzīvotāji, kuru nauda būs pārskaitīt korumpētajai un rīcībnespējīgai Kemerovas vadībai. Ziniet, ja Rīgas mērs ziedotu savu mēneša algu un lūgtu arī pārējos Latvijas iedzīvotājus saziedot līdzekļus, iespējams pat savāktu vairāk līdzekļu. Bet, nē. Vajag taču celt Rīgas mēra prestižu. Kā tādā Krievijas sādžā. Ne velti domes koalīcija atrada pretlikumīgu veidu, kā aizvērt muti opozīcijai, kura pārstāv gandrīz pusi no Rīgas iedzīvotāju. Lai netraucē spodrināt mundieri Rīgas caram, kurš joprojām nav uzņēmies atbildību par traģēdiju Zolitūdē.



Update 31.03.2018.: durvis kino zālēs ugunsgrēka laikā nebija aizslēgtas.

Update 01.04.2018.: publicēts video no novērošanas kameras, kurā var redzēt četras minūtes, kuras bija pazudušas no pirmā video, kurā var redzēt ugunsgrēka izcelšanos vietu.


Update 03.04.2018.:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search