12.05.17

Datorvīruss Wana Decrypt0r uzbrūk visai pasaulei.

Datorvīruss Wana Decrypt0r uzbrūk visai pasaulei.


Visas pasaules datori ar Windows operācijas sistēmu šodien tika pakļauti datorvīrusa Wana Decrypt0r uzbrukumam. Plkst.20:00 Delfi uzrakstīja par uzbrukumu Lielbritānijas slimnīcām, bet problēma ir krietni lielāka. Dienas garumā šādam uzbrukumam tika pakļauti datori visā pasaulē. Vīruss tiek izplatīts caur elektroniskā pasta vēstulēm. Kad vīruss tiek palaists, viņš nošifrē visus failus datorā un parāda uz ekrāna pieprasījumu samaksāt 3 dienu laikā 300 dolārus bitkoinos. Ja summa netiek saņemta, tad izpirkuma maksa dubultojās.
Pirmā vīrusa uzbrukumam tika pakļauta Spānija, kur tika inficēti datori telekomunikāciju kompānijā Telefonica, gāzes kompānija Gas Natural, enerģētiskā kompānija Iderdrola, banka Santander un konsaltinga kompānijas KPMG datori. Par Lielbritānijas slimnīcām jau pieminējām. Inficēti datori lielākajā Porugāles Interneta proveiderī Portugal Telecom. Kopā šobrīd fiksēti 57 tūkstoši inficēti datori Taivānā, Krievijā, Turcijā, Kazahstānā, Indonēzijā, Vjetnamā, Japānā, Vācijā, Ukrainā, Filipīnās, Spānijā un arī Latvijā. Krievijā vīrusa uzbrukumam tika pakļauti vairāki reģionālie policijas iecirkņi, ka arī mobilais operators "Megafon". Informāciju par vīrusa izplatīšanos atjauno CERT Latvija un antivirus.lv.
Inficēto datoru karte
Kā aizsargāties no vīrusa? 
- Ieslēdziet visus Windows drošības servisus; 
- Uzstādiet oficiālo Windows atjauninājumu MS17-010; 
- Ja lietojat Kaspersky, ieslēdziet servisu "Sistēmas monitorings"; 
- Ar antivīrusu pārbaudiet visu sistēmu. Ja tiks konstatēts uzbrukums MEM: Trojan.Win64.EquationDrug.gen, restartējiet sistēmu. Vēlreiz pārliecinieties, ka uzstādīts atjauninājums MS17-010; 
- Un nekad neveriet vaļā aizdomīgas vēstules, īpaši tās kuras piesola miljonus.

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search